Najlepše zimsko božične knjigice za najmlajše

by Nataša
Najlepše zimsko božične knjigice za najmlajše

No, tole pa mislim, da bo letos zadnji zapis na temo božiča. Ampak letos sem res kar nekaj časa posvetila brskanju katere knjigice bi bile najlepše za ta čas in bi bilo škoda, da seznama ne delim z vami. Verjamem, da nas je še kar nekaj staršev, ki preferirajo branje knjig pred gledanjem televizije in igranjem igric.

Poznate založno Morfem? Mislim, da pri njih ne najdeš knjige, ki ne bi bila všeč otrokom. Jaz sem iz njihove založbe izbrala naslednje knjige:

Kam skriti leva za božič od Helen Stephens. Prekrasna slikanica, ki govori o Iris in njenem levu. Ko se njena družina za božič odpravi od doma k teti Sarah, mora Iris svojega leva pustiti doma. Lev ne prenese pogleda na žalostno Iris, zato se odloči, da bo družini sledil. Skrije se na vlak, a …. (Od 3 do 8 let)

Kdo ne pozna knjigiv o Lanu in Luni? In ena izmed njih je tudi o božiču – Lan in Luna, Božična jelka, avtorja Axela Schefflerja. Slikanica govori o Lanu in Luni, ki sta spekla piškote za božično jelko, a ti nenadoma izginejo, Lanu pa kmalu zatem postane slabo. Uganeš, zakaj? (Na voljo pa je tudi knjiga Lan in Luna, Dan na snegu – zimska tematika). (Od 0 do 6 let)

Slikanica, ki za moje pojme zagotovo zmaga z najlepšo naslovnico pa je Puhasti Niko (Lucy Rowland). V tej res prekrasni darilni knjigi bo pred vami zaživela božična zgodba o mačku in Božičku. Zgodba za vse tiste, ki verjamejo v skrivnostnost in mističnost božiča. »Krasti darila? Tega se ne sme!« Niko, mačkon, se ropu upre. Mu bo uspelo premagati zlikovca in rešiti darila? (Od 0 do 6 let)

Po naslovnici in tudi po samem naslovu me je že takoj pritegnila knjiga Iščemo hiško za božično miško (Rebecca Harry). Božični večer je in miška se trudi najti popoln kraj za svoj novi domek. Medtem ko je pomagala zajklji, lisjaku in medvedu, je sonce že skoraj zašlo. Kaj bo miška naredila? Na srečo ji njeni novi prijatelji pripravljajo posebno božično presenečenje. Pravljica, polna topline, razumevanja in prijateljstva, ki je tudi mene takoj prevzela. (Od 0 do 6 let)

Podobno vsebino najdete tudi v knjigah Snežkino božično darilo (Rebecca Harry) in Snežkina božična želja (Rebecca Harry)

V zbirki knjig “Rad imam” najdemo tudi knjigo Rad imam božič (Trace Moroney). Zbirka Rad imam opisuje vsakdanje situacije, ki spremljajo doživetja naših otrok. Podaja primere, kako ustvariti pozitivno razmišljanje o vsakdanjih situacijah. Avtorica pravi, da v knjigah velikokrat uporablja besedo “rad”, ker meni, da najbolje opiše naše počutje, ko smo optimistični. In je preprosta, a močna beseda, s katero poudarimo pozitivne misli o stvareh, ljudeh, situacijah, … Knjiga o božiču govori o malem zajčku, ki ne more zaspati, ker je preveč neučakan od pričakovanja božiča. In tako razmišlja o stvareh, ki jih ima najraje za božič.

In še zadnja knjiga, ki smo jo letos prebrali od založbe Morfem – Mica pri babici, Ugrabljeni Božiček avtorja Andreja Predina. Knjiga je sicer namenjena malo starejšim bralcem (od 6 do 11 let), ampak se nam je pri poslušanju pridružila tudi Jagoda (3 leta). Sicer pa je to ena izmed knjig iz zbirke Mica pri babici na temo božiča. To je zgodba o Božičku in o Mici, ki še kako rada obišče babico v hišici z rumenimi strešniki, čeprav tam ni televizije. Pri babici je drugače kot doma. Pred umivalnikom v kopalnici se sme ličiti, dokler se ne prestraši lastne podobe v zrcalu. Če ne mara kosila, lahko preprosto odrine krožnik in se nasiti s čokolado. Tam jo vsak konec tedna čaka prijatelj, s katerim počneta lumparije in se srečata z mnogimi nenavadnimi pripetljaji, tokrat s hudobnežem, ki Božičku ukrade darila.

Sicer pa imam doma še knjigo za večje otroke na temo božiča – Božičozaver (primerna za starost od 11 do 14 let), ki pa jo bom prebrala kar sama. Spet me je pritegnila naslovnica. Krasna, praznična naslovnica. Opis in naslovnico si lahko pogledate TU.

V knjižnici Domžale pa imam rezervirano še knjigo oziroma enciklopedijo Kako praznujejo božič po svetu, enciklopedija, namenjena mladim bralcem od 3 leta starosti pa vse do 11. leta starosti.

Zimska pravljica oziroma knjiga, ki definitivno ne sme manjkati v nobeni družini je zagotovo Zverjašček avtorice Julie Donaldson (Mladinska knjiga). To je nadaljevanje knjige Zverjasec. Knjiga Zverjašček pa govori o malem Zverjaščku, ki ga oče zaman svari pred strašno mišjo pošastjo, pred katero trepeta cel gozd. Malček se mora o pošasti prepričati na lastne oči … Knjiga je primerna za starost 3 +. Mi imamo doma še knjigo Zverjaščkova sestavljanka, sedaj pa se dobi v knjigarni tudi Zverjaščkove igrarije, knjižica zabavnih nalog, sestavljank, risb in pobarvank ter več kot 40 samolepilnih nalepk.

Kdo bi znal bolje povedati zgodbo o Božičku, če ne prav Finci! V tej duhoviti slikanici Božiček znameniti ilustrator Mauri Kunnas razkriva, odkod prihaja dobri mož, kaj vse mora s škrati postoriti med letom in kako mu uspe dostaviti vsa darila na pravo mesto. Edino to, kako uspe Božičku v enem samem večeru obiskati prav vse otroke, bo za vedno ostala velika božična skrivnost. (Knjiga je izšla v založbi Mladinska knjiga, vendar mislim, da se jo ne more več kupiti. Mi smo si jo izposodili.)

Jagoda je navdušena nad ukrajinsko ljudsko pravljico Rokavička. To je prva slikanica priznane ilustratorke Hane Stupica. Priljubljena ukrajinska ljudska pravljica pripoveduje o dedku, ki je sredi hude zime v gozdu izgubil rokavičko, in o miški, ki se vanjo skrila pred mrazom. In kaj se je zgodilo potem? (Založba Mladinska knjiga)

In seveda smo ponovno iz zgornje knjižne police vzeli knjigo Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo avtorice Ide Mlakar. Knjiga govori o dveh pujskih Bibi in Gusti, ki imata v prazničnem decembru veliko dela, saj je treba srečo pravočasno prinesti med ljudi. Slikanica je bila nominirana za nagrado Kristine Brenkove in je prejela priznanje Izvirna slovenska slikanica. V zbirki Bibi in Gusti sicer najdete več knjig.

Sicer je slikanica Sneg, avtorja Sama Usherja uradno namenjena otrokom od starosti 5 let in več, vendar bi sama ocenila, da jo bodo z veseljem poslušali (in gledali) tudi otroci od starosti treh let dalje. Slikanica je dobila priznanje Zlate hruške. Zgodba pa je naslednja: “Samo se prebudi v zasneženo jutro. Tako rad bi pohitel na sneg, a mora počakati na dedka. Vsi ostali ju bodo prehiteli, dedek pa se kar obira in obira … Končno je dedek pripravljen in čeprav nista prva na snegu, se odlično zabavata in ugotovita, da je na nekatere stvari vredno čakati.”

Tudi naslednja slikanica brez besedila (lahko bi rekli tudi že kultna slikanica) je prejela priznanje Zlata hruška – Sneženi mož. Zgodbo o sneženem možu spremljamo skozi čudovite ilustracije (175 mehko narisanih sličic). Kot zanimivost: “Prvič je izšla leta 1978 v Veliki Britaniji in je bila doslej po svetu prodana v 8,4 milijonih izvodov. Po knjigi so posneli 26- minutni risani film, ki je bil 1982 nominiran za nagrado oskar.”

Naslednje knjige pa imamo še na wish listi, da si jih preberemo (mogoče komu pride tudi ta seznam prav):

Prevelik pulover (Armelle Modéré)

Ježkov dom, ko pride zima (Elena Ulyeva)

Male rdeče sani (Erin Guendelsberger)

Božič! Božič! (Kestutis Kasparavičius)

Medvedovanje: veliko božično potovanje družine rjavnih medvedov okoli sveta (Kestutis Kasparavičius)

Jeti, v katerega ni nihče verjel (Asia Olejarczyk)

O mišku, ki ni imel sani (Kardi Lepp)

Kam je izginil sneg? (Mojiceja Bonte)

Čarobna božična dogodivščina (Chiara Cioni)

Zajec in Medvedka (1. del), Zajec kosmat grdih navad (Julian Gough)

Snežinke (Helena Kraljič)

Zimska pesem (Suzanne Barton)

Zimski dan (Živa Viviana Doria)

Oliverjeve rdeče sani (Paul Kortepeter)

Polarni vlak (Chris Van Allsburg)

Angelina drsa (Holabird Katharine)

Deset božičnih želja (Claire Freedman)

Prav poseben božič (Christina Butler)

Vesel božič, Mandi ((Brigitte Weninger)

Želim si postati božično drevo (Collen Monroe)

Dvanajst daril za Božička (mauri Kunnas)

Tako, upam, da vam bo seznam malo pomagal pri izboru knjig za praznični december in za kratkočasenje v daljših zimskih popoldnevih.

Vmes, ko ne boste prebirali knjigic, pa si lahko ogledate eno izmed predlaganih sinhroniziranih risank – 23 PREDLOGOV ZA SINHRONIZIRANE BOŽIČNO ZIMSKE RISANKE.

Preberi tudi