Ocvrti cvetovi akacije

by Nataša
ocvrta akacija

Ali veste, da akacija sploh ni pravo ime rastline, ki jo v večini kličemo navadni smrtniki? Njeno pravo ime je robinija. Njeno latinsko ime je Robinia pseudoacacia, zato pa jo tudi kličemo akacija. In kot taka bo ostala v mojem receptu. Ker jaz jo že od malega poznam kot akacijo in nič drugače.

Me je pa letos zamikalo, da bi naredila ocvrte cvetove akacije, česar že zelo dolgo nisem jedla. Ko smo bili majhni, jih je soseda večkrat pripravila.

Drugače pa je Akacija (Robinia pseudoacacia) dragocena zdravilna rastlina. Nabiramo jo ob začetku cvetenja, maja in junija. Odstranimo zelene peclje in posušimo cvetne liste. Čaj iz cvetov je dober za pomirjanje kašlja, učinkuje proti vnetjem, krčem in je tudi blago odvajalo. Čaj pijemo tudi za blažitev, preprečitev ali ustavitev želodčnih ali prebavnih težav. Uporablja se lahko za sprožitev potenja ter za zaviranje nastajanja želodčne kisline. 

ocvrta akacija

Ocvrti cvetovi akacije

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • Za približno 20 - 25 ocvrtih grozdastih socvetjev:
  • 250 g moke
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 130 ml piva
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička ruma (po želji)
  • ščep soli
  • olje za cvrtje
  • mleti sladkor (po želji)

Navodila

  1. Vse sestavine zmešamo skupaj.
  2. Maso pustimo stati v hladilniku nekje pol ure do 1 ure.
  3. Olje segrejemo.
  4. Suho socvetje akacije namočimo v pripravljeno maso in zapečemo do svetlorjave barve.
  5. Po želji lahko potresemo s sladkorjem (vendar je masa že tako sladka, da hude potrebe po tem ni).

Nujno pa moraš sprobati tudi ene izmed najboljših brownijev – Guinness browniji.

Preberi tudi