8 IDEJ ZA POPOLDANSKE AKTIVNOSTI Z OTROKI

by Nataša
8 idej za popoldanske aktivnosti z otroki

Sama imam zelo rada zimski čas, ko je krajši dan in ko imam občutek, da se tudi meni ni potrebno preveč pretegniti. Zato me tema in hladni (ali tudi deževni) dnevi ne potrejo preveč in me tudi ne odvrnejo od tega, da bi šla z otroki na zrak. Saj veste tisto:”Ni slabega vremena, so le slaba oblačila.”. Pride pa tudi dan (ali pa celo teden), ko se mi tudi ne da ven in mi je lažje preživeti dneve notri in jih zabavati z različnimi aktivnostni (pa tudi neaktivnostmi). Ker sem bolj ustvarjalni in kreativni tip človeka mi idej redko zmanjka (energije pa velikokrat;)). Če si tudi ti tip človeka, ki se mu včasih ne da ven z otroki, je tukaj 8 idej za popoldanske aktivnosti z otroki.

Obstaja veliko dejavnosti, s katerimi lahko zabavamo otroke tudi v zaprtih prostorih (in ki so zabavne ter poučne).

Tukaj je nekaj idej:

1. Privoščite si filmski maraton: pripravite si pokovko in se zleknite na kavč skupaj s svojim podmladkom ter gledajte njihove najljubše filme ali TV-oddaje. To je lahko odličen način tudi za vašo sprostitev na hladen zimski dan. Sicer so prazniki že za nami, pa vseeno mogoče med navedenimi sinhroniziranimi risankami najdete kakšno zanimivo – Najlepše zimsko božične sinhronizirane risanke.

2. Bodite kreativni: Skoraj ne poznam otroka, ki ne bi užival v ustvarjanju (barvanju, lepljenju, risanju, …). Pripravite si nekaj enostavnih idej (Pinterest, Instagram, google, …) in pustite otrokovi ustvarjalnosti prosto pot.

Midve z Jerco sva ta teden naredili mini snežake iz “umetnega snega”. Umetni sneg sva naredili iz 3 skodelic sode bikabone in 1 skodelice balzama za lase. Masa je res prijetna na otip, podobo kot kinetični pesek. Sicer za moje pojme res malo preveč ekstra diši, ampak Jerca pravi, da jo ni motilo.

3. Skuhajte ali specite kaj enostavnega skupaj: vključite svoje otroke v kuhinjo, tako da jim dovolite, da vam pomagajo pripraviti obrok ali speči nekaj sladkega. Ne samo, da se bodo zabavali, ampak se bodo tudi naučili dragocenih kuharskih veščin. Res pa je, da se na koncu najbrž vi ne boste več zabavali ob pospravljanju. Ampak takrat pa imejte v mislih svoje dragocene potomce s kakšnimi nasmeški so ustvarjali v kuhinji.

Ena ideja za enostavno sladico je definitivno moj najbolj puhast marmorni kolač, za katerega recept najdete TU.

4. Igrajte družabne igre: Sicer ne poznam nikogar (razen mene), ki ne bi užival v igranju družabnih iger, tako da to je vedno super ideja za vse člane družine. Če še ne poznate, imate tudi družabne igre, ki so primerne tudi od dveh let dalje (seveda je odvisno tudi od otroka samega kdaj ga začnejo družabne igre zanimati), ampak pri nas se Jagoda (3 leta in pol) že igra nekaj iger kot so Djeco Mala promenada, Djeco Ludanimo, Človek ne jezi se, …. Drugače pa smo navdušeni nad Habo igro Ugani kdo sem, Tik Tak Bum, Besedni izziv, Država, mesto, vas,….

5. Priredite plesno zabavo: Če imate tudi vi preveč energije, skupaj z otroci izberite glasbo (ali pa sklenite kompromis – priznam, jaz težko poslušam izbor glasbe mojih otrok in če želita plesno zabavo sklenemo kompromis – ena glasba po njunem izboru in ena po mojem) in zaplešite skupaj z otroki. Če pa vam ni do skupne zabave, pa otrokom razložite, da je vedno na zabavi nekdo DJ in mora skrbeti za muziko za posebno mizo (in si izmislite, da je posebna miza tokrat kar na kavču, vi ste pa DJ).

6. Naredite znanstveni eksperiment: Obstaja veliko preprostih znanstvenih poskusov, ki jih otroci lahko izvajajo doma, kot je izdelava vulkana iz kisa in sode bikarbone ali ustvarjanje mavrice v kozarcu.

7. Privoščite si večer iger: Tukaj imate nekaj idej za stare igre, ki smo se jih šli tudi mi kot otroci – KLIK KLIK.

8. Imejte popoldanski knjižni klub: Spodbujajte svoje otroke, da se na hladen zimski dan pocrkljajo z dobro knjigo. Branje je lahko odličen način za sprostitev in pobeg v nov svet. Nekaj idej za knjige najdete v tem članku.

Potrebujete le malo ustvarjalnosti in nekaj načrtovanja in zabava je zagotovljena tudi v dolgočasnih zimskih dneh.

Preberi tudi