Pa je doletelo tudi nas – uši

by Nataša
Naglavne uši

Odkar smo prvič dali tavečjega v vrtec, spremljam obvestila, da so se v vrtcu pojavile uši. Zgodba se ponavlja v osnovni šoli. Ko sem prvič to prebrala, me je skoraj kap. Halo? Uši? V teh časih? Ok, no, najbrž samo tam, kjer imajo neustrezno osebno higieno. To sem si mislila na potiho, pri sebi, seveda.

Ampak uši seveda ne izbirajo starosti, spola, ali celo socialno ekonomskega statusa. Ne, ne. Menda imajo celo bolj rade umito in čisto lasišče, kot pa mastno in umazano.

Jaka je sedaj v 6. razredu osnovne šole in še vedno redno nosi obvestila iz šole o tem, da so se pojavile uši. In ker jih v vrtcu ni dobil, pa so tam non stop zaganjali vik in krik, se nisem dosti obremenjevala. In ga seveda nisem redno pregledovala.

Že nekaj časa nazaj ga je strašno srbela glava, pregledovala sem mu lasišče, ampak moje oči niso zaznale nič živega. Torej sem mu zamenjala šampon za bolj naravnega in nekaj časa je bil mir.

Potem pa prejšnji teden sedim pozno zvečer za računalnikom in me začne nekaj žgečkati za ušesom. Se hočem popraskati, začutim nekaj, primem in pogledam in (ja, kje je sedaj ta smajli z izbuljenimi očmi?) … groza. Ena mala proznorna živalca. Hitro preverim na internet ali imam prav. Seveda imam. Uši imamo! Fak. No, jaz jih očitno imam.

Vas že vse srbi, ane? Ja, tudi mene še vedno, ko samo pomislim na vse.

Najraje bi takrat ponoči zbudila Jaka in ga začela divje pregledovati po lasišču. Ampak sem se zadržala do jutra. Saj ni niti kaj dosti več za dodati. Tudi on je imel uši, oziroma bolje rečeno polno gnid. In da vam povem, te ne gredo kar tako dol. Držijo se las kot bi jih nalepil z uho lepilom. Mi je kar malo žal, da naju nisem posnela, kako sva to odstranjevala, kakšni kriki so bili prisotni in kakšni izrazi gnusa, ko sem morala te male gnide pokati. Fuj. S tem, da mi Jaka ni nič olajšal zadeve, saj ne samo, da je kričal ob vsakem potegu lasu, ampak je potem še ponavlja: “Oooooo, fuuuj, bruhal bom…!” Ja, tudi meni ni bilo prijetno, ampak se potem že kar malo navadiš.

Zakaj sem ročno odstranjevala gnide? Ker sem po vsem prebranem ugotovila, da je to še najbolj učinkovito. Sicer sem poskušala z Jerčinim glavničkom za temenca, ki je res gost, ampak ni nič pomagalo. Poleg ročnega odstranjevanja sem si pomagala še z doma narejenim sredstvom za odstranjevanje uši in gnid, narejen iz eteričnih olj. In katerega bi rada delila z vami, saj je res učinkovit. Po treh dneh ni nobene vidne uši in gnide več. Samo še nekaj pranja me čaka.

In ne, ni se nam treba sramovati naglavnih uši (mogoče katerih drugih ;)), pojavljajo se kar naprej, saj otroci tiščijo skupaj glavice in uši se prenašajo z dotikom glave ob glavo. Največkrat. In morate imeti res srečo, da tega nimate ali še niste imeli, kljub temu, da imate vrtčevske ali osnovnošolske otroke.

Eterična olja so rešitev tudi za naglavne uši

Eterična olja so rešitev tudi za naglavne uši

Torej, z veseljem z vami delim recept za mešanico eteričnih olj proti ušem in gnidam:
20 ml baznega olja (mandljevo, jojobino, … po izbiri)
15 kapljic eteričnega olja čajevca
15 kapljic eteričnega olja limone
15 kapljic eteričnega olja sivke

Vse skupaj sem zmešala skupaj, obilno nanesla na glavo in jo ovila s folijo čez noč. Zjutraj pa oprala lase. Na oprane lase sem namazala tudi malo mešanice, samo toliko za vonj. To sem ponovila 2x ali 3x.

Vedeti je treba, da je Jaka star že 11 let, zato je mešanica kar močna. Pri otrocih je treba biti zelo previden z uporabo eteričnih olj, sploh pri manjših. Tam uporabite manjše koncentracije eteričnih olj.

Preberi tudi