Piklerjev trikotnik – Modna muha ali nujen pripomoček pri razvoju otrok

by Nataša
Piklerjev trikotnk

Že poznate Piklerjev trikotnik? Piklerjev trikotnik je plezalo, ki je zadnje čase strašno popularno med mladimi starši. Od nedavnega ga imamo tudi mi. Kar nekaj časa sem tuhtala in premlevala, razmišljala o plusih in minusih ter se na koncu vseeno odločila, da ga bomo imeli. Dejansko me je najbolj skrbel prostor, kamor ga bomo postavili, ker kljub vsemu to ni tako mala igrača oziroma ni igrača, ampak dejansko igralo (za katerega potrebuješ po dolžini vsaj 2 metra, če vzameš tudi desko za spuščanje in plezanje oz. “tobogan” kot pravita naši punci). In tako sedaj stoji sredi naše dnevne sobe. Začuda brez kakšnih neprimernih pripomb Uroša. In po že kar nekaj dnevih sredi dnevne še vedno glavna atrakcija za naši punci.

Pred samim nakupom Piklerjevega trikotnika sem malo raziskovala ter iskala načrte za DIY izvedbo, saj sem nekako upala, da ga nam bo uspelo narediti doma (trenutno imamo nekako 365 projektov odprtih in sem na koncu ugotovila, da je brez veze, da bi imeli še enega in iskreno, podpirati je treba tudi naše domače ustvarjalce, mar ne Miniles?).

Piklerjev trikotnik je dobil ime po Pikler Emmi. Piklerjeva je bila madžarska pediatrinja, ki je v 40tih letih prejšnjega stoletja razvila novo teorijo o razvoju otrok (na podlagi opazovanj in dela z otroki), ki temelji na tem, da se otrok razvija po svojem tempu. Piklerjev pristop temelji na prijaznem in spoštljivem odnosu med dojenčkom in odraslim, skozi nežne trenutke med nego, naravnim motoričim razvojem dojenčka,…

Emmi Pikler je verjela, da imajo otroci kapaciteto sami razviti motorične sposobnosti, če se jim omogoči čas in prostor za to. Otrok naj ne bi učili motoričnih sposobnosti, ampak morajo sami preiti v vertikalno pozicijo sedenja in stanja skozi lastne napore. Piklerjeva je verjela, da je dovoliti otroku raziskovati in se premikati svobodno, bistvenega pomena za razvoj motoričnih spretnosti, prav tako pa za razvoj kreativnosti in sposobnosti reševanja problemov. Prezgodnji trud, da bi otroka naučili hoditi ali stati ali gimnastičnih vaj, lahko povzroči samo škodo.

Otrok se giba z večjo lahkoto, če se mu dovoli, da se giba na svoj način in ob svojem času, brez da se ga trudimo učiti. Če mu je bil vedno dovoljen svobodni razvoj gibanja, je otrok ne samo bolj okreten, ampak ima tudi boljšo presojo česa je sposoben in česa ne. Tako se ne nauči samo gibanja, temveč tudi kako pasti in si po padcu opomoči. Otroci vzgajani na ta način imajo le redko kakšno resno poškodbo (Zadnja dva odstavka sem povzela kar po Alenki VindiŠ).

Da se vrnemo k Piklerjevemu trikotniku ….

Moj otrok je že sedaj, pri enem letu, totalen plezalec. Le zakaj bi ga želela k temu še spodbujati??????

Ja, najbrž se nekateri sprašujete zakaj? Ampak to, da pleza po Piklerjevem trikotniku ga ne bo spodbudilo, da bo sedaj želel preplezati vse stene in vse ovire. Plezanje po Piklerjevem trikotniku mu bo pomagalo pri boljšem zavedanju svojega telesa ter hkrati poskrbelo za trdnejši telesni razvoj. Hkrati pa se bo hitreje in lažje zavedal svojih omejitev.

Na Piklerju se bo otrok naučil boljše koncentracije, postal bo bolj neodvisen in izboljšal bo oprijem z rokami – oprijem je še kako pomemben pri razvoju otrok, saj jim pomaga, da se naučijo sami piti (oz. držati skodelico) in pravilno držati svinčnik, ko se bodo učili pisati. Pri oprijemu z rokami otroci pridobivanjo na mišični masi, ki je pomembna pri naštetih različnih spretnostih.

Na kakšen način se uporablja Piklerjev trikotnik?

Obe, Jagoda in Jerca sta bili plezala izredno veseli. Takoj sta začeli plezati po njem. Tudi Jagoda. In že v prvem poizkusu je splezala čisto do vrha ter se nagajivo režala. Pleza tudi po deski gor, se oprime vrha ter nato spusti, da zdrsne na polno dol. Priznam, da mi je na začetku parkrat poskočil utrip, ker me je zaskrbelo, da ne pade dol, ampak sem malo predihala in si rekla: “Zaupaj ji!” In do sedaj še ni imela kakšne nesreče.

Jerca je imela pri prvem poizkusu malo težav kako ga preplezati, ampak sem jo lepo spodbudila brez pomoči in je sedaj suverena v tem. Ga pa uporablja tudi kot šotor (pokrijeva ga z dekico in ima svoj šotorček).

Kakšna je cena Piklerjevega trikotnika?

Cene so sicer različne, ampak načeloma so nekje od 100 evrov dalje. Mi smo ga vzeli pri Miniles in je cena za trikotnik in desko skupaj 160,00 s poštnino vred.

Se ga splača narediti sam?

Torej, kot sem že zgoraj napisala, namen sem imela super. Poiskala sem DIY variante (katerih je kar nekaj na YT, Pinterestu, kjerkoli na googlu, …), Uroš je bil strašno zainteresiran, ampak …. Pri nas pač za vsako stvar, ki bi jo želela imeti in potrebujem pomoč Uroša ali pa da mora le to sam narediti, traja. Lahko traja tudi nekaj let. Resnično. Seveda bi se lahko izdelave lotila tudi sama, ampak sama sem kar precej živčen človek in bi že pri prvem neuspelem “kje gre pa zdaj tole skupaj?” zgubila živce in fliknila vse v kot. Včasih moraš poznati svoje (in seveda moževe) omejitve in si priznati, da za vse pač nisi! Hkrati pa je treba tudi podpreti naše slovenske ustvarjalce! In tako sem našla Miniles. Kakovosten, slovenski les in natančna izdelava.

Za katero starost je primeren Piklerjev trikotnik?

Piklerjev trikotnik je primeren za starost od 6 mesecev pa tja do 6 let. Jaz ga res priporočam, da če se odločate zanj, da ga nabavite čim hitreje. Tako bo v uporabi kar nekaj časa oz. kar nekaj let.

In ja, še pomembna lastnost prav našega Piklerjevega trikotnika: zloži se in se lahko spravi pod posteljo. Ali za kakšno omaro!

Torej, na splošno – priporočam (in ne, objava ni plačana).

Preberi tudi