Večerna poslastica – LCHF ocvrti bezgovi cvetovi

by Nataša
LCHF ocvrti bezgovi cvetovi

Joj, letos mi ta bezeg sploh ne gre iz glave. Oziroma iz okusa. Kar naprej mi diši, ali kot sok ali kot hrana ali pa samo kot dišava.

Zato sem se lotila tudi bezgovih cvetov na tisti prvi način, kot sem jih sama jedla v otroštvu. Vendar s to razliko, da so tokrat narejeni na (liberalni) LCHF način oziroma paleo način.

Za ta recept sem uporabila zeleno bananino moko. Zelena bananina moka ima sicer 77 g OHjev na 100 g moke. Vendar so ti OHji tako imenovani odporni škrob. Njegova glavna značilnost pa je ta, da ne povzroča nenadnih dvigov sladkorja v krvi, ampak se sprošča počasi, tako da jo nekateri, ki so na LCHF prehrani občasno uživajo (kakšna žlica v palačinki sem in tja) – za  liberalni LCHF naj bi bila bananina moka dovoljena. Moka je iz plantain banan, pri nas poznanih kot banane za kuhanje. Te banane imajo že v osnovi manj sladkorja kot navadne in po okusu niso sladke, zato tudi moka nima okusa po navadnih bananah ampak bolj po otrobih ali polnozrnati moki.

Se pa da z njo popolnoma nadomestiti belo moko v receptih, brez kakršnih koli komplikacij oz priredb receptov  – zgolj v informacijo.

Bananino moko lahko kupite v spletni trgovini Pajs brez obresti.

Spodaj navedeni recept je tudi super za palačinke. Se ne trgajo in so nasploh okusne. Pri nas jih jesta celo otroka, oba. Pa je večji veliki zbirčnež.

Lahko pa zeleno bananino moko nadomestite s katerokoli drugo. Ne bo nič narobe.

Priprava
Priprava
Ocvrti bezgovi cvetovi
Ocvrti bezgovi cvetovi
Izboljšamo jih lahko s smetano in sirupom
Izboljšamo jih lahko s smetano in sirupom

LCHF ocvrti bezgovi cvetovi

LCHF ocvrti bezgovi cvetovi

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • 2 jajci
  • paketek ABC sirčka - 100 g
  • 30 g sladke smetane
  • 30 g zelene bananine moke
  • eritritol po želji (jaz sem ga dodala 2 žlici)

Navodila

1. Jajci in ABC sirček zmiksamo z ročnim mešalnikom.

2. Dodamo sladko smetano. Še malo premešamo. Počasi dodamo še zeleno bananino moko in spet premešamo z ročnim mešalnikom tako, da ni nič grudic.

3. Na koncu dodamo eritritol.

4. V ponvi segrejemo maščobo.

5. V pripravljeno zmes pomakamo bezgove cvetove in jih polagamo v vroče olje. Pečemo cca 2 minuti na vsaki strani na zmernem ognju.

6. Ocvrte bezgove cvetove si lahko popestrimo še s sladko smetano in sladkim sirupom.

 

 

Preberi tudi