Kot mame se vsak dan soočamo z izzivom, kako nahraniti naše družine z okusnimi in hranljivimi obroki, ki jih bodo vsi radi jedli. Ker otroci vse prevečkrat posegajo po nezdravih prigrizkih, sem sama začela pripravljati enostavne in dokaj zdrave malice, ki so narejene hitro in otroke vsaj za kakšno uro nasitijo.
Tukaj je nekaj idej za zdrave in okusne malice, ki jih dejansko lahko pripravite za celotno družino, ne samo za otroke.
Solata s piščancem in avokadom
Sestavine:
- 1 glava zelene solate
- 2 kosa piščančjih prsi
- 1 avokado
- 1 paprika
- 1 čebula
- 1 paradižnik
- 2 žlici olja
- Sol in poper po okusu
Postopek:
- Operite solato in jo narežite na manjše koščke.
- Piščančja prsa operite in narežite na manjše koščke. Začinite s soljo in poprom.
- V ponvi segrejte olje in na njem popražite piščanca do zlato rjave barve.
- Papriko in čebulo narežite na majhne kocke. Paradižnik narežite na krhlje.
- Avokado olupite in narežite na manjše koščke.
- V večjo skledo dodajte solato, piščanca, papriko, čebulo, paradižnik in avokado. Prelijte z želenim oljem in premešajte.
Ovseni kosmiči s sadjem
Sestavine:
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- 2 skodelici mandljevega mleka
- 1 skodelica borovnic, malin ali jagod
- 1 žlička medu
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek:
- V manjšem loncu skuhajte ovsene kosmiče (v mandljevem mleku ali katerem drugem mleku).
- Ko se malo ohladijo, dodajte med in vanilijev ekstrakt.
- Sadje lahko vmešate v same kosmiče (ali pa dodate sadje le po vrhu skodelic).
- Postrezite v skledah in okrasite s svežimi borovnicami, malinami ali jagodami.
Grški jogurt s sadjem
Sestavine:
- 1 skodelica grškega jogurta
- 1 skodelica narezanega sadja (jagode, maline, borovnice)
- 1 žlica medu ali domače marmelade
- 1/4 skodelice granole ali nasekljanih domačih orehov
Postopek:
- V skledi zmešajte grški jogurt in med ali marmelado.
- Na vrh jogurta dodajte narezano sadje.
- Na vrhu sadja posujte granolo ali orehe.
Grška solata z piščancem
Sestavine:
- piščančje prsi, narezani na kocke
- sol in poper po okusu
- 1 žlica olivnega olja
- 1 glava zelene solate, narezane na koščke
- 1 kumara, narezana na koščke
- 1 rdeča paprika, narezana na koščke
- 1/2 rdeče čebule, narezane na tanke rezine
- 100 g feta sira, narezanega na kocke
- 1/4 skodelice črnih oliv, narezanih na polovice
- 1/4 skodelice narezanih svežih zelišč, kot so peteršilj, bazilika in origano
- 1/4 skodelice olja
- 2 žlici limoninega soka
Navodila:
- V veliki ponvi segrejte olje. Nato dodajte piščančje kocke, solite in poprate po okusu. Pražite približno 6-8 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi.
- V veliki skledi zmešajte zeleno solato, kumaro, papriko, rdečo čebulo, feta sir, črne olive in zelišča. Dodajte piščančje kocke.
- V majhni skledi zmešajte olje in limonin sok. Prelijte preko solate in premešajte, da se vse sestavine dobro premešajo.
Puding iz čežane
Sestavine:
- 5 večjih jabolk
- 1 – 1,5 l vode
- 3 žlice sladkorja – po želji
- 2 vanilijeva pudinga
- 1 limona
- cimet
- Albert keksi
Navodila:
- Jabolka razrežemo na četrtine, jih očistimo in po želji olupimo. Prelijemo jih s hladno vodo (toliko, da so prekrita) in jih kuhamo do mehkega. Nato jih skupaj z vodo zmeljemo s paličnim mešalnikom v redko kašo.
- Med kuhanjem jabolk iztisnemo sok 1 limone, ki ji primešamo 3 žlice sladkorja, cimet po okusu in 2 vrečki vanilijevega pudinga.
- Pripravljeno zmes za vanilijev puding vmešamo v zavreto jabolčno kašo in kuhamo še 3-5 minut (po navodilih na pudingu), nato pa zlijemo v skodelice za puding.
- Pri nas skodelice prej obložim z nalomljenimi Albert piškoti in le te prelijem z pudingom.
- Postrežem ohlajeno.
Preberi tudi – Najbolj puhast marmorni kolač