Korekcija zgornjih vek oziroma blefaroplastika

by Nataša

Moja izkušnja s korekcijo zgornjih vek pri Estetiki Medart.

Lansko leto sem začela opažati, da se mi je moja desna veka začela zelo povešati in ker kar veliko časa preživim pred telefonom in se snemam, me je to začelo res motiti. Sicer sem se poskušala snemati s takega zornega kota, da se to ne bi opazilo preveč, ampak je bilo to že tako očitno, da so to opazili tudi moji sledilci. In ko sem dobila nekaj pripomb (sicer bolj kot ne v šali) sem se seveda začela malo obremenjevati s tem. Ni mi bilo vseeno. In čedalje bolj sem tudi sama začela opažati povešenost vek.

Sicer se zavedam, da se določenim posledicam staranja težko izogneš, ampak sedaj obstaja kar nekaj možnosti, da vsaj malo upočasniš staranje oziroma osvežiš svoj izgled. Po prebiranju spletnih strani in nekaj pogovorov s kolegicami sem se odločila, da se naročim na posvet za korekcijo zgornjih vek kar pri Estetiki Medart. Posvet sem opravila pri dr. Evi Trpin Fortuna, dr. med. Seveda je takoj potrdila, da imam kar nekaj odvečne kože na vekah in da sem primeren kandidat za korekcijo zgornjih vek. Že na posvetu sem se odločila, da bom poseg opravila in določili smo datum operacije.

Na dan posega sem morala priti nenaličena. Pred posegom so mi zarisali na veke načrtovane reze. Sestre so me pripravile na poseg – oblekle so me v primerna oblačila in vstavile kanilo v roko (to je zgolj za slučaj, če pride do kakšnih zapletov). Pospremile so me v operacijsko sobo, kjer sem se ulegla na operacijsko mizo. Dr. Trpin Fortuna mi je v vsako izmed vek vbrizgala lokalni anestetik (mogoče se sliši hudo, ampak me ni bolelo, pa imam zelo nizek prag bolečine). Sledila je operacija. Med samo operacijo nisem čutila nič. In tudi hitro je minilo.

Poseg je trajal približno 1 uro in še malo (30 minut na eni veki in 30 minut na drugi veki). Takoj po operaciji sem odprla oči (kar je sicer malo neprijetno, ampak ni hudo) in mesto operacije ti že takoj začenjo hladiti z ledom. Nekaj časa sem morala še odležati tam, potem pa so me z natančnimi navodili, kako oskrbovati mesto operacije, poslali domov.

Okrevanje po operaciji sicer poteka od enega tedna do deset dni. Vmes se odstrani šive. Meni so jih odstranili sedmi dan. V tem času sem počivala (predvsem prve 4 dni) – kar pomeni tudi brez elektonskih naprav in televizije! Mesto operacije sem hladila z ledom ter mazala z antibiotičnimi mazili ter uporabljala antibiotične kapljice za oko. Bolečin nisem imela nobenih.

Sicer sem bila kakšen teden na videz precej zdelana (dobesedno), z ogromnimi podplutbami okoli očes, ampak pri meni so izginile že deveti dan in sem jih tisto malo, ki so bile še vidne, z lahkoto zakrila s korektorjem.

Brazgotina po zgornji blefaroplastiki je bila sicer še nekaj časa rahlo vidna ob straneh, ampak po nekaj tednih je tudi ta izginila. Je pa rez narejen tako, da se brazgotina skrije v veke. Sedaj, po nekaj mesecih, ni sploh vidno, da bi imela operacijo.

Sedaj, po skoraj letu dni od operacije lahko zagotovo trdim, da sem se odločila pravilno. Sem bolj samozavestna, moj pogled je bolj svež (no, odvisno od dneva oz. noči kot jo določajo otroci) in mogoče sem pridobila kakšno leto vsaj na pogled ;). In tudi sem zelo vesela, da sem se odločila za Estetika Medart, ker so zame res strokovno poskrbeli, hkrati pa sem se pri njih počutila domače in prijetno.

P.s. – Naslovna fotografija pa kaže moje veke pred operacijo in po operaciji.

Kaj je sploh blefaroplastika oziroma zgornja korekcija vek? Zgornja blefaroplastika ali korekcija zgornjih očesnih vek je kirurški poseg, s katerim vašim očem in posledično celotnemu obrazu, povrnejo mladosten in svež ter spočit videz. Gre za poseg, s katerim odstranijo odvečna tkiva očesne veke, ki pogosto povzročajo, da naše oči delujejo utrujeno, povzročajo občutek težkih oči ali celo vplivajo na vaše vidno polje.

Rezultat blefaroplastike so bolj odprte oči, kar naš pogled in obraz naredi bistveno bolj svež, pomlajen in spočit. Poseg zgornje blefaroplastike lahko kasneje kombiniramo tudi z apliciranjem botulin toksina, s čimer omilimo in upočasnimo nastajanje drobnih gubic okoli oči – smejalnih gubic in tako imenovanih račjih tačk, ki nastajajo predvsem na zunanjem delu oči.

Čeprav je večina rezultata vidnega že po nekaj tednih, pa je za končni rezultat posega blefaroplastika potrebno počakati nekaj mesecev. Brazgotine dokončno dozorijo v roku enega leta. Sprva bodo brazgotine morda nekoliko bolj vidne, saj bodo rožnate ali celo pordele barve, nato bodo v prihodnjih mesecih pričele bledeti. V večini so brazgotine skrite v očesni gubi in so zlasti ob odprtih očeh, praktično nevidne, viden bo le kratek del brazgotine, ki sega izven zunanjega očesnega kota, vendar bo tega zelo lahko prikriti s korektorjem.

Na spodnjem linku pa si lahko ogledaš tudi reels na Instagramu, kjer sem tudi v videoposnetkih prikazala kako je potekalo okrevanje: IG REELS.

Preberi tudi