Fritata s šparglji

by Nataša
Fritata s šparglji

Končno je prišla sezona špargljev in za tiste, ki ste jih komaj čakali, delim z vami res en enostaven recept. Moja fritata s šparglji je res okusna, seveda za tiste, ki jih marate.

Ker je pri nas doma večni problem kaj bomo jedli, predvsem za večerjo, je ta fritata res super rešitev. Seveda za otroka zamenjam šparglje za kakšno drugo (manj zdravo) sestavino, kot je npr. salama ali hrenovke. Tako smo vsi zadovoljni in srečni.

Sicer pa je podobna omleti, vendar ima bolj bogat in sočen okus, saj vsebuje tudi sir, zelenjavo in začimbe. Šparglji dodajo slasten in zdrav dodatek, saj so bogati s hranili, kot so vitamini, minerali in antioksidanti. Fritata s šparglji je odlična možnost za uravnotežen obrok, ki vam bo dal dovolj energije za ves dan.

Fritata je jed, ki izvira iz Italije in predstavlja tradicionalno jed s podeželja, kjer se uporabljajo sveže sestavine, ki so na voljo na lokalnem trgu. To jed lahko opišemo kot preprosto omleto, ki pa vsebuje več sestavin, kot so sir, zelenjava, meso ali ribe ter začimbe.

Zgodovina fritate sega v čase starega Rima, kjer so jo imenovali “frittata”, kar v prevodu pomeni ocvrta. V tistem času so fritate pripravljali na odprtem ognju in jih ocvrli na obeh straneh. V srednjem veku so fritato uporabljali kot hrano za vojake, saj je bila enostavna za pripravo in prenosljiva.

V Italiji se fritata še danes pripravlja po tradicionalnih receptih, v katerih se uporabljajo lokalne sestavine. Danes je fritata postala priljubljena po vsem svetu, saj se prilagaja različnim okusom in prehranskim potrebam. Lahko jo pripravimo s številnimi sestavinami, kot so sir, zelenjava, meso ali ribe, in jo postrežemo kot samostojno jed ali kot del različnih obrokov.

Kakšno si boste privoščili vi?

Če pa vam je ostalo še kaj šunke – Velikonočna LCHF pita s šunko.

Evo, pa se kar lotimo fritate s šparglji.

Fritata s šparglji

Fritata s šparglji

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • šopek špargljev
  • 1 mala čebula
  • malo olja
  • 1 paket ABC sirčka (100g)
  • 60 g naribanega sira
  • 5 jajc
  • sol po želji

Navodila

1. Na olju prepražimo čebulo, dodamo narezane šparglje in jih malo prepražimo.

2. V posebni posodi zmešamo skupaj jajca, ABC sirček in nariban sir. Po želji solimo.

3. Jajčno zmes zlijemo po zmehčanih špargljih in vse skupaj damo v pečico za cca 15 - 20 minut (seveda odvisno od pečice).

4. Lahko postrežemo toplo ali hladno.

DOBER TEK!

 

Preberi tudi