Vnetje ušes – kako smo (do)končno prekinili z jemanjem antibiotikov?

by Nataša
Vnetje ušes

Pred letom dni so se pri naši Jagodi kar naenkrat začela konstantno pojavljati vnetja ušes, zaradi česar je vedno pristala na antibiotikih. Zanimivo dejstvo je, da v Evropi otrok jemlje antibiotike (zaradi različnih vnetij) v povprečju šest do sedem tednov na leto. In vnetje ušes je tudi razlog za številčno predpisovanje antibiotikov, saj je eno najpogostejših obolenj pri mlajših otrocih.

Seveda, ker pač želiš otroku čim prej pomagati in se ti smili, ker joka od bolečin, sprejmeš jemanje antibiotikov, čeprav nerad. No, vsaj pri meni je bilo tako. Ker vem, kaj antibiotiki naredijo telesu, sem bila ob tem vedno precej pod stresom in nič kaj vesela.

Nazadnje, ko se je zvrstil že četrti mesec zapored, da je zbolela in začela tožiti nad bolečinami v ušesih in je njena pediatrinja na pregledu ponovno potrdila vnetje ušes ter ji predpisala antibiotik, sem bila res nemočna.

Vem, da je Jagodo bolelo, imela je vročino, ni se počutila ok. S težkim srcem sem ponovno vstopila v našo lekarno, dala zaposleni njeno zdravstveno kartico in želela počakati, da pripravijo antibiotik. Ker pa je naključje hotelo, da so se zmotili pri vrsti antibiotika (ker je alergična na določene AB), sem morala počakati, da ji pediatrinja napiše novega.

Ves ta čas (da sem doklicala pediatrinjo in da so potem spremenili vrsto AB) sem čakala v lekarni in mlela sama pri sebi ali naj tokrat tvegan in ji ga ne dam ter poskušam s kakšnimi naravnimi pripravki. Po en strani sem se že nekajkrat vmes, med čakanjem, odločila, da bom pač poskusila brez AB, po drugi strani pa me je bilo strah. Seveda se zavedam, da se v hujših primerih, ko tudi protibolečniski sirupi ne bi hitro zagrabili, z vnetjem ušes ne gre igrati in še vedno zaupam in verjamem uradni medicini ter našim zdravnikom. Ampak vseeno zraven poskušam uporabiti ZKP (saj veste – zdravo kmečko pamet).

Torej ob vsem tem premlevanju (mogoče sem tudi na glas sama s sabo debatirala v lekrani, ne vem) se je oglasila ena izmed zaposlenih in me vprašala ali res rabi AB. Seveda sem odgovorila, da nimam pojma in da če bi bilo po moje, ji ga ne bi dala. Nadaljevala je, da naj vseeno počakam na AB, ga odnesem domov, a naj tisti dan poskusim najprej kakšne druge kapljice za uho.

Ker sem o določenih kapljicah za uho že slišala veliko pohval, sem jo vprašala, če jih imajo. Te kapljice se imenujejo OTORIG. In imeli so jih. Vzela sem kapljice in AB za slučaj in odšla pomirjena domov (s stisnjenimi pestmi, v upanju, da bodo Otorig kapljice prijele).

In ja, res so pomagale. Pred spanjem in še čez nekaj uric, ko je že spala sem ji nakapala Otorig v uho in naslednje jutro je bila že brez bolečin. Juhu, zmaga. Tako sem bila vesela, da ne znam povedati. Resnično. In po tistem se vnetja niso več pojavljala. Seveda trkam, ampak sem pa zelo zelo hvaležna Vesolju, da sem se takrat tako odločila.

Sedaj nikamor ne grem brez njih in za slučaj imam pripravljene kar 3 pakete. Doma, v hladilniku ene, v potovalni prtljagi ene in ene v našem premičnem domu.

Po skoraj enem letu od vseh teh kalvarij z ušesi in jemanjem AB, sem se povezala s podjetjem Lima medical, ki je uvoznik za te (meni osebno) res fantastične kapljice Otorig (in tudi druge super izdelke – tudi vnetje nožnice smo že rešili z njihovim pršilom Vulvovagi) in so mi dali tudi kodo za popust na vse njihove izdelke – “natasa10“.

Za tiste, ki vas zanima kakšne izdelke ponuja podjetje Lima medical, pa nekaj dejstev:

Imajo medicinske pripomočke od dveh različnih proizvajalcev: ActiMaris in Erbagil. Vsem izdelkom je skupno to, da vsebujejo aktivni kisik. Pri Erbagilu se imenuje Ozoile, pri ActiMarisu NaOCl. Pri aktivnem kisiku (O₁) je glavni izziv kako ga dati v eno stabilno stanje. Če bi bil v obliki O1, je tok reaktiven, da bi takoj zreagiral in šel v zrak. Zato ga je potrebno dati v eno stabilno stanje. Pri ActiMarisu je vezan na morsko sol in se ves čas počasi sprošča. Zato je pomembno, da po zaključku uporabe zapremo izdelek. Zato ima tudi ActiMaris rok uporabe 3 mesece po odprtju. Vsakič ko ga odpremo, gre malo kisika ven in se zato zmanjšuje učinkovitost. Pri Erbagilu je v bolj stabilnem stanju in zreagira šele, ko pride v stik s kožo in se takrat začne sproščati. Zato imajo erbagil izdelki daljši rok uporabe po odprtju.

Kaj so glavni učinki aktivnega kisika?

1. Uničuje bakterije, viruse in glivice. Deluje samo lokalno (na tistem mestu kot se namažeš) in tudi ni tako močen kot antibiotik, zato ga tudi ne smemo označiti za alternativo za antibiotike, sploh sistemske (te, ki jih pojemo), ker delujejo čisto drugače. Pri aktivnem kisiku je prednost, da bakterije ne morejo razviti rezistence, ker deluje na mehanski osnovi. Ljudje imamo evkariotske celice, bakterije pa prokariotske. Razlika je v tem, da prokariotske celice nimajo mitohondrija in niso sposobne upravljati z aktivnim kisikom. Se pravi, ko pridejo v stik z aktivnim kisikom, jim predre celično steno in pride do razlitja. Ljudje, ki imamo evkaritske celice, ima aktivni kisik, ki prehaja skozi celico pozitivne učinke (v naslednjih alinejah). S tega vidika, aktivni kisik deluje podobno kot razkužila, če si želimo npr. razkužiti roke. Prednost je v tem, da gre lahko tudi na sluznico. Npr. alkoholna razkužila si ne moreš dati v nosno sluznico, ker zelo peče.

2. Ima vpliv na celjenje in regeneracijo. To je pomembno pri celjenju ran ali kakšnih športnih poškodb.

3. Ima transportno funkcijo. Pri večini protibolečinskih izdelkov je problem, ker ne prodrejo dovolj globoko, da bi lahko učinkovali. S tem, ko se aktivni kisik veže globlje v tkivo, s sabo prinese tudi druge sestavine.

4. Deluje proti hipoksiji (slabi preskrbljenost tkiva s kisikom) in ishemiji (slabi preskrbljenosti tkiva s krvjo).

5. Deluje proti srbenju in rdečini.

6. Deluje proti vnetno.

P.s. Otorig je od proizvajalca Erbagil.

Preberi tudi – Norice, kako smo si mi pomagali?

Preberi tudi