Norice ali vodene koze – kako smo si mi pomagali

by Nataša
Norice

No, pa smo jih tudi mi dočakali v vsej svoji veličini. Norice.

Vedno, ko smo dobili obvestilo v vrtcu, da razsajajo norice, sem si rekla:”Joj, pa ne zdaj, samo ne zdaj, ni ravno pravi čas.” Ampak pravi čas ni nikoli.

Prejšnji vikend pozno zvečer je Jagoda dobila vročino. Glede na našo zgodovino bolezni je bila najina pripomba:”Pa ne že spet. Dolgo sta zdržali.” Ker zadnja leta ni 14 dni, da ne bi bila ena ali druga bolna, ali pa celo obe.

Ker je bila nemirna in jokava sva ji dala daleron in naslednje jutro se je zbudila čisto ok. Do kosila ni bilo vidnih nobenih sprememb. Pri kosilu pa jo gledam in opazim pikice na vratu. Takoj sem vedela za kaj gre. Norice. Sem si mislila, bomo že. Glede na to, da jih je imel že Jaka (sicer res, da že kar nekaj let nazaj), ko je bil še v vrtcu in je imel le nekaj pikic, nisem pri Jagodi pričakovala nič posebnega.

Potem pa se je proti večeru začelo. Jokanje, praskanje, ni mogla zaspati. Ob polnoči ji je končno uspelo zaspati, a se je zbujala na manj kot eno uro s tako hudimi izpadi, da sem bila zraven zares že obupana. Kričanje, mahanje okoli sebe, praskanje, s sebe si je hotela strgat pižamo, ni se umirila, … Priznam, da me je prav prestrašila na momente.

Ker nisem imela izkušenj (razen z Jakovo blago obliko) z noricami, sem že prej, popoldan, povprašala na Instagramu kaj pomaga pri noricah in kako ji lahko lajšamo srbečico in bolečine. Večina mamic mi je svetovala tapkanje pik z Donatom (v Donat namočiš vatico in s tem tapkaš po pikah) in mazanje s cinkovo kremo. Mi smo kombinirali Sudocrem in Zincbalm od Skinfairytale. Vsaj ti dve kremi imam vedno doma. No, pa celo en liter Donata smo našli.

Naslednji dan sem klicala pediatrinjo in prosila za Claritine. Sirupa sicer ni hotela popiti (sicer je naredila potem en požirek, ko sem ga zmešala s sokom, a je vse zbruhala), tako da sem ji potem dala četrt tabletke Claritina. In končno se je umirila. Jaz pa zraven.

Poleg vsega našetega smo jo skopali v mlačni vodi z žličko sode bikarbone in ji zvečer naslednji dan dali še homeopatske kroglice Rhus toxicodendron.

Smo pa preizkusili (prvi dan) tudi s strani mamic najbolj svetovano pršilo za pomoč pri noricam A-DERMA CYTELIUM, ampak dejansko nisem opazila kakršnihkoli učinkov.

Sicer so mi mamice dejale, da naj bi norice dosegle svoj vrhunec tam nekje 4. dan, a pri nas se je po drugem dnevu od pojava noric vse skupaj umirilo. Za kar sem neskončno hvaležna, saj dveh takih noči, ko se otroku dobesedno meša, ne vem, če bi preživela.

Sem pa v teh dneh tudi prvič slišala, da obstaja za norice tudi cepivo. Za kar sem povprašala tudi našo pediatrinjo, ki pa pravi, da cepiva ne zagovarja preveč, ker meni, da je bolje, da otrok naravno preboli norice. Cepi se z dvakratnim odmerkom, med katerima mora biti vsaj 6 tednov razmaka. Cepljenje je seveda samoplačniško in stane okoli 100,00 evrov. Cepljenje tveganje za okužbo z noricami zmanjša za 90%, ob morebitni okužbi pa naj bi potek bolezni potekal v lažji obliki.

Še nekaj informacij iz NIJZ:

“Inkubacija (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni. 
Edini gostitelj virusa je človek. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami in z zrakom. Obstaja tudi možnost, da se virus prenese z okuženimi rokami bolnika na zdravo osebo (direktni kontakt). Bolezen je zelo kužna; 90% dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni 2 dneva pred pojavom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po tem, ko so se iz vse mehurčkov razvile kraste.”

Sedaj pa ne vem ali držimo pesti, da jih Jerca dobi ali ne.

Preberi tudi – recept proti ušem.

Preberi tudi