Mogoče sem ena redkih, ampak imam strašno rada makova peciva.
Se spomnite mogoče teh makovih kock? Ko sem bila majhna, smo jih kar naprej jedli. Jaz bi jih seveda še vedno. Mmmmmm …. Da ne govorim o makovi potici, ki jo speče moja mami. Nenazadnje lahko pod pecivo štejem tudi navadno makovko. Katero smo davnega leta (tako daleč, da se niti ne spomnim) večkrat jedli v šoli za malico. Nekaj najboljšega.
O maku je kar nekaj dejstev predstavila že Urška na svojem kulinaričnem blogu 220 stopinj poševno (klik na link).
In ker je mak dovoljen na LCHF, sem najprej preizkusila tale odličen makov kolač z mandlji:
Recept za zgornji makov kolač najdete na spletni strani Culinary journey by me. Recept spremenite le toliko, da sladkor zamenjate za eritritolom ter namesto mletih mandljev uporabite mandljevo moko. Mandljevo moko in eritritol lahko kupite na spletni strani Pajs brez obresti.
Sama pa sem sestavila spodnji recept za hitro narejene mafine. Predvidevam, da ostanejo dolgo sveži, kot zgoraj omenjeni kolač, ampak pri nas se to redko zgodi. Da sploh kakršnakoli sladica ostane na mizi (ali v hladilniku) več kot 2 dni.
1. Pečico segrejete na 180 stopinj. V posodi zmešate skupaj mlete mandlje oziroma mandljevo moko, kokosovo moko, mlet mak in eritritol. 2. Dodate stopljeno maslo, jajca in kislo smetano. 3. Ko je masa gladka, stresete vanjo še pecilni prašek, limonino lupinico in limonin sok. 4. Napolnite posodice za mafine. 5. Sestavin je za 11 mafinov. Pa dober tek.
Sestavine
Navodila