Sočutno uvajanje v vrtec – #petkovarubrika

by Nataša
Sočutno uvajanje v vrtec

Uvajanje v vrtec je vedno pereča tema. Vsako leto pred septembrom berem o stiskah mamic, ki jih skrbi kako bo potekalo uvajanje. V trenutni situaciji, ko pa nam jo je zagodlo še zaprtje vrtcev in množične karantene, pa je še toliko bolj stresno. Vsaj za nekatere.

Zato vam danes podajam odgovor na stisko mamice, ki pravi, da vrtec ne dovoli ponovnega uvajanja, čeprav malček doživlja stisko že ob sami omembi vrtca.

Mamica piše:

“No mene moti že v začetku, da vrtec ne dovoli ponovnega uvajanja (uvajali smo se letos komaj prvič. Oktobra je ostal doma zaradi ukrepov in potem po novem letu, ko so spet odprli, sem pričakovala vsaj dan, dva,… da bom lahko tam z njim, glede na to, da je res ze čisto pozabil kako vse skupaj zgleda)… je pa sedaj že od oktobra doma ravno zato, ker pri nas to izgleda grozno, samo če mu omenim vrtec… (kriči, joka,…. ma vidim, da je res jok zaradi stiske, išče vse možne variante, da bi bil s kom drugim, samo, da ne bi šel v vrtec …)… ampak meni se pa zdaj odpira možnost zaposlitve in mi duša ze počasi hrepeni tudi po vsem tem, po drugi strani me pa srce boli kako za vraga naj ga prepričam, da se vsaj malo proba sprostit in dati možnost in da vidi, da mu bo tam luštno … ne vem a naj ga kar porinem v ta vrtinec, pa se bo naučil plavat, jaz pa tudi 😅 oziroma kaj je sploh pametno naredit …”

Odgovarja Katja K. Steinbuch, družinska terapevtka – psihoterapevtka, stažistka relacijske družinske terapije, ustanoviteljica in direktorica Inštituta Vita Bona.

“Draga mami, žal mi je, da ste naleteli na oviro v vrtcu. Uvajanje v vrtec je otrokova pravica in vrtčeva dolžnost – to je razvidno precej jasno iz Zakona v vrtcih. Tudi zadnji dokumenti NIJZ tega ne preprecujejo, celo spodbujajo, v drugačni obliki. Zakon pa bi v vsakem primeru bil nad dolocili, a v tem primeru ni te potrebe.

Poskušajte se naprej prijazno pogovoritit z vzgojiteljicama, če pa ne bo šlo, pa s svetovalno delavko in če še tam ne gre, z ravnateljico. Vztrajajte na tem, kar otroku pripada. Uvajanje lahko glede na epidemijo tudi prilagodite – ker prihajajo toplejši časi, ste lahko z otrokom za začetek zunaj, medtem ko so oni na zunanjem igrišču, še pred uvajanjem pa se lahko skupaj sprehajata mimo in če bo jokal, mu dajte prostor, da to izrazi. Ko uvajate ob otroku to ne pomeni, da nadzorujete vzgojitelje, ampak pomeni, da ste le nekje v enem kotu in delate svoje stvari (npr berete knjigo).

Pomembno je le, da lahko otrok ves čas pride do vas. Uvajanje naj ne bi bilo vezano le na prvi čas, ampak tudi na čas po vsaki daljši prekinitivi. Vrtec, ki tega ne razume NI varen vrtec. Uvajanje je ključno zato, da otroka ne spravljamo v stres – znanstveno so namreč že dokazali, da je vrtec brez uvajanja ali vrtec s hitrim uvajanjem brez navzočnosti starša lahko izjemno stresen. Otrok ob takem hitrem uvajanju doživi toliko stresnih hormonov, da se ta raven ne sprosti vse do naslednjega jutra. Otroku, ki je uvajan postopno z navzočnostjo starša, pa se do večera počasi sprosti. Zato se dogaja, da se otroci v stresu ponoči zbujajo, imajo nočne more ipd. Če boste opazili poleg tega še povečano splošno razdražljivost, neješčost, težave z izločanjem in hranjenjem, potem je čas, da misel na ta vrtec opustite in najdete alternativo – ker bi pomeni prehudo stisko za vašega otroka.

Če pa kasneje le zajoka ob predaji, ali ko ga pridete iskat, pa je to normalen del procesa (odlaganja občutkov) in sprememb. Morda vam lahko pomaga tudi ta članek: prvič v vrtec Samo pogumno, poslušajte otroka in sledite občutkom. Ker mama vedno ve!”

Več člankov na temu #petkovarubrika, v kateri odgovarjajo priznani strokovnjaki s področja družinske terapije, dojenčkov, malčkov, otrokov, najstništva, … pa najdete na tej povezavi – “klik“.

Video na temo sočutnega uvajanja v vrtec pa najdete na mojem Instagramu @natasa_gp.

Preberi tudi