Kako zaščititi kožo pred soncem: Ključni nasveti za vaše zdravje

by Nataša
Kako se zaščitimo pred soncem

Poletni dnevi prinašajo obilo priložnosti za uživanje na prostem, a s tem tudi povečano izpostavljenost sončnim žarkom. Zaščita kože pred soncem ni pomembna le zaradi preprečevanja opeklin, ampak tudi za dolgoročno ohranjanje zdravja kože in preprečevanje resnih poškodb, ki jih lahko povzročijo UV žarki.

Zakaj je zaščita kože pred soncem tako pomembna?

UV žarki, ki jih oddaja sonce, so lahko izjemno škodljivi za kožo. Dolgotrajna izpostavljenost soncu brez ustrezne zaščite lahko povzroči:

  • Sončne opekline: Akutna reakcija kože na prekomerno izpostavljenost UV žarkom, ki povzroča rdečico, bolečino in v hujših primerih tudi mehurje.
  • Prezgodnje staranje kože: UV žarki prispevajo k razgradnji kolagena in elastina, kar vodi do gub, pigmentnih madežev in izgube elastičnosti kože.
  • Kožnega raka: Najresnejša posledica prekomerne izpostavljenosti soncu je razvoj kožnega raka, vključno z melanomom, ki je lahko smrtonosen.

.

1. Uporabljajte sončno kremo

Eden najpomembnejših korakov za zaščito kože je redna uporaba sončne kreme. Izberite sončno kremo s širokim spektrom zaščite (UVA in UVB) in z vsaj SPF 30. Nanašajte jo 15-30 minut pred izpostavitvijo soncu in ponovno vsakih 2 uri, še posebej po plavanju ali potenju. Ne pozabite jo nanesti tudi, če se kopate v domačem bazenu – na spletni strani https://kuplio.si/kuponi/mercator najdete Mercator kupone za popuste na bazene Avenli in Intex (www.mtehnika.mercator).

2. Nosite zaščitna oblačila

Poleg sončne kreme nosite lahka in dolga oblačila, ki pokrivajo večji del vašega telesa. Izberite tkanine z gostim tkanjem, ki nudijo dodatno zaščito pred sončnimi žarki. Kape s širokimi krajci in sončna očala z UV zaščito so prav tako pomembna za zaščito obraza in oči.

3. Poiščite senco

Ko je sonce najmočnejše, med 10. in 16. uro, se poskušajte zadrževati v senci. Če ste na prostem, iščite senčne predele ali si ustvarite senco s pomočjo senčnika ali šotora.

4. Izogibajte se solarijem

Solariji so lahko enako škodljivi kot naravno sonce. UV žarki v solarijih lahko povzročijo poškodbe kože in povečajo tveganje za kožnega raka. Namesto tega raje uporabljajte samoporjavitvene kreme, ki so varnejša alternativa za doseganje zagorelega videza.

5. Preverjajte kožo

Redno pregledujte svojo kožo za kakršne koli spremembe ali nenavadne znamenja. Če opazite nove madeže, spremembe v obstoječih znamenjih ali druge nenavadne spremembe, se posvetujte z dermatologom.

6. Uporabljajte kozmetiko z UV zaščito

Mnoge dnevne kreme, ličila in balzami za ustnice vsebujejo SPF. Uporaba teh izdelkov kot del vaše dnevne lepotne rutine lahko pomaga dodatno zaščititi kožo pred vsakodnevno izpostavljenostjo soncu.

7. Nakupujte pametno s kuponi

Za vse, kar potrebujete za zaščito pred soncem, lahko nakupujete pametno. Obiščite https://kuplio.si/kuponi/notino, kjer lahko izberete Notino popust ter tako prihranite denar pri nakupu sončnih krem in drugih zaščitnih izdelkov. Nakupovanje je enostavno in hitro, hkrati pa prijazno do vaše denarnice.

Poglej si Notino akcije – klik klik.

Skrb za zaščito vaše kože pred soncem je ključna za ohranjanje njenega zdravja in mladostnega videza. Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko uživali na soncu, ne da bi pri tem ogrožali svoje zdravje.

Preberi tudi – Potovalna lekarna (za potovanja z otroki)

Preberi tudi