LCHF bezgov sirup

by Nataša
Bezgov sirup

Pred nekaj dnevi sem malo pohajkovala po trgovinah in doma pozabila vodo (ponavadi jo vedno vzamem s seboj), zato sem skočila v trgovino in si jo kupila. Niti nisem bila pozorna kaj točno sem si kupila. Ampak, ko sem naredila prvi požirek …. mmmm… spomini… že dolgo nisem pila bezgovega sirupa. Očitno sem si kupila vodo z okusom bezga. In strašno mi je pasala.

Doma vsi več ali manj pijemo vodo. Vodo iz pipe. Nihče ne mara sladkih pijač. Ampak občasno pa tudi to paše. Vsaj meni. Zato sem premišljevala, le kaj bi si naredila, da si vsaj malo osladkam vodo. Seveda sem takoj pomislila na bezeg, saj ga je trenutno ogromno. Ker pa nisem hotela sladkanega z navadnim sladkorjem, sem poskušala kar z eritritolom.

Super je uspel. Ni tako sladek kot navaden bezgov sirup, ampak je pa strašansko osvežilen.

Poleg navadnega bezga sem dodala zraven še črni bezeg, ki ima rožnata socvetja. Toliko, da vidim ali je kakšna razlika v okusu. Ampak ga ne zaznam.

Eritritol najdete v spletni trgovini Pajs brez obresti.

Bezgov sirup
Bezgov sirup
Mešanica navadnega in črnega bezga
Mešanica navadnega in črnega bezga
Zraven bezgovega sirupa pašejo tudi gozdne jagode
Zraven bezgovega sirupa pašejo tudi gozdne jagode

Bezgov sirup

LCHF bezgov sirup

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • cca 12-15 večjih bezgovih cvetov
  • 2 limoni
  • 2 litra vode
  • 300 g eritritola

Navodila

  1. Jaz nisem nič komplicirala, ampak sem v 2 litra vode namočila bezgove cvetove, dodala 2 narezani limoni (prej sem jih malo stisnila) in eritritol.
  2. Vse skupaj sem pogrela nad ognjem tako, da se je eritritol stopil.
  3. Vso mešanico sem pustila v posodi 24 ur.
  4. Naslednji dan sem sirup precedila in ga nalila v stekleničke.
  5. Hranim ga na hladnem (čeprav ga dolgo ne bo treba hraniti 😉 ).

Preberi tudi