Top ideje za letošnja darila otrokom

by Nataša
Ideje za darila

Saj niste mislili, da bo šlo letos brez igrač? Oooo, seveda, da ne. Moji najmlajši dve bi bili hudo razočarani, če bi v resnici Miklavž in Dedek Mraz videla (in vedela) kako sta “poredni” ?.

Ja, vem, da se v teh časih ne uporablja besed kot sta “priden” in “poreden”, ampak realnost je nekaj drugega. Še vedno nam kdaj pa kdaj proti koncu leta uidejo besede kot so:”Če misliš bit pa taka, ti pa Dedek Mraz res ne bo nič prinesel! On vse vidi!” Starševska nemočnost je včasih res patetična. Ampak taka je realnost.

Ker imam 3 otroke in je največji že kar nekaj časa “ven” iz igrač, mlajši dve pa sta jih tudi dali že kar nekaj skozi, se čutim kar precej samozavestna pri predlogih za top igrače oziroma darila. Seveda še vedno podpiram darila kot so boni in karte za doživetja, pa vendar mora biti zraven tudi kakšna kakovostna, kreativna in uporabna igrača ali družabna igra.

Izpostavila bom nekaj iger in igrač ter setov, ki jih najdete v trgovinah, v katerih že nekaj časa kupujem darila za otroke in kjer najdete res super igrače, različne ustvarjalne in kreativne sete ter družabne igre. Omenjene so samo igrače in igre, ki jih že imamo doma ali pa smo jih podarili komu za darilo in smo dobili pozitivni feedback.

Kakadu

Trgovina Kakadu je trgovina v katero dejansko tudi največkrat stopim. In nikoli ne grem ven praznih rok (na žalost moje denarnice). Zato pa imamo iz omenjene trgovine že kar nekaj igrač, puzzel in tudi družabnih iger. Preko Kakaduja sem spoznala tudi igrače Learning resources. To so poučne in zabavne igrače za vse starosti. Nas so navdušile prve pincete, kapalke, škarjaste zajemalke, različne male živali za razvrščanje, velike domače živali, različne sestavljanke, najdlje in najbolj pa je pri nas v uporabi sestavljanka Globus. Ta sestavljanka je preprosta za uporabo, z njim otrok razvija finomotoriko, pa še krasen okrasek za otroško sobo je.

Naša Jagoda (3 leta in pol) se zelo rada igra tudi z hišo ključavnic podjetja Melissa in Doug (hiša ključavnic je večnamenska didaktična igrača Melissa&Doug. Hišica ima zvonec (na baterije), 4 vrata (vsaka so zaklenjena s svojim ključem) in je naseljena s 4 lesenimi lutkami) in z Goki miškami za preoblačenje – no, s temi se tudi jaz rada igram, priznam. Miški lahko preoblečete v 8 različnih stilov, spravljeni sta pa v lični leseni škatlici, skupaj z oblačili.

Poleg igrač pa imajo tudi družabne igre za najmlajše – od dveh let dalje. Djeco družabna igra Mala promenada je simpatična igra, ki je primerna za najmlajše (2 plus). In lahko potrdim, da se jo res primerna za naše najmlajše otroke – ima enostavna navodila, ki jim najmlajši lahko sledijo.

Singa – svet igrač

Singa svet igrač ponuja kreativne in poučne igrače in njihov moto je, da se najlažje učimo skozi igro. Pri njih najdete interaktivno pisalo KUKU in istoimenske knjige, kreativne sete blagovnih znamk 4M, Wild Science, Nebulous Stars in Purple Cow ter znanstveno-raziskovalne sete 4M in Wild Science. Pri nas smo navdušeni nad njihovim KUKU pisalom in knjigami, Nebulous Stars kreativnimi seti (ti so res odlični za darila – pri nas jih redno kupujemo za darila Jerčinim sošolkam) ter 4M znanstveno raziskovalnimi seti.

Mislim, da vsi poznamo interaktivno pisalo KUKU? In seveda k pisalu pripadajoče knjigice? Interaktivno pisalo in 3 knjigice – Svet živali, Atlas sveta in Učenje skozi igro – imamo tudi že nekaj časa doma. Za tiste, ki ne poznate tega inovativnega interaktivnega pisala KUKU in knjigic, vam priporočam, da si jih ogledate. KUKU – Zabavno učenje je edinstven didaktični koncept, pri katerem otroci na zabaven in privlačen način pridobijo obilo zanimivih in poučnih informacij. In ne samo otroci, tudi starši se marsikaj naučimo, če sodelujemo pri raziskovanju knjigic. Otroci, vsaj pri nas Jerca (6 let in pol), pa se s knjigami zamoti kar nekaj časa. Knjiga Svet živali je npr. namenjena otrokom od 5. do 12. leta starosti ( sicer pa so knjige iz zbirke KUKU – Zabavno učenje so primerne za otroke med 2. in 12. letom starosti – odvisno od posamezne knjige) . V omenjeni knjigi je noro veliko zanimivosti o živalih iz vsega sveta. S pisalom pa lahko nastavite tudi, da poslušate kako se živali oglašajo. Knjiga vsebuje zanimive kvize o živalih in preko 900 zvokov in besedil. TULE pa si lahko pogledate tudi video kako uporaba knjige in pisala deluje.

Letošnji težko pričakovani knjižni novosti sta Človeško telo in Dinozavri, zbirki pa sta se pred kratkim pridružili tudi drugačni igri spomina Vesele živali in Prometna zabava, ki za razliko od klasične različice te igre krepita slušni spomin. Knjigi Človeško telo in Dinozavri so letos vsekakor na listi za decembrska darila.

Prav takšna pa je zvezdna kolekcija izdelkov Nebulous Stars. Ta noro lepa kolekcija ima izjemno bogat izbor ustvarjalnih materialov in aktivnosti. Deklice bodo lahko ure in ure preživele ob risanju, slikanju in barvanju najbolj čarobnih pobarvank, skicirk, praskank in akvarelov. Vesele pa bodo, ker si bodo lahko s prekrasnimi okraski polepšale svojo sobo ali pa izdelale unikatno darilo za svoje prijatelje.

Če imate doma malo ustvarjalko, so kreativni seti Nebulous Stars zagotovo prava izbira. Ti kreativni seti so namenjeni deklicam (sicer od 7. leta starosti, ampak pri nas tudi Jerca že ustvarja z njimi) in so v čudoviti čarobni embalaži. Za deklice, ki imajo rade vse, kar je lepo, bleščeče, prijazno, izraža milino. In ki jih poleg vsega uči pozitivnih vrednot.

Potem pa so na našem seznamu najboljših daril tudi znanstveno raziskovalni seti 4M. To so seti, namenjeni dekletom in fantom, ki radi raziskujejo vesolje, naravo in svet skozi igro. Otroci skozi te sete na zabaven način spoznavajo zakone fizike, se naučijo osnove kemije, preizkusijo se v robotiki, geologiji, računalništvu in astronomiji. Te sete sem včasih (ko je bil Jaka še priden in mu je še nosil Dedek Mraz) kupovala Jaki za darila. Ne, malo heca. Priznam, da sem mu še lani kupila en set – Mini solarnega robota, čeprav so načeloma seti namenjeni otrokom tam do 14. leta starosti. Njegovi sošolci pa so dolga leta za darila dobivali sete za izkopavanje različnih vrst dinozavrov.

Singa svet igrač ima do nedelje, 27.11.2022 popust na VSE igrače (razen KUKU knjigi Dinozavri in Človeško telo) – koda je BLACK20.

Mesto igrač

To trgovino sem odkrila čisto po naključju na Instagramu. Pritegnila me je, ker imajo na voljo kar nekaj  raziskovalnih, kreativnih, izobraževalnih in konstrukcijskih igrač za fante in punce. V trgovini sicer najdete veliko igrač, ki so namenjene za prodajo vrtcem in šolam, seveda pa jih lahko kupi vsak.

Za najmlajše (2 leti plus) so njihovi seti iz bio plastike res kjut. Na voljo sta dva seta – prvi je set za večerjo in je sestavljen iz 22 kosov, drugi pa je set za kosilo, ki ga sestavlja 12 kosov (posodice, lonci in dodatki v krasnih pastelnih barvah).

Igra, ki bo zagtovo zanimiva malčkom je tudi set Gosenica, ki je manipulativna igra za spoznavanje in učenje barv ter prvih prostorskih pojmov (tudi ta je za otroke od dveh let dalje). Sestavljena iz 10 elementov. Vsak element je na eni strani enobarven, na drugi pa vzorčast. Zelena glava je lahko na desni ali levi strani. Otrok sestavi elemente po dva skupaj, da nastane telo gosenice. Priložene so tudi aktivne kartice s slikovnimi navodili, ki jim težavnost postopoma narašča. Super za spoznavanje in razlikovanje barv ter spoznavanje pojmov kot so nad, pod, …Naši dve princesi so prepričali “špageti” iz katerih lahko ustvarjaš in skreiraš neverjetne oblike – hiše, dinozavre, avtomobile, …. Kompleti Spaghetteez spodbujajo motorične spretnosti in otrokovo razumevanje 3D struktur. In seveda spodbujajo otroško domišljijo na polno. “Špagetki” so primerni za otroke od 4 let dalje.

Zadnja nova igra v naši hiši pa je Magneticolor (za starost 4 do 6 let – čeprav jo pri nas Jerca še vedno rada uporablja, pa je 6 in pol), ki je magnetna in stimulativna igra, ki zahteva veliko koncentracije in potrpežljivosti – s priloženim “pisalom” na magnet, s katerim magnetne kroglice premikaš in jih postavljaš v tako zaporedje, kot ti kažejo priložene kartice. Super je za prepoznavanje barv in števil od 1 do 5.

Dexyco

Dexyco je trgovina, v kateri dejansko že nekaj let zapovrstjo kupujem decembrska darila za otroke, saj imajo res pestro izbiro družabnih iger, različnih dojenčkov (Cry babies), plastelin, itd… In tudi letos sem iz te trgovine (že) nabavila dve igri in posebno punčko, ki govori.

Za letošnje leto sem izbrala 3 igrače tudi iz njihove trgovine. Za ljubitelja Monopolyja seveda Monopoly Super elektonsko bančništvo. To je najsodobnejša različica klasične igre Monopoly. Bančne kartice so zamenjale gotovino. Vsak igralec prejme svojo bančno kartico, ki sledi njegovemu imetju in prinaša edinstvene nagrade.

Naslednja družabna igra, ki me je prepričala je Besedni izziv. Zakaj ravno ta? Ker imamo doma že nekaj let družabno igro Država, mesto, vas (jaz sem se pa to igro reees rada igrala, ko sem bila v osnovni šoli – seveda takrat na papirju) in se mi zdi igra Besedni izziv precej podobna Državi, mesto, vasi,…

Tretja igrača, ki jo bom letos podarila iz trgovine Dexyco pa je seveda punčka ??‍♀️. Le zakaj? Ja, le ta bo za Jagodo, ker je nora na dojenčke in si je sicer zaželela (že poleti sicer) tapravega, živega dojenčka. In ker ji ga jaz ne nameravam dati (pipco smo seveda zaprli – že tako prepozno, se mi zazdi na trenutke ?), sem našla recimo temu nadomestek, ki upam, da jo bo zadovoljil. Sicer ni dojenček, ampak punčka, ki se uči govoriti. Imenuje se Baby Wow punčka Ema se uči govoriti.

Kreativne igrače

Mislim, da bi bilo res škoda, če ne bi izpostavila dve reees luštni igrači (seveda jih imajo več) iz trgovine Kreativne igrače, ki sta pri nas v stalni uporabi:

TICKIT Magneti za otroke z barvnimi žetoni. Ti magnetki so super kreativna igrača, saj (vsaj pri nas) otroke zabava kar nekaj časa. Pisani magnetki so lahko denar, lahko se jih razporedi po prostoru v različne kreacije (rožice, zvezdice, naredi se pot za živali, …) in se jih potem pobira s priloženima magnetnima palicama. Super za razvoj fino motorike, koordinacije roka – oko, kot že napisano za razvijanje kreativnega mišljenja in bujenje domišljije.

Magneti za otroke Connetix – ti magneti si pa res zaslužijo vse pohvale. Connetix magneti so res raj za sestavljanje in paša za oči. Z njimi se boste z veseljem igrali in ustvarjali tudi starši. Super so za samostojno igranje in igranje s sestrico, bratci, … oziroma za zabavo za celo družino. Top za kreativno ustvarjanje in razvijanje domišljije.

Preberi tudi – Kaj naj Božiček letos najraje prinese?

Preberi tudi