Slamnikarstvo Ana Cajhen

by Nataša
Šparovček iz slame Ane Cajhen

Pred kratkim sem spoznala mlado punco po imenu Ana, ki se ukvarja s slamnikarstvom.

No, Ano nisem spoznala po naključju. Ali pač? Pred časom sem se zapičila, da bi imela torbico iz prave slame, ampak ne navadno, želela sem okroglo, manjšo. In tako se je začelo moje iskanje.

Iskati sem začela na internetu – google menda vse ve.  A tokrat mi ni dal želenih rezultatov. Naletela sem le na eno gospo, Joži Košak iz Domžal, ki še vedno izdeluje slamnike in cekarje iz slame. Je ena zadnjih slamnikaric, ki še zna izdelati pravi gorenjski cekar in slamnik. Izdelovanja slamnikov se je izučila v tovarni Univerzale Domžale, v kateri je začela delati leta 1963 in je bila tam zaposlena kar 36 let, vse do upokojitve. Slovensko slamnikarsko kulturno dediščino ohranja s prikazovanjem izdelave tradicionalnih slamnikov in cekarjev na sejmih ter prireditvah in v Slamnikarskem muzeju v Domžalah.
Ker od gospe Joži nisem našla kontakta, sem dala iskanje torbice malo na stran. In priznam, tudi malo pozabila, da “nujno” rabim torbico iz slame. Potem pa sem čez kakšen mesec po naključju videla v eni od FB skupin, da ena od ustvarjalk izdeluje šparovčke iz slame. Na sliki so izgledali strašno kjut. In sem jo kontaktirala za več informacij.
In našla sem še eno slamnikarco. Ano Cajhen iz Pšate (blizu Domžal), ki mi je povedala, da se je slamnikarstva naučila prav od gospe Joži.
Ana mi je povedala, da je po duši in srcu zgodovinarka, ljubiteljica tradicije in zgodb, ki se dedujejo po ustnem izročilu. Pravi, da vse življenje spoštuje delo človeških rok in pomena, ki ga daje vsakemu posamezniku.
Ano šivanje slamnatih kit izpolnjuje, ji je v veliko veselje in jo sprošča. Njeni začetki slamnikarstva so se začeli iz gole radovednosti, ko se je na tečaj šivanja slamnikov pod mentorstvom Joži Košak in v organizaciji Slamnikarskega društva Domžale, prijavila iz gole radovednosti. Ana je namreč sodelavka Slamnikarskega muzeja in je želela tudi v praksi izkusiti, kar je podajala v besedi obiskovalcem.
Vsi njeni cekarčki, pujski, škatlice, torbice in torbe nosijo svojo sporočilnost o zavedanju zgodovine in tradicije. So čudovit spomin na naše prednike. Prav vsi izdelki so izdelani iz prave slame, na mašini, stari 100 let in to po postopku, ki je v uporabi vsaj že 150 let.
Ana dodaja, da so vsi izdelki ekološki, kar je danes redkost, saj se utapljamo v poplavi sintetičnih in papirnatih “slamnatih pokrival” in nenazdanje, so UNIKATI, ki nosijo delček same ustvarjalke.
Ano Cajhen in njene izdelke lahko obiščete to soboto, 9. junija 2018, v Domžalah (Slamikarski park), kjer bo potekal tradicionalni Slamnikarski sejem Domžale.
Spremljate pa jo lahko tudi na FB pod imenom Izdelki iz slame Ana Cajhen.
 

Preberi tudi