Najbolj mehki čokoladni mafini

by Nataša
Čokoladni mafini

Mafini so majhni okrogli kruhki sladkega okusa, ki jih je najbolje postreči tople. No, pri nas itak izginejo še topli, zato te bojazni, da bi jih jedli mrzle, ni. Najbolj nam gredo v slast čokoladni mafini, kaj pa drugega?

Ne vem pa ali ste vedeli, da beseda muffin izvira iz besede “moufflet”, ki je francoska. Beseda se pogosto uporablja za kruh in drugo mehko hrano, ki se peče. Vendar pa mafini ne izvirajo iz Francije. Mafini so pravzaprav angleška in ameriška specialiteta.

Zanimivo dejstvo o mafinih je, da obstajata dve vrsti mafinov: angleški mafini in ameriški mafin. Obe vrsti mafinov se pa razlikujeta po okusu in zgodovini.

Angleški mafini imajo ravno obliko in votlo notranjost. Mafine v britanskem slogu so odkrili Valižani v 10. stoletju. V srednjem veku so testo za mafine pekli v posebnem obročastem modelu, ki so ga postavili neposredno na štedilnik ali ponev. Glavna sestavina le teh sta bila moka in kvas.

Ameriški mafini so bolj podobni kruhu, pečenemu v pekaču za mafine. Pekač za mafine potrebujemo, ker so mafini narejeni iz mase in ne iz testa. Glavna sestavina teh pa so bili moka, jajce, kvas in olje. Kvas je kasneje nadomestil pecilni prašek.

Ameriški mafini so sladki in slani, medem ko angleški mafini niso sladkani.

Sicer pa pri nas obožujemo mafine. Prvič, ker jih je enostavno narediti in lahko sodelujeta tudi najmlajši. In drugič, ker si lahko damo duška pri ustvarjanju in spreminjanju osnovnih receptov.

Tale recept za mafine smo preizkusili že neštetokrat in je res top. Mafini so mehki in puhasti, sploh pa okusni.

Čokoladni mafini

Najbolj mehki čokoladni mafini

Natisni
Za: 16
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 3 voted )

Sestavine

  • 150 g zmehčanega masla
  • 130 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 240 g moke
  • 1 pecilni
  • 1 vanili
  • ščep soli
  • 150 ml mleka
  • 100 g navadnega jogurta
  • 200 g čokoladnih koščkov

Navodila

  1. Najprej z električnim mešalnikom penasto zmešamo maslo, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo najprej eno jajce - mešamo in nato drugo jajce in ponovno mešamo.
  2. V posebni posodi stehtamo moko in ji dodamo ščep soli ter pecilni prašek.
  3. Polovico mešanice iz moke umešamo v masleno zmes, dodamo mleko, dobro premešamo in nato še preostalo moko.
  4. K dobljeni masi dodamo jogurt in vse skupaj premešamo.
  5. Na koncu v maso narahlo vmešamo čokoladne koščke.
  6. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih napolnimo (odvisno kako velike imate radi - ali jih napolnite le do tretjine ali pa malo več).
  7. Iz mase dobimo 15 ali 16 mafinov (odvisno do koliko ste napolnili modelčke).
  8. Pečemo na 170 stopinj prližno 20 minut.

Če pa ste ljubitelj sadnih mafinov, je tule recept za Božanske malinove mafine z belo čokolado.

Čokoladni mafini so najboljši BAM mlečno čokolado.

Postopek oz. video pa najdeš tudi na mojem IG profilu – KLIK KLIK.

Preberi tudi