Kako ponovno najti svojo strast

by Nataša
Kako najti svojo strast

Mnoge ženske in mame se počutimo ujete v vsakdanje rutine. Soočamo se z izzivi, ki jih prinaša vsakdanje življenje. Skrb za otroke, gospodinjstvo, delo in druge obveznosti pogosto prevladujejo nad našimi lastnimi interesi in strastmi.

Kljub temu pa je pomembno, da ne pozabimo na sebe in svoje želje. Najti svojo strast in se osredotočiti na stvari, ki nas resnično veselijo, je ključnega pomena za ohranjanje sreče in zadovoljstva v življenju. Vendar, kako ponovno najdemo to strast, ki smo jo doživljale in imele, ko smo bile še brez otrok in drugih obveznosti, ki jih prinaša družinsko življenje?

Nekaj idej sem strnila spodaj in upam, da vam pomagajo ponovno najti tiste iskrice, ki so vas nekoč držale pokonci, vesele, mladostne in polne energije.

  1. Najprej razmisli o svojih željah in interesih

Prvi korak pri iskanju svoje strasti je, da se vprašaš, kaj te dejansko veseli. To lahko vključuje različne hobije, ustvarjalne dejavnosti, športne dejavnosti ali karkoli drugega, kar te navdihuje. Ko boš našla nekaj, kar te zanima, razmisli o tem, kako lahko ta interes vključiš v svoje vsakdanje življenje.

Tudi sama sem bila v nekem obdobju, ko nisem več našla tistega nekaj, kar bi mi risalo nasmeh na obraz, dajalo energijo in veselje do življenja in tisto nekaj, da bi se počutila spet jaz “stara jaz”. Vem, da pač tak kot si bil nekoč nikoli ne moreš biti, vendar lahko pa ponovno najdeš tisto nekaj, kar te veseli. Eden izmed teh hobijev je bil ravno tole – pisanje bloga. Sicer verjamem, da se vsi vse bolj nagibajo k gledanju videov in drugih vsebin ter poslušanju podcastov, pa vendar. Če me veseli, pa naj bo to le zaradi mene.

  1. Ustvari si čas za svoje interese

Mnogokrat se lahko zdi, da je čas največja ovira pri uresničevanju svojih interesov in strasti. Vendar pa je pomembno, da si vzameš čas zase in se posvetiš dejavnostim, ki te navdihujejo. Lahko si ustvariš urnik in si določiš čas za svoje interese ali pa enostavno izkoristiš priložnosti, ko se ti ponudijo.

Ta del je precej težek, če govorim iz svojih izkušenj. Prvič, ker sem malo pozabila kako postavit sebe na prvo mesto in drugič, ker so bili vsi družinski člani že enostavno navajeni, da pač mami časa zase nima. Oziroma žena. Moj prvi korak je bil, da sem prepustila uspavanje možu in drugi korak je bil, da sem začela pisati jedilnike za večerje (kosila nam v večini kuha mami, ja, srečka jaz, vem) s priprisom, kdaj jih kdo kuha. Pri nas imamo večerje vedno kuhane (pa ne zaradi tega, da bi bila strastna zagovornica tople in zdrave prehrane, ampak enostavno ker drugega ne jejo otroci za večerjo) in ponavadi je bilo vse na meni. Razmišljanje in seveda priprava večerje. S tem pa sem se razbremenila, v nedeljo zvečer vsi sodelujemo pri planiranju in tudi moški del pove katere dneve bosta onadva pripravila večerjo.

Ja, ta del sicer ni direktno povezan s časom zame, ampak je pa povezan s tem, da tisti čas, ko Uroš uspava, lahko jaz v miru pospravim ali pa se enostavno uležem na kavč in meditiram.

Poleg tega od decembra prakticiram tudi obvezno vsaj desetminutno pavzo zase – kar pomeni, da grem vsaj za 10 minut ven, na zrak. Sicer je ponavadi ta sprehod malo daljši, ampak začela pa sem z desetimi minutami. Zakaj? Prvič, ker 10 minut si res lahko vsak vzame zase in drugič, ker v teh nekaj minutah lahko tamali prevzame Uroš ali Jaka (se je pa tudi zgodilo, da sem jima enostavno dala telefon in tablico in šla – in seveda prosila vesolje, da bo vse ok ta čas ;)).

Se mi zdi, da je v prvi vrsti potrebno tu na novo naučiti naše moške (ki so bili do sedaj navajeni drugačnega življenja), da imamo tudi me pravico do časa zase. Počasi in vztrajno pa se navadijo vsi.

  1. Poveži se z drugimi, ki imajo enake interese

Iskanje skupine ljudi, ki imajo enake interese kot ti, ti lahko pomaga pri ohranjanju motivacije in navdiha. Lahko se pridružiš skupini ali klubu, ki se ukvarja hobijem, ki te zanima ali pa preprosto najdeš prijatelje, ki jih zanima enako kot tebe.

V trenutnih časih je res veliko različnih skupin (na družbenih omrežjih) ali ljudi, ki jih z lahkoto najdete in s katerimi lahko delite skupne interese. Poleg tega, če ste pozorne, boste ugotovile, da je okoli vas ogromno žensk, ki potrebujejo točno to, kar tudi me. Pogovor, čvek, skupni sprehod in smeh.

  1. Ne boj se tvegati in preizkusiti novih stvari

Morda se boš morala prebiti skozi začetno nelagodje ali strah, vendar je pomembno, da se ne bojiš preizkusiti novih stvari. Lahko greš na tečaj, ki te zanima, poskusiš novo dejavnost ali preizkusiš svoje spretnosti na novem področju. Preizkušanje novih stvari lahko razširi tvoje znanje in izkušnje ter ti pomaga pri iskanju svoje strasti.

  1. Bodi potrpežljiva

Iskanje svoje strasti ni enostaven proces in lahko traja nekaj časa, da odkriješ, kaj ti resnično leži. Pomembno je, da ostaneš potrpežljiva in ne obupaš. Sčasoma boš odkrila, kaj ti najbolj ustreza in kaj te navdihuje. Ne obremenjuj se s tem, kaj bi morala početi ali kaj drugi pričakujejo od tebe. Poslušaj svoje srce in sledi svojim interesom.

  1. Naj bo strast del tvojega vsakdanjika

Ko odkriješ svojo strast, si jo poskusi vključiti v svoj vsakdan. Morda si lahko določiš nekaj časa zase vsak teden, da se posvetiš svoji dejavnosti ali pa jo vključiš v družinske dejavnosti. Na ta način boš lahko uživala v svoji strasti in se hkrati povezala z družino.

  1. Ne pozabi, da si vzor svojim otrokom

Če si mama, ne pozabi, da si vzor svojim otrokom. Ko bodo videli, kako uživaš v svoji strasti in si vzameš čas zase, se bodo naučili, da je pomembno poskrbeti zase in slediti svojim interesom. To lahko spodbudi njihovo lastno ustvarjalnost in raziskovanje.

Poišči svojo strast in uživaj v življenju

Iskanje svoje strasti je pomemben korak pri ohranjanju sreče in zadovoljstva v življenju. Ne pozabi, da je to proces in da bo morda potrebno nekaj časa, da odkriješ, kaj te resnično navdihuje. Pomembno je, da si vzameš čas zase, preizkusiš nove stvari in ne obupaj.

Najdi svojo strast in uživaj v življenju!

Preberi tudi – Kako izboljšati svoje misli, ko se znajdemo v začaranem krogu negativnega

Preberi tudi