5 idej kaj početi pozimi v stanovanju z otroki

by Nataša
Ideje za preživljanje časa z otroki - pozimi

Ko se ura prestavi na zimski čas in se podaljšajo popoldnevi (vsaj nam, staršem), je včasih res težko zaposliti otroke v stanovanju. Energije jim ne primanjkuje in njihov bioritem se ne prestavi kar avtomatsko na “zimskega”. Kot se v večini naš.

In ker ne želimo, da bi otroci preživeli preveč svojega prostega časa pred ekrani, jih poskušamo zaposliti z drugimi dejavnostmi – sicer verjamem, da smo v teh časih vsi že precej internetno pisemni ter dobimo veliko idej na internetu, ampak včasih še kakšna več ne škodi.

Naslednje igre so mogoče nekje že malo pozabljene, pri nas smo jih po sili razmer 😉 začeli kar redno vključevati v naše popoldneve. Je res, da so nekatere igre take, za katere potrebujete malo več prostora, ampak mislim, da za naslednje igre se bodo že našli kotički v stanovanju.

Se še spomnite igre Gnilo jajce? Jaz jo imam v zelo lepem spominu. Stara igra, ki so se jo igrali tudi naši dedki in babice. “Gnilo jajce rada imam, pa nikomur ga ne dam. Kdor se ozira, po hrbtu ga dobi.” No, vsaj tako pri nas to govorimo. Če se ga slučajno še niste šli, priporočam, je res zabavno. In ne potrebujete ničesar drugega kot zmečkan robček in vsaj 3 ali 4 osebe, ki se usedejo v krog. In enega, ki hodi okoli kroga.

Druga igra, ki zabava naši dve najmlajši pa je igra Slepe miši. Izbrancu ali prostovoljcu zavežemo oči in ga zavrtimo okoli svoje osi. Potem pa izbranca malo pocukamo, požgečkamo, … in se razbežimo. In seveda pazite, pri nas se je že zgodilo, da je bila igra malo pregroba in se je končalo z jokom ;).

Kaj pa igra Ljubljana, Zagreb, Dunaj, stop? Se jo spomnite? Včasih se ji je reklo Ljubljana, Zagreb, Beograd (če se ne motim). No, pri nas Jerca pravi, da se reče Ljubljana, Zagreb, Dunaj, stop! Pa naj bo tako. Igra se začne tako, da se vsi sodelujoči postavijo za (navidezno) črto, le enega pošljejo na drugo stran -ta je obrnjen stran od igralcev, pri nas v steno. Ko izreče besede Ljubljana, Zagreb, Dunaj, se lahko ostali pomikajo naprej. Ko zakriči “Stop!” in se obrne pa morajo vsi obmirovati. Kogar vidi, da se premakne, mora nazaj za črto. In prvi, ki ga doseže, zmaga in prevzame vlogo v naslednji igri. Za to igro lahko uporabite tudi hodnik, če imate dovolj prostora.

Zabavna igra je tudi Gospodična, koliko je ura? “Gospodična” stopi v obroč (hulahoop ali pa si iz kakšne vrvice označimo krog). Ostali igralci pa stopijo za črto nekaj metrov stran (seveda odvisno od prostora). En otrok vpraša:”Gospodična, koliko je ura?” In gospodična odgovori (npr):”Dva male naprej, enega velikega nazaj.” (seveda govori o korakih). Nato vprašanje ponovi drugi otrok in spet mu gospodična odgovori. Igra traja vse dokler se nekdo od igralcev ne dotakne gospodične. Le ta jo tudi zamenja v naslednji igri.

Tudi tole igro imam v lepem spominu: Barvice prodajat! Se jo kdo sploh še spomni? V tej igri morajo sodelovati vsaj trije in za doma jo lahko malo prilagodite, da ne tekate po stanovanju. Razdelite si vloge kupca, prodajalca in barvic. Kupec se v začetku igre umakne nekoliko vstran, medtem prodajalec vsakemu igralcu zašepeta na uho, katero barvo predstavlja. Izmišljuje si karseda nenavadna barve, ne primer: rdeča pikčasta, kodrlajsasta, umazano zelena itd. Nato pride kupec, pozdravi in pove, da bi rad kupil barvico. Prodajalec ga vpraša, katero. On pove. Če te barve ni med igralci, prodajalec odgovori, da take nimajo, naj zbere drugo. Če pa jo imajo, otrok, ki predstavlja to barvo, steče in kupec teče za njo (tako je, če imate veliko prostora). Če barvici uspe priteči spet na svoje mesto, ne da bi jo kupec ulovil, se igra ponovi z istimi vlogami. Če pa jo ulovi, se vloge zamenjajo. V kolikor pa vam primanjkuje prostora ali pa vam ni, da bi se otroci (in vi) lovili po stanovanju, pa si izmislite drugačna pravila za zaključek igre.

Seveda pozimi veliko ustvarjamo, pečemo, pogledamo kakšno risanko več pa tudi poiščemo družabne igre in druge zanimive igre, ki so čez poletje mogoče malo bolj samevale. Pri nas smo sedaj ponovno navdušeni vsakodnevni uporabniki KUKU interaktivnega pisala in njihovih interaktivnih knjigic. KUKU – Zabavno učenje je res krasen didaktični koncept, pri katerem otroci na zabaven in privlačen način pridobijo obilno informacij in znanja o določenem področju. Branje s pomočjo interaktivnega pisala KUKU je posebno učno doživetje, saj se besedam in slikam z enim dotikom pridružijo tudi zvoki. In nad njimi sem tudi sama navdušena, ker vedno kaj novega izvem. Katere od teh knjigic imamo že doma in katere bosta Jerca in Jagoda dobili za Dedka Mraza (ja, letos imajo kar nove!!) pa si lahko prebereš v članku – TOP IDEJE ZA LETOŠNJA DARILA OTROKOM.

Preberi tudi