7 čudovitih otroških knjig (za starost od 3 do 8 let) – preženimo zimo z branjem

by Nataša

Pri nas je branje z otroki obvezen del večerne rutine. Tudi, če nisva pri volji ali na smrt utrujena, se najmlajši članici ne pustita prepričati, da bi brez vsaj ene (ponavadi pa seveda dveh, za vsako eno) pravljice ali zgodbe za lahko noč zaspali.

Pa tudi sama sem, priznam, čisto nora na knjige. Zato ni meseca, da ne bi vsaj za otroke kupila eno knjigo. Ni nujno, da je nova. Veliko lepo ohranjenih se dobi na bolhi ali pa seveda na Fb marketu.

Včasih pa tudi iz tega razloga zavijem v kakšen zdravstveni dom, samo da preverim ponudbo v samopostrežnem avtomatu za kupovanje knjig. In se še ni zgodilo, da bi odšla praznih rok.

Samopostrežne avtomate za kupovanje knjig v zdravstvenih domovih pridno zalaga založba Morfem.

Morfem je založba, ki slovenskemu trgu ponuja široko paleto slovenskih in tujih, predvsem mladinskih, knjižnih del. Vsako leto izdajo okoli 50 novih naslovov priznanih slovenskih in tujih avtorjev, v njihovem programu pa najdete kvalitetne knjige od kartonk, slikanic, poučnih knjig, enciklopedij do romanov. Prvi v Sloveniji so razvili knjigomate oziroma samopostrežne avtomate za kupovanje knjig, ki jih najdete v zdravstvenih domovih.

Za moje pojme imajo največjo izbiro najlepših knjig za otroke. Seveda pa ni samo zunanja privlačnost knjig tista, ki me vedno znova vabi k nakupovanju knjig iz njihove založbe, skupaj z res poučno in privlačno vsebino in prekrasnimi ilustracijami me vedno znova prepričajo, da kupujem pri njih.

Za februarsko in marčevsko “domače” branje bi vam rada predstavila 7 čudovitih otroških knjig. Dve sem kupila, dve smo si sposodili v knjižnici, tri pa smo dobili v dar od same založbe.

Koala, ki vse zmore (knjiga, primerna za otroke stare od 3-8 let)

Knjiga govori o Kevinu, koali, ki si nikakor ne želi sprememb. In ne glede na vse, se drži svojega drevesa, …. potem pa se zgodi nekaj, kar ga prisili k spremembi. In kaj mislite, kaj ugotovi?

Zanimiva, razgibana knjiga, s prikupinimi ilustracijami in razmuljivim, zabavnim in poetičnim besedilom, primernim že za najmlajše bralce.

Lev v srcu (knjiga, primerna za otroke stare od 3-8 let)

Tih in prijazen mišek se odpravi na potovanje, da bi našel svojo moč. Navdihujoča zgodba o tem kako imajo lahko tudi najmanjša bitja levje srce in pogum.

Volkec išče svoj dom (knjiga, primerna za otroke stare od 3-8 let)

Volčji mladiček Val ne mara, da bi mu kdorkoli pomagal. Vse stvari hoče narediti sam. Ko pa se neke mrzle noči izgubi, spozna, da včasih potrebujemo prijateljsko pomoč.

Zgodba o tovarištvu in o tem, da ni nič narobe, če sprejmemo pomoč ter smo na voljo za pomoč drugim.

“Če si pomagamo vsi, prav VSI,

potem, Val zdaj ve, se res laže živi.”

Kako zraste samorog (slikanica, primerna za otroke stare od 3-8 let)

Ta čudovita slikanica s prav tako čudovito platnico je prevzela še mene, kako ne bo otrok?

In? Kako zraste samorog?

Pridružite se Sari, ki želi svoji babici vrtnarki za rojstni dan podariti nekaj posebnega. Zato obišče Cvetka v njegovi cvetoči cvetličarni – čudežni trgovini, kjer rastejo čarovnije! Pridružite se Sari, ko odkriva skrivnosti sejanja samorogov – in sproži pravi direndaj – zagotovo vas bo ta rimana pustolovščina do solz nasmejala.

Sivi volk na pikniku (slikanica, primerna za otroke od 3-8 let)

O volkovih kroži toliko enih prepričanj, a vendar skoraj nobena osnovana na resničnih dokazih. No, tudi o vsakodnevnih, drugih, dejstvih, ljudeh, prepričanjih, …. ki pa nimajo neke osnove.

In prav o tem govori ta prekrasno ilustrirana slikanica – da stvari niso take kot se nam zdijo. In res je, ponavadi do tega prepričanja lažje in hitreje pridejo otroci (prej kot odrasli).

V tej zgodbi trije simpatični volčiči: volkec Vili, volkec Vlado in volkulja Vita iščejo prijatelja za njihovega očka.

Knjigožer (slikanica, primerna za otroke od 3-8 let)

Zgodba govori o Lili. V njen vrtec se je vselil čuden gost. Najprej so mislili, da je miška, ker so bile knjige preluknjane kot sir. Potem so mislili, da je osel, ker so imele strani v knjigah oslovska ušesa. Nazadnje so mislili, da je slon, ker so bile knjige pomečkane in pomendrane.
Medtem ko so otroci počivali, je Lili kukala skozi priprte veke in razmišljala. Odločila se je, da bo ugotovila, kdo je ta čudni gost, in mu preprečila, da bi še naprej uničeval knjige.

Zakaj pingvinov ne zebe (poučna knjiga za otroke od 6-8 let)

V tej knjigi najdete odgovore na zanimiva vprašanja kot so:

Zakaj imajo živali v puščavi velika ušesa in svetle kožuhe?

Pingvine obdajata sneg in led. Zakaj jih torej ne zebe?

Lahko živali živijo ob vznožju strmih gora?

Narava je poskrbela, da se vsako bitje kar najbolj prilagodi svoji okolici. Potovanje v naravo je s to simpatično slikanico zares zabavno.

Upam, da sem vam kaj pomagala pri trenutnem izboru. Bom pa seveda vesela tudi vaših predlogov.

Preberi tudi – Najlepše zimsko božične knjige za najmlajše.

Preberi tudi