Vem, receptov za marmorni kolač je ogromno, ampak to je pecivo moje mladosti in sem kar nekaj časa potrebovala, da sem res prišla do recepta, s katerim sem ustvarila res najbolj puhast in mehak marmorni kolač. Poleg tega ohrani svežino in mehkobo tudi še kar nekaj dni, kar je bilo meni osebno najbolj pomembno.
Sestavine
- 6 jajc
- 100 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja (ali vanilijeva pasta)
- 75 ml mleka
- 75 ml olja
- 1 žlica grenkega kakava
Navodila
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
- Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
- Beljake stepemo v čvrst sneg.
- Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ali pasto. Nato med mešanjem počasi vlivamo v maso mleko in olje. Na koncu po žlicah dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom (moko s pecilnim praškom prej presejemo s cedilom).
- Skupaj zmešamo čvrst sneg in maso iz rumenjakov in moke.
- Nato maso razdelimo na dva dela in v enega zmešamo žlico kakava. Masi izmenično zlivamo v pomaščen in pomokan model za šarkelj.
- Pečemo pri 170 stopinjah (odvisno od vaše pečice) približno 45 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).
- Ohlajen kolač stresemo iz modela in posujemo s sladkorjem v prahu, lahko pa ga tudi oblijemo s čokolado.
Recept za najbolj puhast šmorn oziroma carski praženec pa najdeš tule – KLIK KLIK.