6 razlogov, zakaj tvoj otrok potrebuje pomagalčka

by Nataša
Pomagalček

Maria Montessori je bila italijanska zdravnica in pedagoginja, ki je razvila revolucionarni pristop k zgodnjemu otroštvu. Verjela je, da se otroci najbolje učijo z aktivnim sodelovanjem z okolico in da je pomembno, da jim zagotovimo skrbno pripravljeno okolje, ki spodbuja raziskovanje, neodvisnost in ustvarjalnost. Njena filozofija je imela globok vpliv na izobraževanje po vsem svetu in še danes navdihuje starše in vzgojitelje.

Ena od ključnih značilnosti montessori okolja je uporaba učnih stolpov. Učni stolp, imenovan tudi pomagalček, je kos pohištva, ki je namenjen varnemu sodelovanju otrok pri vsakodnevnih aktivnostih, kot so kuhanje, čiščenje in ustvarjanje. Pomaga pa tudi pri samostojnih začetkih osebne higiene otroka.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je lahko pomagalček neprecenljiv dodatek vašemu domu.

Spodbuja neodvisnost

Eno od osrednjih načel montessori vzgoje je spodbujanje neodvisnosti. S tem, ko dovolimo otrokom, da sodelujejo pri vsakodnevnih opravilih, kot so kuhanje ali pomivanje posode, pridobijo občutek samostojnosti in samozavesti. Pomagalček zagotavlja otrokom varno sodelovanje pri teh aktivnostih, omogoča jim, da se naučijo novih veščin in pridobijo občutek samozaupanja.

Spodbuja učenje skozi igro

Montessori vzgoja poudarja pomembnost učenja skozi igro, in pomagalček je odličen način za olajšanje takšnega načina učenja. Otroci lahko sodelujejo med pomivanjem ali čiščenjem, se učijo o različnih vrstah hrane in pripomočkih za čiščenje ter razvijajo fine motorične sposobnosti. Seveda vse skozi igro.

Krepi družinske vezi

S tem, ko otrok sodeluje pri vsakodnevnih opravilih skupaj s starši ali skrbniki, pa se tudi krepijo družinske vezi. Otroci razvijajo pozitivne povezave, ko opravljajo hišna opravila, če jih lahko delijo z ljubljenimi osebami.

Spodbuja zdrave prehranjevalne navade

Če želite, da vaši otroci jedo zdravo hrano, jih vključite v pripravo obrokov. Bolj verjetno bo, da bodo poskusili nove jedi, če so dejansko sodelovali pri pripravi hrane oz. določenih jedi. Pomagalček pri tem nudi varen prostor in pripomoček. Hkrati se naučijo o različnih sestavinah, hranilnih snoveh in načinih priprave hrane.

Olajša vsakodnevno življenje

Uporaba pomagalčke lahko pomaga olajšati vsakodnevno življenje tako otrokom, kot tudi staršem. Otroci, ki samostojno sodelujejo pri vsakodnevnih nalogah, so bolj samozavestni in manj odvisni od staršev. Prav tako to pomeni, da pomagalček olajša delo staršem, ker imajo tako svoje roke proste za druge opravke.

Prihrani čas in denar

Čeprav je pomagalček na začetku kar precejšnja finančna naložba, dejansko prihrani čas in denar, če gledamo dolgoročno. Otroci, ki se že od zgodnjega otroštva učijo samostojnosti in osnovnih veščin, so bolje pripravljeni za šolo in življenje. Bolj so samostojni, konec koncev hitrejši in tudi hitreje se učijo drugih stvari, ker so bolj motivirani.

Pomagalček po montessori načelih je izjemno koristen pripomoček za vsak dom. Omogoča varno in dostopno okolje za otroke, da se učijo skozi igro ter spodbuja njihovo samostojnost, ustvarjalnost in družinske vezi. Poleg tega pa lahko tudi olajša vsakodnevne naloge staršev in poskrbi za trajne koristi za otrokovo prihodnost. Z uporabo pomagalčka boste ottoku zagotovili, da pridobi osnovne veščine, ki jih bo potreboval za uspešen vstop v svet odraslih.

Meni je edino žal, da ga nismo imeli že prej, pri prvih dveh otrocih.

Na TEM videu lahko vidite kako Jagoda uživa pri pripravi hrane in kako je samostojna (seveda pod nadzorom mene). Naš pomagalček smo kupili v spletni trgovini Miniles. Kjer pa lahko naročite tudi takega za dva otroka.

Preberi tudi: Piklerjev trikotnik – modna muha ali nujen pripomoček pri razvoju otroka?

Preberi tudi