Valentinove LCHF jagodne praline

by Nataša
LCHF praline za Valentinovo

Ker se ravno bliža Valentinovo in ker rada delam praline, sicer predvsem za sina, sem morala preizkusiti še en recept za LCHF praline. Da bo moj mož zadovóljen. In zadovoljên.

In začuda se ta trenutek dobi res okusne jagode v trgovini, tako da sploh nisem premišljevala katerega okusa bodo.

Temno čokolado in eritritol najdete v trgovini Pajs brez obresti.

LCHF praline za Valentinovo
LCHF praline za Valentinovo
LCHF praline za Valentinovo
LCHF praline za Valentinovo
LCHF jagodne praline
LCHF jagodne praline

 

LCHF praline za Valentinovo

Valentinove LCHF praline

Natisni
Za: 2 Čas priprave:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • 50 g temne čokolade
  • košarico jagod
  • 2 žlički eritritola
  • 1 želatino mix
  • 60 g sira mascarpone

Navodila

PRIPRAVA:

1. Najprej stopite temno čokoado nad soparo. Pazite, da temperatura segrete oziroma stopljene čokolade ne presega 50 stopinj (to velja za temno čokolado, za svetlo ali belo čokolado velja, da temperatura ne sme priti čez 45 stopinj). Neprestano mešajte.

2. Ko je čokolada stopljena, jo je potrebno ohladiti na 26 stopinj. To lahko storite z mešanjem ali pa dodajanjem koščkov čokolade. Vendar pazite, da jo neprestano mešate, da se res vsa čokolada stopi. Čokolado nato ponovno segrejte na 32 stopinj (kar velja za temno čokolado). Če delate s svetlo čokolado (kar ne velja za LCHF), jo segrejete na 29-31 stopinj. Če pa delate z belo čokolado, pa jo ne smete segreti več kot na 29 stopinj.

Zgoraj opisani postopek se imenuje temperiranje čokolade. Če ne upoštevamo pravilnih postopkov pri temperiranju čokolade, lahko pride do izdelka, ki se lomi, izgleda sivkast oz ima bele lise in končni izdelek je lahko brez sijaja.

3. Čokolado, ohlajeno na primerno temperaturo zlijemo v modelčke. Pazimo, da so modelčki vsi zapolnjeni s čokolado, malo potolčemo po površini, da se znebimo zračnih mehurčkov in modelček obrnemo, da ven steče vsa odvečna čokolada. Stene modelčkov morajo biti lepo oblite s čokolado. Ko čokolada preneha teči iz modelčkov ven, ga obrnemo nazaj in z nožem odstarnimo vso odvečno čokolado zgoraj. Na način, da ostane čokolada res samo na stenah in dnu modelčka. Na pladenj damo peki papir in zvrnemo modelček na peki papir. Tako zvrnjenega postavimo v hladilnik ali skrinjo za 1 uro.

4. Vzamemo iz hladilnika in modelček obrnemo v pravo stran ter odstranimo peki papir.

5. Naredimo prvo polnilo: Vzamemo 6-7 jagod (odvisno od velikosti) in jih pokuhamo v vodi (cca 75 ml vode). Dodamo žličko eritritola. Pokuhane jagode zmiksamo s paličnim mešalnikom. Ko je zmes ohlajena oziroma mlačna, dodamo 1 ali 2 žlički želatine mix in vse dobro premešamo.  Grudic ne sme biti. S tem polnilom napolnimo modelčke do 1/3. Damo v hladilnik ali skrinjo za 1 uro.

6. Naredimo drugo polnilo: Mascarpone zmešamo z zmiksanimi jagodami (odvisno kako močan okus želite, toliko jagod zmiksate - 5 ali 6 jagod) in žličko eritritola. Dodamo 1 ali 2 žlički želatine fix. Spet pazimo, da ni grudic. S tem polnilom napolnimo modelčke do zgornjega roba. Ponovno postavimo v hladilnik za 30 minut do 1 ure.

7. Vzamemo iz hladilnika ali skrinje. Previdno jih vzamemo iz modelčkov.

Hranimo jih na hladnem.

 

 

Preberi tudi