Moda za otroke – kako elegantno obleči malčka?

by Nataša
Moda za malčke

Otroci so polni presenečenj, to vemo vsi starši. Kot mama treh otrok sem mislila, da obvladam že vsa področja, kar se tiče vzgoje, pa me tretja malčica vsak dan nekaj novega nauči (in hkrati poskrbi, da pridobim nekaj sivih las in izgubim še tisto nekaj zdravih možganskih celic, ki jih imam).

Trenutno smo v obdobju (oziroma smo bili do kakšnega tedna nazaj), ko mali gospodični ni všeč nič od jesenskih oziroma zimskih oblačil (v svoji omari ne najde prav ničesar primernega!!). Želi se oblačiti, kot da smo sredi najhujšega poletja. In ja, naj se še tako smešno in noro sliši, to stanje ubija duha in voljo do življenja (predvsem meni v jutranjih urah). Pa smo sprobali vse: da si pripravi zvečer, kar bo oblekla naslednji dan, da ji dam na izbiro dva različna outfita (kar ji niti pod razno ni všeč in ni šanse, da jo prepričam v izbor enega ali drugega), da jo iz obupa že skoraj v pižami zvlečem v vrtec, …. ni da ni. Uporabila sem vse možne pristope – od najbolj nežnega do strogega in tistega, ki si ga noben starš ne želi – totalen živčni zlom z dretjem.

No, uspešen ni bil noben. Vse dokler se nisem malo spihala na Instagramu in dala svojo stisko ven. Ob hkratnem zavedanju, da moja malčica tako izraža stisko, ki jo jaz ne prepoznam in s katero ne znam najbolje upravljati.

In kaj se je spremenilo tistega dne, ko sem s svetom delila svojo stisko?

Dejansko nič, le ena od idej sledilke mi je dala za misliti in sem ji skrila vsa poletna oblačila, da ni imela izbire. No, tako sem mislila. Ampak, ker se ona zares ne da, je zjutraj vprašala svojo veliko sestrico Jerco, če ji posodi njene hlače.

In ne, nisem bila jezna. Ko sem jo slišala, kako prosi Jerco, če ji posodi hlače, sem se prav na glas zasmejala. Priznam, znajde se in tudi vztrajna je. Gor me je držala misel, da iz takega otroka pa res še nekaj bo.

In hkrati sem tudi ugotovila, kakšne hlače so ji všeč. Vprašala sem jo ali bi take tudi ona dejansko nosila in mi je pritrdila. Za vsak slučaj sem ji za prvič kupila le dvoje, da si ne bi ponovno premislila. Ampak čisto zares jih nosi.

Po premisleku (in ob bolečinah v srcu, ker bo moja denarnica trpela), sem jo peljala tudi v fizično trgovino, kjer si je sama izbrala nekaj kosov oblačil. Presenetljivo, ima kar smisel za kombinacije. Sicer sama nisem modna gurujka, všeč mi je vse, kar je malo drugačno, posebno, nenavadno, ….

In sama štejem kot elegantno to, da zares znaš nosit to, kar si si oblekel oziroma oblekla.

In kar si je izbrala Jagoda, tudi zna nositi. Po svoje.

In ja, to, da si je sama izbrala oblačila, je bila res super odločitev. Ker … sedaj vsaj glede oblačil nimamo hujših izpadov zjutraj.

Seveda vem, da so otroci polni radovednosti, življenja in svoje volje, in se tudi strinjam, da njihov stil oblačenja odraža to njihovo igrivost in unikatnost. Sama nimam težav s tem, da bi vztrajala pri oblačenju otroka s svojim stilom, važno mi je le, da je vremenu primerno oblečen. Kajti četudi se naši punci kdaj oblečeta malo preveč lepo in “kiči”, sami ugotovita, kaj ju ovira pri igranju in skakanju po vrtčevskem igrišču. Zato mi je pomembno, da skupaj najdemo neko ravnotežje med udobjem in (seveda njunim) stilom.

Poleg vsega pa seveda stremim k temu, da nosita kakovostne materiale, ki so prijazni do občutljive otroške kože. Mehki bombaži, volna in drugi naravni materiali so odlična izbira, saj omogočajo otroku prosto gibanje in dihanje kože.

In zato nimam rešitve, ki bi vam pomagala k temu, kako elegantno obleči svojega otroka.

Ker mislim, da se v večini znajo sami dokaj elegantno obleči, četudi mogoče nam, staršem, to ne izgleda “elegantno” in ni naš stil.

Eleganca je pač nekaj, kar občutiš. Ko se dobro počutiš.

No, ko smo uspešno “uvedli” oblačila, pa se je bilo treba še odločiti kakšne čevlje bo najmlajša nosila. Do sedaj sem zares sama kupovala vsa oblačila in obutev, brez njunih mnenj in želja. Ker seveda, mama ve najbolje. 😉 No, to si mislimo mame. Ampak, kot sem ugotovila že pri izbiri oblačil, očitno ni tako.

Zato sem bila pri izbiri čevljev malo bolj previdna. Na spletni strani https://answear.si/m/adidas smo si ogledale jesensko zimsko obutev in izbrala si je otroške snežke Adidas. Samo, da jih nosi in da smo vsi zadovoljni. In predvsem, da lahko zjutraj mirno odhajamo od doma. Seveda je bilo potrebno dodati še eno kjut trenirko, mama ni mogla reči ne.

In ja, vem, za marsikoga smešno in nepojmljivo, da se dela taka drama iz tega, kako se otrok želi oziroma ne želi obleči, ampak jaz sem bila že tako obupana, da sem se prav zjokala Urošu in mu rekla, da ne žeim več biti mama. Ker več kot očitno mi ne uspeva. In ker več kot očitno nimam pojma kaj se dogaja z mojim otrokom.

Sicer še vedno točno ne vem. Ali je bilo to le obdobje v njenem življenju. Ali je iskala pozornost in ljubezen. Ali je bil to le odraz moje nervoze in neusklajenosti. Nimam pojma. In najbrž tudi ne bom nikoli izvedela. Čisto zares. Ker otroci so le naša majhna bitja, ki še ne znajo izražati svojih čustev.

Lahko le sumim in ji pomagam s časom, ki ji ga namenim, objemi, poljubi in razumevanjem, da imamo vsi taka in drugačna obdobja v življenju.

p.s. Na spletni strani Answear pa najdeš tudi oblačila in obutev Geox za nas, ženske. Kaj praviš na tole kombinacijo?

Tu si lahko ogledaš vsa oblačila znamke Geox.

Ali pa na tole, malo bolj športno kombinacijo Calvin Klein?

Več idej za različne kombinacije oblačil Calvin Klein pa najdeš TULE.

Preberi tudi