Naučite svojega otroka reči NE – kako otroka naučiti, da se nihče ne sme dotikati njegovega telesa

by Nataša
Spolna zloraba, preventiva

Eden najpomembnejših načinov da zaščitite svojega otroka pred spolno zlorabo je, da ga naučite reči ne.

Naučiti otroka, kako reči ne, je pomembno za njegov razvoj, saj jih nauči postavljati meje, ki jih lahko potem uporabi v vsakdanjem življenju. Če ga pa tega ne naučimo, se lahko pojavi situacija, kjer se otrok ne počuti dovolj samozavestnega, da bi povedal, da ne želi storiti nekaj, kar mu ni všeč ali se mu zdi neprijetno oziroma da ne želi, da mu drugi stori nekaj, kar mu ne paše.

Da vaš otrok zna reči ne, ne pomeni, da lahko reče ne vsemu in vedno. Da zna povedati, da ne želi, da jih določena oseba objema ali jih poljublja, je drugače kot reči ne, ko jih prosimo, naj nese ven smeti.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko naučimo svojega otroka, da reče ne:

Povejte jmu, da ima pravico do lastnega telesa

Začnite s poudarjanjem pomembnosti pravice do lastnega telesa. Povejtemu, da je lastnik svojega telesa in da je njegova naloga, da ga zaščiti pred morebitnimi neprimernimi dotiki ali situacijami.

Bodite pozorni na znake nelagodja

Učite svojega otroka, naj bo pozoren na znake nelagodja v svojem telesu, ko se znajde v določeni situaciji. Na primer, če se počuti neprijetno ali če mu je nelagodno, ko ga nekdo objema ali ga prosi za nekaj, kar mu ni všeč. Naj to izrazi in pove na glas.

Učite jih postavljanja meja

Učite svojega otroka, da lahko postavi meje. S tem ga naučite, da se bo počutil samozavestno, ko se bo znašel v situacijah, ko bi rad rekli ne. Poučite ga, da lahko reče ne na prijazen in vljuden način.

Igra vlog v različnih sitacijah

Igra vlog je odličen način, kako lahko svojega otroka naučite, kako reči ne. Uporabite različne scenarije, ki jih otrok morda srečuje v svojem vsakdanjem življenju, kot je npr., kako reagira, če jim kdo ponudi sladkarije (pa ga ne poznajo) ali pa ko jih poskuša objemati.

Dajte jim priložnost, da se sami odločajo

Ko svojega otroka prosite za sodelovanje pri aktivnostih, jim dajte priložnost, da se sami odločajo. Na primer, če mu predlagate izlet mu lahko ponudite dve možnosti: ali boste šli na sprehod v gozd ali pa se boste igrali v parku. S tem jim dajete občutek nadzora nad situacijo in ga učite, da so sposobni sami odločati.

Naučite jih izražanja občutkov

Pomembno je, da svojemu otroku pokažete, kako pomembno je reči ne, kadar to želijo. Recite mu, da lahko reče ne kadar koli, če se ne počuti dobro ali če ga karkoli moti. Poudarite, da je to njegova pravica in da ga boste vedno podprli.

Naučite svojega otroka, da so njegovi občutki pomembni in da jih lahko izrazi brez skrbi. Bodite pozorni na njegove reakcije in ga spodbujajte, naj govori o tem, kako se počuti. Če opazite, da se vaš otrok ob določeni osebi ali situaciji ne počuti dobro, ga spodbujajte, naj pove, kako se počuti, in mu razložite, da ima pravico reči ne.

Naučite ga slediti svoji intuiciji

To, tako kot mnoge druge teme, naj ne bo samo enkratna razprava, temveč stalen pogovor. Naj vaš otrok reče ne ljudem, dejavnostim ali situacijam, zaradi katerih se počuti neprijetno. Bolj kot jim bo dovoljeno slediti svojim instinktom, večja bo verjetnost, da jim bo prisluhnil v težki situaciji.

Poučite ga tudi o soglasju

Soglasje je dvosmerna ulica. Ne samo, da mu je dovoljeno reči ne, ko gre za njjegovo lastno telo, čustva ali osebni prostor, ampak mora dovoliti tudi drugim, da storijo enako. Povejte mu, da mora tudi on spoštovati, ko jim nekdo reče ne.

In ja, starševstvo je težko. Nočete vzgajati kljubovalnega otroka, ki ne spoštuje avtoritete in govori ne vsem in vsemu. Če jih naučimo reči ne, ne pomeni, da vzgajamo permisivno. Gre za to, da jih naučimo spoštovati in biti spoštljivi – zaščititi sebe in hkrati zaščititi druge.

Življenje gre res (pre)hitro in velikokrat se zgodi pač … življenje … in vaš otrok reče ne v najbolj neprimernem trenutku. Ampak namesto, da bi ga takoj zatrli nazaj in mu ukazali, naj naredi vse, kar želite, da stori: se ustavite, vdihnite in ga vprašajte, zakaj. Ustvarite odprt dialog z otrokom.

Bodite zgled

Nazadnje, a ne manj pomembno, je, da ste sami dober zgled svojemu otroku. Pokažite mu, kako vi postavljate meje in rečete ne, kadar je potrebno.

Naučiti otroka kako reči ne, je ključno za njihov razvoj in varnost. Kot starši imamo odgovornost, da jim pomagamo razviti občutek zaupanja in samozavest, da se bodo lahko odločali o svojem telesu in o tem, kaj je primerno za njih. S tem jih učimo, da so njihove meje pomembne in da imajo pravico, da jih postavijo ter da se uprejo pritiskom, če se počutijo neprijetno.

Za otroke, stare od 5. let naprej, pa si lahko izposodite ali kupite knjigo To je moje telo, Založbe Morfem, ki govori o zavedanju pravic do odločanja o lastnem telesu. Super knjiga, ki jih bo naučila, da so njihovi občutki pomembni. Pričujoča knjiga z jasnimi ilustracijami in preprostim besedilom nudi izhodišča za pogovor in razmislek o tematiki prestopanja meja spolne nedotakljivosti.

p.s. V tem tednu, do 7.4.2023 pa imate tudi kodo NATASA10, katero lahko izkoristite za nakupe knjig v spletni trgovini Založbe Morfem.

Preberi tudi – Brskanje po osebnih stvareh najstnika?

Preberi tudi