Slivova marmelada brez sladkorja z dodatkom tonke

by Nataša
Slivova marmelada brez sladkorja s tonko

Sliv je bilo letos za izvoz oziroma jih je še. In seveda, da ne bodo vse končale kot žganje, sem se po dolgem času odločila, da iz njih naredim marmelado. Samih sliv ne jem, zato tudi nisem ničesar spekla iz njih. Ampak marmelada je pač druga zgodba.

Ker pa so mi navadne stvari že malo dolgočasne, sem se tokrat odločila, da marmeladi dodam nekaj posebnega. Tonka orešček. Ste že slišali za to začimbo? Jaz sem tonko zasledila že nekaj let nazaj, ko sem zvesto gledala 24 kitchen in oddaje Rudolpha Van Veena. Tonko sem takrat izsledila na ebayu in jo uporabila večkrat v panna cotti. Torej kaj je tonka?

Tonka oreščki so na izgled podobni suhemu in črnemu datlju. So trdi in veliki pribižno 2 in pol centimetra. V njihovi aromi se prepletajo cimet, klinčki in vanilija. Katerim pa se pridruži še mandljast okus in vonj po marcipanu. Nekaj res veličastnega.  Tonka oreščke dodajamo v majhnih količnih, saj so v večjih količinah strupeni. Iz tega razloga so tudi prepovedan v ZDA (!?!). Kar pa ne prepreči velikih mojstrov kuhanja, da jo ne bi uporabili v svojih jedeh.

Kot zanimivost lahko dodam, da lahko en orešček tonke kuhate v mleku približno 10 minut, da spusti aromo. Ali v smetani, če delate panna cotto. In ta orešček lahko uporabite večkrat.

Slivova marmelada brez sladkorja

Slivova marmelada brez sladkorja

Sedaj pa k receptu …

Slivova marmelada brez sladkorja s tonko

Slivova marmelada brez sladkorja z dodatkom tonke

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • 2 kg sliv
  • 100 g eritritola
  • 2 žlički citronke
  • 2 pokrovčka ruma
  • 1 orešček tonke

Navodila

  1. Izkoščičene slive sem najprej zmiksala v multipraktiku, ker ne maram marmelad, v katerih je zaslediti kakršnekoli koščke sadja ali česar drugega.
  2. Zmiksane slive sem kuhala 3 dni. Ne vse 3 dni skupaj, seveda. Ampak zaradi pomanjkanja časa in ker ne morem stalno stati za štedilnikom, sem jih prvi dan kuhala približno 2 uri. In tako tudi drugi dan. Drugi dan sem še enkrat vse zmiksala s paličnim mešalnikom (za slučaj). Tretji dan sem dodala eritritol, rum, citronko in nariban orešček tonke. In še dodatno kuhala približno 2 ali 3 ure.*
  3. Da preizkusite kako gosto marmelado ste skuhali, daste na krožniček žličko marmelade in pustite, da se ohladi. Ali pa krožniček postavite v hladilnik. Ko je ohlajena, vidite tudi, kako gosta je.
  4. Vročo marmelado sem shranila v sterilizirane kozarce iz pečice in zaprla. Tako zaprte kozarce sem ovila z brisačo in pustila, da so se počasi ohladili.
  5. Enostavno, kajne?

Pa dober tek. Marmelada je odličnega, zanimivega okusa.

*Če imate malo bolj šparovnega moža, kuhajte raje, ko ga ni doma. Moj dragi je imel večkrat pripombo kaj tako dolgo kuham in ali se to res tako dolgo kuha,... itd. 😉

Preberi tudi