V partnerski zvezi nisem slišana

by Nataša
V zvezi nisem slišana

Biti slišan/a je ena izmed najbolj pomembnih čustvenih potreb v partnerski zvezi. Vsak od nas potrebuje občutek, da ga nekdo razume. To pa je možno le preko aktivnega poslušanja.

Kar pa je včasih v partnerski zvezi največja težava.

“Jaz imam vedno občutek, da sem v zvezi neuslišana. Vedno je zanimivo debatirati o njegovih zadevah, ko pa jaz začnem govoriti je pa tema takoj zamenjana ali pa nasploh pozabljeno, kaj sva govorila. ????”

Odgovarja Tadeja Čulek, mama in žena ter sodelavka Inštituta Vita Bone, zavoda za družinsko terapijo:

“Pozdravljeni. Uh kako močno je čutiti vašo žalost.

Močno se čuti, da si želite, da ste tudi vi slišani, da ste videni, pomembni. In to vas pravzaprav res pripada.

In seveda, da vas boli ta občutek. Koga pa ne bi takšno vzdušje bolelo, prizadelo?

Ste partnerju povedali, da se tako počutite? Ste mu povedali, da si želite, da se pogovarjata tudi o vaših stvareh, skrbeh…? Če mu še niste, vam svetujem, da mu poveste, morda to počne povsem nevede.

Ko začenjate pogovor, se fokusirajte nase in govorite o svojih občutkih. Tvorite jaz stavke in dajte stran občutke krivde, npr tako: nisti ti kriv, ampak se počutim spregledano????.

Morda partner ne ve kaj dela, saj ljudje radi govorijo o sebi, a hkrati mnogokrat pozabijo poslušati tudi druge. Zato najprej svetujem pogovor.

Sicer pa je tako vedenje partnerja res krivično do vas in če s pogovorom ne bosta prišla do rešitev, razmislita o partnerski terapiji..

Vse dobro vama želim, Tadeja.”

Več tem pa lahko preberete pod zavihkom Vi sprašujete, strokovnjaki odgovarjajo.

Preberi tudi