16 idej za doživetja oziroma darila za otroke

by Nataša

Ja, vsi starši imamo občasno že dovolj igrač, saj ležijo vsepovsod. In ko jih vsakodnevno mečemo zvečer na kup ali se celo spotaknemo ob njih, si zabičamo, da ne kupimo nobene igrače nikdar več (ok, saj vsi vemo, da temu ni tako, ne?).

Pri nas doma seveda bodo igrače za letošnja darila (tako pač je), tako da tole so samo ideje in nikakor ne stroga naravnanost proti igračam.

Pa začnimo. Kaj je nam do sedaj prišlo najbolj prav? Definitivno so bile najbolj aktualne karte (oziroma boni za karte) … pa poglejmo za kam:

 1. Za v ZOO (letna vstopnica se začne od 36,00 evrov naprej – sicer pa smo mi ponavadi kupovali ali dobili vstopnico za “Srečaj naj žival“.).
 2. Za Lutkovno gledališče Ljubljana (ali katero drugo predstavo kjerkoli drugje) – v LGL imate možnost nakupa kartice KUKU, ki se lahko izda na ime obdarjenca in nanjo naložite poljubno vsoto denarja (sama kartica pa stane 3,50 €).
 3. Karta za kino – mi kupimo kar Joker karto za kino in nanjo naložimo poljubno vsoto denarja.
 4. Bon za Woop! doživetja – tu imate res različno izbiro (karting, glow golf, Woop! izzivi, trampolin park, …).
 5. Vstopnica ali vrednostni bon za vstop v Zumma kids zabaviščni park – vendar pozor – za v park mora biti otrok star več kot 4. leta (sicer obstaja različica za minije, ampak je prostorsko precej omejena in v primeru, da pripeljete dva otroka, ki sta npr. stara 3 leta in 5 let, zna biti težava, ker mlajši ne more v prostor za starejše, starejšemu bo pa hitro dolgčas v prostoru za mlajše).
 6. Lahko kupite bon za ustvarjanje z glino v Etnografskem muzeju Ljubljana “Igra v glini” – otroci uživajo v mečkanju gline. Na tem linku najdete kontakt, kjer se lahko dogovorite za plačilo obiska ene (ali več delavnic za otroke).
 7. Karta ali bon za vstopnino za muzeje: priporočam Prirodoslovni muzej, Železniški muzej na Parmovi, Park vojaške zgodovine Pivka, Tehniški muzej Bistra, Otroški muzej Hermanov brlog Celje – ki deluje v okviru Muzeja novejše zgodovine Celje in je edini otroški muzej v Sloveniji in nad katerim sem zares navdušena tudi sama.
 8. Karta za obisk Hiše eksperimentov v Ljubljani.
 9. Kupite lahko darilno vstopnico za Hišo iluzij (teh je več seveda na voljo).
 10. Bon v vrednosti 10€, 20€ ali 50€ lahko kupite tudi za kreativno otroško mesto Mini city. Tu lahko kupite tudi letno vstopnico za 69€.
 11. Prav tako lahko kupite bon za krtačenje in jahanja ponija za 20 minut v vrednosti 20€ (cela aktivnost traja 30 minut) v Konjeniškem klubu PIP (RIC Sava).

Priporočate pa tudi:

12. Znanstveno-zabavni park Tehnopark Celje, ki se nahaja v mestnem jedru Celja na Gubčevi ulici 1. Odprt je od srede do nedelje od 10-ih do 17-ih. Otroci do vključno 6 let imajo brezplačen vstop. Organizirajo pa tudi delavnice za otroke, ki so primerne od 4. leta dalje pa do 9. razreda. Trenutno sta na voljo dve delavnici – Kulinarična delavnica za otroke : Piškoti za Miklavža z IR doživetja in Praznična kulinarika za družine ( 1 otrok + 1 starš ).

13. Jahalni center Kurovt v bližini Škofje Loke, kjer se lahko sprehodite med domačimi živalmi v mini živalskem vrtu (Alpake, kozice, zajčki, ovčke…). Ob predhodnem dogovoru se lahko dogovorite za edinstveni izkušnji – ogled in hrranjenje živali ter sprehod z alpakami.

14. Različne plezalne centre po Sloveniji.

15. Vožnjo s kočijo na posestvu Brdo. Cena za 20 minut vožnje po Parku Brdo je 20€ (45-minutna vožnja s kočijo po lovišču Brdo pa je 60 €). In najlepše – v ustreznih snežnih razmerah pozimi vozijo sani.

16. Sankanje na različnih lokacijah (Rogla, …).

Saj veste, doživetja so tisto, kar si najbolj zapomnimo in prepričana sem, da si bodo otroci še najbolj od vsega zapomnili čas, ki so ga preživeli z nami – pa če jim pripravimo doživetje doma ali pa se za spremembo kam odpeljemo oziroma jih odpeljemo.

Preberi si tudi – MUST HAVE IZDELKI ZA MAMICO IN NOVOROJENČKA!

Preberi tudi