Naj imajo na otroštvo lepe spomine

by Nataša
Poskusi s pomočjo zabojčka Innobox

Neznan avtor je napisal: “Družina je tam, kjer se življenje začne in ljubezen ne konča!” Tako je. Ne pozabimo, da smo mi tisti, ki otroku gradimo temelje za njegovo prihodnost. Mi smo otroku največji zgled.

In otroci dobijo v svoji družini podobo o svetu – če smo mi anksiozni, prestrašeni in nezaupljivi do sveta (in seveda do ljudi), bo tak najverjetneje tudi otrok. Zato učimo otroka, da je svet lep. Poskušajmo najti v vsaki slabi stvari tudi dobre plati življenja. Vem, včasih je težko, pa vendar. Naj vam bo to vodilo v življenju.

Otrok se mora učiti na svojih napakah in prestati svoje izkušnje, da si gradi samozavest. Tako bo v življenju tudi bolj uspešen in suveren.

Naj sam preizkuša, naj sam naredi napake, naj sam dela poskuse. V teh, malo turobnih in omejujočih časih se še vedno najde kaj, kar bo otrokom zanimivo in se bodo tudi doma zabavali. Ena izmed teh stvari je definitivno Innobox zabojček – prvi znanstveni zabojček za otroke s poskusi, ki pride kar domov.

Priznam, da nam je Innobox zabojček prišel pod roke ravno v pravem trenutku. Od tega tedna se naš Jaka ponovno šola od doma, kar pomeni, da bo po možnosti izkoristil vsako prosto (in brez nadzora) minuto za igranje igric, gledanje You tuba in Tik Toka.

Mogoče vas je ob tem prešinila misel:”Jah, tako sta ga vzgojila!” In ja, priznam, tako sva ga vzgojila. V teh letih, ko ga puberteta že precej meče, se mi zdi nesmiselna uporaba kazni oziroma omejite samo zato, ker gredo igrice meni blazno na živce. Zato pač uporabim drugačno taktiko. Da ima čim več druge zaposlitve. In tudi tu priznam, da se sam redko spomni, da obstaja v življenju še kaj drugega kot računalnik in telefon (samo v primeru, ko uporabi taktiko prilizovanja, seveda). No, ali pa če ga res kaj izrecno zanima.

Sem pa trenutno neizmerno hvaležna, da živimo na vasi in da gre še vedno rad ven, v gozd, s kolesom. Ter da ima še vedno večkrat tedensko treninge. Kar ga po moje sploh drži v nekem normalnem počutju. Naju z Urošem pa sploh (no, bolj mene, ker sem doma, Uroš gre vsaj v službo). Brez tega bi najbrž vsi znoreli ;).

Kot sem že zgoraj omenila, mi je Zavod Vseuk pred kratkim (še preden se je vedelo, da se bomo ponovno soočali z šolanjem na domu) predstavil njihov zabojček – Innobox zabojček – to je prvi znanstven zabojček za otroke s poskusi v Sloveniji na mesečno naročnino. Kar pomeni, da vsak mesec na vaš dom dobite zabojček z različnimi poskusi. Namenjen je otrokom od 8 do 14 leta starosti in njegov namen je, da se otroci z njim zabavajo tako, kot bi bili dejansko na krožku, vendar da je le ta doma.

KAJ ZANIMIVEGA NAJDETE V INNOBOX ZABOJČKU?

– vsak mesec otrok DOMOV PO POŠTI prejme material in pripomočke za 2-3 poskuse,

– navodila za varno delo,

– kartice za predpripravo na izvajanje poskusa,

– dostop do VIDEO NAVODIL v slovenščini in

– predstavitev enega poklica mesečno prek zgodbe v kateri nastopajo resnični znanstveniki, raziskovalci, strokovnjaki.

InnoBox zabojček je ustvarjen z željo, da naravoslovje prikaže na zabaven in poučen način. Vsi materiali so v slovenskem jeziku. Vsak mesec bo zabojček vseboval drugačne poskuse iz čim širšega področja naravoslovja, da lahko vsak, še posebej otroci, odkrije katero področje jim je blizu.

Z zabojčkom se bo otrokom razširilo tudi znanje o tem kakšni poklici sploh obstajajo. Iz tega razloga se jim bo mogoče lažje odločiti glede šolanja ob vstopu v srednjo šolo. Saj bodo skupaj z zabojčkom dobili tudi predstavitev enega poklica. Poklic bo predstavljen prek osebne zgodbe enega izmed slovenskih strokovnjakinj ali strokovnjakov. Ob shranjevanju mesečnih prispevkov si bodo otroci ustvarili knjigico poklicev, ki jo lahko nato ob koncu osnove šole prelistajo in morda dobijo idejo kaj bi si v življenju želeli postati.

Pri Jaku se mi zdi to še sploh pomembno, da raziskuje tudi v teh smereh, saj še vedno ni odločen na katero srednjo šolo se bo vpisal (ker ne ve kaj točno ga veseli).

Otroci si bodo ob izvajanju poskusov pridobili novo znanje preko zabave, ko se niti ne zavedajo, da so se nekaj novega naučili. Ob tem otroci razvijajo sposobnosti kreativnega reševanja izzivov, razmišljajo širše in si povečajo samozavest, ko si dokažejo, da lahko tudi najbolj težke stvari naredijo sami, s primernim vodenjem.

Jaka je do sedaj naredil 2 poskusa. Prvi je bil robotek, ki tudi riše, drugi pa je bil kemijski poskus in sicer obarvana tekočina (ki mu v prvem poskusu ni uspel, ker ni dobro prebral navodil – kriva sem bila pa seveda jaz, ker mu nisem kupila pravega odmaščevalca odtokov ;)). Je pa v zabojčku materiala toliko, da lahko en poskus ponovi še enkrat. Tako, da v drugo mu bo sigurno uspelo.

Iz srca si želim, da bi bilo vsako otroštvo igrivo in veselo, polno dogodivščin, raziskovanj in lepih spominov. Sploh pa si to želim za svoje otroke. In eden od spominov bo definitivno tudi ta kako mu je Jerca na skrivaj vzela robotka iz njegove pisale mize, ga vključila, z njim popisala cel parket na hodniku ter ga na koncu polomila (seveda ga je bratec uspel popraviti – ampak vmes je bila huda vojna med sestrico in bratcem, ki se je končala s smehom in objemi).

In ker želim, da se tudi vi in vaši otroci zabavajo ob različnih poskusih (tu še 1x poudarim, da ne gre samo za kemijske poskuse), sem za vas priskrbela popust ob naročilu na prvi zabojček – 15% off s kodo DOMA15!!

Preberi tudi