Sliv je bilo letos za izvoz oziroma jih je še. In seveda, da ne bodo vse končale kot žganje, sem se po dolgem času odločila, da iz njih naredim marmelado. Samih sliv ne jem, zato tudi nisem ničesar spekla iz njih. Ampak marmelada je pač druga zgodba.
Ker pa so mi navadne stvari že malo dolgočasne, sem se tokrat odločila, da marmeladi dodam nekaj posebnega. Tonka orešček. Ste že slišali za to začimbo? Jaz sem tonko zasledila že nekaj let nazaj, ko sem zvesto gledala 24 kitchen in oddaje Rudolpha Van Veena. Tonko sem takrat izsledila na ebayu in jo uporabila večkrat v panna cotti. Torej kaj je tonka?
Tonka oreščki so na izgled podobni suhemu in črnemu datlju. So trdi in veliki pribižno 2 in pol centimetra. V njihovi aromi se prepletajo cimet, klinčki in vanilija. Katerim pa se pridruži še mandljast okus in vonj po marcipanu. Nekaj res veličastnega. Tonka oreščke dodajamo v majhnih količnih, saj so v večjih količinah strupeni. Iz tega razloga so tudi prepovedan v ZDA (!?!). Kar pa ne prepreči velikih mojstrov kuhanja, da jo ne bi uporabili v svojih jedeh.
Kot zanimivost lahko dodam, da lahko en orešček tonke kuhate v mleku približno 10 minut, da spusti aromo. Ali v smetani, če delate panna cotto. In ta orešček lahko uporabite večkrat.

Slivova marmelada brez sladkorja
Sedaj pa k receptu …
Pa dober tek. Marmelada je odličnega, zanimivega okusa. *Če imate malo bolj šparovnega moža, kuhajte raje, ko ga ni doma. Moj dragi je imel večkrat pripombo kaj tako dolgo kuham in ali se to res tako dolgo kuha,... itd. 😉Sestavine
Navodila