Mazilo iz materine dušice

by Nataša
Mazilo iz materine dušice

Niti sama ne vem kdaj točno so me začele zanimati zdravilne rastline. Najbrž že od čisto malega. Da pa sem sama začela nabirati zdravilne rastline in iz njih pripravljati mazila, tinkture, … jih sušiti … To pa sem začela po rojstvu Jaka. Materina dušica je ena izmed prvih zdravilnih rastlin, ki me je popolnoma očarala. Predvsem njen vonj.

Poleg vonja pa ima zdravilne lastnosti, s katerimi smo pri Jaku predvsem lajšali močne napade kašlja, ki so bili pri njem res pogosti.

Uporaba materine dušice sega že zelo daleč v preteklost. Poznali so jo že stari Egipčani, uporabljali so jo kot razkužilo in za balzamiranje trupel. Pozneje pa so menda tudi v laboratoriju dokazali, da pripravki iz nje hitro uničujejo mnoge vrste bakterij in glivic ter delujejo protivnetno pri notranji in zunanji uporabi (uradnih dokazil  niti nisem iskala, saj zame tu štejejo le izkušnje in domače izročilo).

Materina dušica blaži vrsto težav. Lajša prebavne motnje, čisti aknasto kožo, zdravilno učinkuje na dihale organe in deluje kot psihoterapevtik.

Doma uporabljamo materino dušico tudi za zeliščne povšterčke, katere napolnimo s suhimi zdravilnimi zelišči in jih potem uporabljamo za gretje (ob kašlju za gretje prsnega koša, ob vnetih sinusih za gretje le teh, …). Z mazilom iz materine dušice pa mažemo prsni koš in podplate ob prehladih, kašlju, …

Za mazilo sem uporabila macerat oziroma oljni izvleček iz materine dušice. Več o tem, kako se pripravljajo macerati, si lahko preberete na spletni strani Moja domača kozmetika: Izdelava oljnih maceratov ali izvlečkov.

Na zgoraj omenjeni spletni strani si lahko tudi preberete katere pripomočke in opremo potrebujete za izdelavo domače kozmetike. In seveda še mnogo več. Mislim, da “lastnica” strani ne bo nič huda, ker jo omenjam v svojem prispevku. Ampak na tej strani vedno najdem veliko uporabnih informacij glede izdelave domače kozmetike.

Jerca nabira materino dušico
Jerca nabira materino dušico
Mazilo iz materine dušice
Mazilo iz materine dušice
Materina dušica lajša marsikatero tegobo
Materina dušica lajša marsikatero tegobo

Mazilo iz materine dušice

Mazilo iz materine dušice

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • 50 g macerata - oljnega izvlečka iz materine dušice
  • 12 g jojobinega olja
  • 12 g karite masla
  • 12 g kokosovega olja
  • 12 g čebeljega voska
  • 1 g vitamina E
  • 10 kapljic eteričnega olja po želji (jaz sem v en del dala eterično olje kardamoma, v en del pa eterično olje sivke)

Navodila

1. V ognjevarno čašo iz borosilikatnega stekla nalijemo macerat ter mu dodamo čebelji vosek.* Ognjevarno čašo postavimo v posodo z vodo, ki jo segrevamo na štedilniku. Čebelji vosek se stopi na okoli 64 stopinjah celzija. Ko se vosek skoraj že stopi, dodamo karite maslo, kokosovo in jojoba olje. Če ne želite komplicirati, vse sestavine, razen vitamina E in eteričnih olj (če jih boste dodajali) zmešate v ognjevarni čaši in jih segrevate do tališča.

2. Ko se vse sestavine stopijo, odstavite ognjevarno posodo iz vode. Pustite, da se mešanica masla, voska in olj malo ohladi. Pazimo, da mešanica nima več kot 60 stopinj celzija, ko dodamo vitamin E. Če pa dodamo še eterična olja, pa mešanica ne sme presegati 40 stopinj celzija, saj s tem uničimo učinkovitost eteričnih olj.

*Seveda lahko namesto ognjevarne čaše uporabite tudi drugo stekleno posodo in sestavine stopite nad parno kopeljo.

Preberi tudi