Kako predelati slabe vzorce? #petkovarubrika

by Nataša
Kako se osvoboditi preteklih vzorcev

Današnje vprašanje se nanaša na temo, o kateri zagotovo velikokrat razmišlja marsikateri starš – kako predelati slabe vzorce, ki smo jih prenesli iz svoje primarne družine?

Sledilka sprašuje:

“Živjo, jaz imam eno vprašanje, velikokrat preberem da otroci v nas vzbudijo čustva, ki smo jih potlačili, napačne vzorce, ki so nas naučili…in potem vedno piše, da moramo starši najprej delati na sebi, samo tako na splošno. Zanima me, kakšen bolj konkreten nasvet kako delati na sebi, kako naj predelam te slabe vzorce in negativna čustva, ki jih imam v sebi? Res nočem enakih stvari prenesti na svoje otroke.”

Na sledilkino vprašanje je odgovorila Katja K. Steinbuch, ustanoviteljica Inštituta Vita Bona – zavoda za raziskovanje, izobraževanje, svetovanje in družinsko terapijo.

Katja odgovarja:

“Pozdravljeni. Za začetek imam dobro novico: to, da nas je nečesa strah in da nekaj nočemo prenesti naprej, je največja varovalka pri temu, da bi to storili. Če nas je strah, ne bomo kar tako ponavljali bolečega. Že to, da o tem sprašujete in imate močno željo delati, je izjemno dober znak.


Poti do naše preteklosti je ogromno. Sama najbolj zaupam tistim, ki vključujejo tako čustva in telo ter tudi razum in so podkrepljene s strokovnimi, znanstvenimi dognanji glede statistik uspešnosti. Kot terapevtka zelo zaupam psihoterapevtskim smerem, ki vsebujejo poudarek na telesu (ZDT, EFT in na telo ostedotočena terapija), ter tistim terapevtom, ki so izkušeni in vključeni v procese supervizije in so člani združenj. Če jih boste začeli spremljati, zaupajte svojemu notranjemu občutku in pojdite tja, kjer se počutite najbolj varni.


Pot samoraziskovanja pa se lahko začne že doma. Lahko se začnete o preteklosti pogovarjati s svojimi predniki, predvsem s starši in tako dobite informacije, ki jih sami ne veste. Najdite prijatelje iz otroštva (morda jih imate blizu) in se pogovarjajte o preteklosti. Morda za začetek začnete z branjem knjig Brene Brown in Susan Forward, morda bi bil za vas zanimiv tudi Gabor Mate in Christian Gostečnik. Tovrstne literature je ogromno… To so lahko dobri začetki za (racionalno) raziskovanje.


Za globinsko predelavo preteklosti pa naj bi vključili tudi čustva, pozabljene spomine in nezavedno. Ena dobrih tehnik je delo z notranjim otrokom, ki se je lahko naučite na terapiji ali tovrstnih delavnicah. Eno takšnih smo pripravili tudi na našem Inštitutu – “21 dni zate“*, kjer bomo tri tedne raziskovali našo preteklost in manifestirali lepo prihodnost. Več informacij lahko dobite pri Nataši.


Draga gospa, samo pogumno! Kakršnokoli poz boste izbrali, bo v redu. Na poti predelovanja ni pogojev in pravil, saj ste vi tisti, ki jo določate. Pot brskanja po preteklosti morda deluje zahtevna in težka, amapk je hkrati tudi prijetna, odrešujoča in osvobajajoča. Srečno!”

  • 21- dnevna manifestacija vaših skritih želja, je dogodek, ki ga organizira Inštitur Vita Bona in bo potekal v maju online.

S sodelovanjem v programu si boš zavestno priklicala v tvoje življenje vse tisto, kar pogrešaš: čas, mir, ljubezen, srečo, denar in še več. Vabljena, da se pridružiš močnemu skupinskemu 21-dnevnem ustvarjanju lepše prihodnosti v mesecu LJUBEZNI (3.5.-24.5.), kjer se bomo vsakodnevno družile in priklicale to, kar potrebuješ prav ti. Kaj boš dobila?


🌸 skupinsko povezanost in podporo ženskih krogov
🌸 globoko ranljive vizualizacije
🌸 vsakodnevne nežne spodbude in afirmacije sprejemanja sebe
🌸 reševanje blokad – skok v preteklost, delo z notranjim otrokom in reševanje medgeneracijskih zapletov
🌸 spodbude k manifestaciji prihodnostiKakšno življenje lahko ustvarite?


Vsak dan se bomo srečevale v zaprti FB skupini in raziskovale naše globine, blokade in čustvene ujetosti. Dotaknile se bomo različnih tem: odnosa do sebe, svojega telesa, odnosov do dela in financ. Skozi tehnike manifestacije bomo v svoje življenje povabile točno tisto, kar bi rade.


Predelovali bomo naše ranjenosti in blokade ter medgeneracijske zaplete in tako v življenje priklicali nekaj boljšega, lahkotnejšega in prijetnejšega. Kako izgleda?


Vsak dan boš v Fb skupini dobila nežno povabilo k temu, da se ustaviš, prizemljiš in začutiš sebe. Tako bomo lahko naredili prostor za vizualizacije vsega lepega. Tedensko se bomo družile na live klepetu na temo odnosa do sebe, 3x tedensko pa se bomo posvetile temi odpravljanja blokad in medgeneracijskih zapletov.

Mislim, da bo zgoraj opisani program super za začetek predelovanja kako predelati slabe vzorce.

Prejšnje #petkoverubrike pa si lahko prebereš tu (klik).

Preberi tudi