Potovalna lekarna – kaj vse vzeti s seboj na dopust?

by Nataša
Počitniška lekarna

Sem kar precej premišljevala ali bi napisala, kaj vse vzamem na dopust ali na kratek oddih z otroki, pa sem se odločila, da bom vseeno podelila z vami vpogled v mojo škatlo potovalne lekarne. Čeprav je mogoče za razliko od drugih kar pestro založena. In ja, prav škatlo imam, ker so vse torbe in torbice premajhne za to, kar vedno vzamem s seboj.

Dokler si samski oziroma brez otrok, s seboj na vikend oddihe ali daljša potovanja vzameš le lekadol ali pa tablete, ki jih redno jemlješ. In seveda tekočino za leče, če jih nosiš. Vsaj jaz se ne spomnim, da bi mi bila prva skrb tisto – kaj pa če zbolim?

Sedaj pa je vse drugače. Pri prvem otroku sem imela še malo manjšo torbico, z leti in z več potovalnimi izkušnjami, pa se je ta torbica spremenila v veliko škatlo. Ker pač nikoli ne veš. Pa še to ponavadi pri vseh možnih zadevah pozabim na tisto, kar dejansko rabimo.

Npr. lansko leto smo šli na sever Gardskega jezera kolesarit. No, bolj sta kolesarila moška člana. In seveda se je Uroš poškodoval. Kar precej. In pri vseh arcnijah in pripomočkih pač nisem imela sterilnih obližev za zapiranje ran namesto šivanja. Seveda lekarne tam blizu ni bilo, odpiralni časi v Italiji pa so tudi “ubibože”.

In zaključek tega je, da je sedaj v moji potovalno lekarniški škatli tudi nekaj teh obližev. So se pridružili sterilnim obvezam, povojem in navadnim obližem.

Z nami sta vedno tudi Actimaris gel za rane in prav tako Actimaris raztopino. Pri naših športnikih je to skoraj obvezna oprema. No, to dvoje sem imela lani s seboj, tako, da če že rane nismo mogli zapreti, smo jo pa vsaj fino razkužili. 🙂

Potem Enterosgel. Ker nikoli ne veš kdaj se te loti kakšna trebušna viroza (imamo izkušnjo, ko so skoraj vsi otroci v kampu obležali zaradi tega). Enterosgel lahko kupite tudi v majhnih vrečkah za enkratno uporabo, zato ne zavzame veliko prostora. Poleg enterosgela je obvezen tudi rehidracijski prašek v obliki soli. Za vsak slučaj pa še aktivno oglje.

Laluxid gel – nazadnje sem si z njim pozdravila zanohtnico (ne vem, če ste vedeli, ampak ta vrag reees strašansko boli). Sicer pa je namenjen tudi za zdravljenje impetiga (jap, tudi to smo že imeli na morju).

Od podjetja Lima Medical, ki uvaža Actimaris, imam tudi Otorig kapljice za ušesa in Vulvovagi pršilo za vaginalne težave (jp, tudi zaradi tega sem morala eno leto k dežurnemu ginekologu). Je pa pršilo za vaginalne težave primerno tudi za otroke.

Brez Otorig kapljic za ušesa ne grem nikamor več – več o tem sem napisala TU.

Pa zdaj bom na novo vzela s seboj tudi kremo Dermozoil proti glivicam na nohtih. Jp, kampi so včasih izziv pri bolj občutljivih osebah. Za to kremo pa sem ugotovila, da super pomaga pri tovrstnih težavah.

Oraflogo gel za dlesni. Predvsem ga imam s seboj zaradi aft. You never know.

Seveda imam s seboj tudi sirup za povišano temperaturo in proti bolečinam. Poleg dobrega termometra, ki zares pokaže pravo temperaturo (ja, odkar ni več tistih starih z živim srebrom, se mi zdi, da se kar vsi lovimo okoli tega, kateri je res ok).

Ker smo sicer res vsi zelo hvaležni za žuželke, ampak nam pa ni preveč všeč, če nas kakšna piči, imamo s seboj tudi SOSBALM od Skinfairytale.

Za lajšanje simptomov alergij – Claritine.

Od Skinfairytale vedno vzamem tudi eno od krem Easybreathe ali Calmdown. Za pomiritev kašlja, za lažje dihanje in za odpiranje noska.

Letos se izdelkom Skinfairytale pridružuje tudi Zinkbalm – ker imamo na novo težave z sumljivimi izpuščaji na pregibu noge pri Jagodi in ji ponoči s tem blažim srbečico.

Potem pa se najde v škatli tudi fiziološka raztopina za nosek in pršilo za nos.

V zadnjem mesecu sem dodala še tablete proti slabosti, Dramino. Jagodi je rado slabo v avtu, ampak sem s tem previdna, ker smo jo nazadnje “predozirali” in namesto, da bi se na cilju zbudila naspana in čila, je bila še cel dan tečna, jokava in zmatrana. Tako, da to ostaja v škatli, ampak res bolj za hude primere.

Za nas, ta hude športnike, ki športamo vsake kvatre pod nadzorom profesionalcev (saj veste, le ti nimajo občutka, da ne gre kar iz nič naredit 100 km na kolesu), pa imam s seboj tudi od podjetja Sitis magnezijevo olje. Tu bi sicer včasih potrebovala tudi kakšna pomirjevala, ampak ok, mogoče naslednje leto.

Pred daljšim dopustom tudi že prej začnemo z jemanjem probiotikov (tamali in jaz). Zakaj? Ker sem imela pred leti slabo izkušnjo in sem vsakič, ko smo prišli na dopust fasala res hudo vaginalno vnetje. Ni bilo luštno. In zato striktno pijemo že prej (tudi od Sitisa) probiotike Better Biotics.

V škatli se najde še zdravilo za vneto grlo oz. pastile.

Zraven pa poleti dodamo še kreme za zaščito pred soncem in kreme za po sončenju. Letos se nam na novo pridružijo kreme Seventy one – dobite jih v prodajalnah DM.

Seveda pa imava midva zase še kakšne bolj killer tablete proti bolečinam.

Kaj pa se najde v tvoji potovalni lekarni? Sem kaj pomembnega pozabila?

Preberi tudi