Kako se znebiti občutka, da si nič vreden?

by Nataša
Kako si pomagati pri občutkih ničvrednosti

Pred časom sem dobila vprašanje, ki se začne takole: “Kako se znebiti občutka, da si nič vreden?…” Celotno vprašanje delim spodaj. Želela pa sem izpostaviti to vprašanje ravno zato, ker to ni bilo edino tako vprašanje v zadnjem času. Mame, ženske, punce, … veliko je takih, ki se počutijo tako.

Zato sem prosila strokovnjakinjo, ki sodeluje z zavodom za družinsko terapijo, Vita Bona, da nam poda njen vidik in mogoče s tem pomaga še veliko drugim ženskam (ali pa mogoče moškim), ki se srečujejo s takimi občutki.

Vprašanje je bilo postavljeno takole:

“Kako se znebiti občutka, da si nič vreden? Ali pa si dodati vrednost? Delam od doma nekaj malega, partner dobro zasluži. Bi šla delat, pa pri treh otrocih niti ne želim. rada bi delala nekaj dodatnega, ustvarjalnega … pa sem brez talenta. Res ne znam nič, kar bi mi koristilo. Okrog mene pa so vsi pridni.”

Odgovarja Tadeja Čulek, mama treh otrok in sodelavka Inštituta za družinsko terapijio Vita Bona:

“Pozdravljeni. Najprej bi skupaj z vami pogledala vaše občutke.

Je občutek, da ste ničvredni, občutek, ki se vam pojavlja večkrat? Če ste odgovorili pozitivno, potem sklepam, da ga dobro poznate iz otroštva…

Se lahko poskusite spomniti, iz kje bi lahko ta občutek izviral? So vam starši dajali občutek manjvrednosti? Morda ste se morali za to, da ste se počutili vredno/videno posebej potruditi? Ste prejemali pohvale samo takrat, ko ste kaj dosegli, naredili, drugače pa ste bili spregledani?

Sami veste odgovore na ta vprašanja.

A najverjetneje je razlog vaših trenutnih doživljanj prav to, da vi kot oseba niste bili videni (oziroma so bili videni le vaši dosežki).

In sedaj, ko ste se odločili, da se posvetite otrokom in nimate “kaj pokazati”, imate občutek, da vsi “nekaj delajo” in so “pridni” , vi pa ste doma, ničvredni in vas pravzaprav ni, ker nimate česa pokazati.

In povsem razumljivo, da se vam prebujajo ti občutki, saj najverjetneje vi kot oseba niste bili dovolj opaženi in ste se za pozornost in občutek vrednosti morali dokazovati.

Ampak mamica, zagotovo vam gre dobro: imate tri otroke in najverjetneje ste prevzeli večji del gospodinjskih opravil. Nujno bi vam prvo rada napisala, da nikakor ni res, da ne delate nič. Sama vem, koliko dela je s tremi otroci in vem, da se počutite, da drugim ni kaj za pokazati, ko pa ste “samo doma” in skrbite za dom in družino. Ampak verjamem, da je vaš urnik polno zaseden, da imate vedno kaj za storiti, pospraviti, skuhati, zraven pa ste napisali, da nekaj malega še delate.

Mamica, super vam gre.

Vredni ste več, kot si lahko predstavljate.❤️

In to da skrbite za ves vaš dom ni nepomembno in ni mala malica.

Morda je finančni prispevek k družinskemu proračunu res manjši, ampak nenehna skrb za otroke ni mačji kašelj. Nikakor. Je nekaj najlepšega, kar jim lahko date.

Tole je vaša rana in čas je, da jo počasi pričnete celiti.????????

Kako? Najprej morate spoznati, da se vaša vrednost, pomembnost ne meri po dosežkih, znanju… Ipd.

Vredni ste tudi takrat, ko ne delate nič. Vredni ste, ko “samo skrbite za otroke”. Vredni ste, ko si vzamete čas zase. Vredni ste samo zato, ker ste.

Če sami ne zmorete iz tega občutka, vam lahko priporočam terapijo.

Morda bi vas zanimalo, da ima VitaBona ravno odprt program ZATE, kjer se učimo sprejemanja, lastne vrednosti in mnogo več.

Vse dobro, Tadeja.”

Več vprašanj in odgovorov strokovnjakov pa najdete pod zavihkom Vi sprašujete, strokovnjaki odgovarjajo.

Preberi tudi