Gregorjevo – ideje za ladjice

by Nataša
Gregorjeve ladjice

Na predvečer dneva svetega Gregorja, ko se po starem julijanskem koledarju začenja pomlad (12. marca) zadnja leta po Sloveniji obujamo star ljudski običaj, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Spuščanje ladjic za gregorjevo je res lušten običaj in ponavadi skupaj z otroki doma izdelamo ladjice iz naravnih materialov ali pa recikliramo material, ki ga imamo doma in ga spremenimo v ladjice. Če želite letos narediti nekaj drugačnega in uporabiti naravne materiale ali materiale, ki jih zagotovo najdete doma, vam predstavljam nekaj idej za domačo izdelavo gregorjevih ladjic.

Ladjice iz lubja

Ladjice iz lubja so zelo preproste za izdelavo in zahtevajo le nekaj osnovnih materialov. Potrebujete kos lubja, ki bo služil kot trup, in majhen list papirja ali kos blaga, ki ga boste uporabili kot jadro. Vzemite kos suhega lubja in ga obrežite v obliki čolna (lahko pa ga tudi ne obrežete, saj bo tako malo posebna ladjica). Nato izrežite jadro iz papirja in ga pritrdite na trup z lepilom. Ali pa izrežete kos blaga, ki mu naredite dve luknji ter čez luknji napeljete palčko kot na spodnji fotografiji.

Ladjice iz lesenih paličic

Lesene ladjice so odlična ideja za tiste, ki imajo radi naravne materiale. Uporabite lahko veje, ki ste jih našli v naravi, ali kupite majhne koščke lesa v trgovini z ustvarjalnimi (ali gradbenimi) izdelki. Koščke lesa zlepite skupaj z lepilom ali pa jih povežete z vrvico ali volno. Z vročim lepilom na trup navpično prilepite palčko. Na palčko pa zataknete list papirja ali blago.

Ladjice iz pastenk in plastične embalaže

Tu se lahko poigrate in naredite res enostavno ladjico ali pa tudi že malo bolj zahtevno. Odvisno od želja otrok.

Ladjice iz klobučevine

Ladjice iz klobučevine so zelo preproste za izdelavo in so odlična ideja za mlajše otroke. Potrebujete vsaj tri zamaške iz klobučevine, ki jih povežete z elastiko ali vrvico, leseno palčko za ražnjiče (ali kaj podobnega) in penasto gumo oz. moos gumi za jadra.

Ladjice iz embalaže za jajca

Slika pove vse.

Ladjica iz gobice za pomivanje posode

Iz gobic za pomivanje posode lahko naredite pisano floto. Sicer ne vem kako daleč bo plula, preden se potopi. Ampak lahko pa stavite drug z drugim katera barva bo zadnja potonila ;).

Ladjice iz stiropora

Stiropor me je pa že parkrat rešil iz zagate, saj je bilo to edino, kar sem nekajkrat našla doma in iz stiropora na hitro izrezala obliko ladjice ter vanjo zapičila jadro (kar iz papirja). Ja, priznam, kar nekajkrat sem se šele zadnjo minuto spomnila, da bi se lahko udeležili vaškega spusta ladjic.

Ladjice iz sladolednih palčk – za malo bolj zahtevne in potrpežljive.

Sladoledne palčke ponujajo ogromno različnih možnosti za izdelavo ladjic. Potrebujete le domišljijo. No, mogoče tudi malo pomoči Pinteresta.

Ladjica iz kartonaste embalaže za mleko

Meni je ta ladjica od vseh še najbolj luštna in mislim, da bodo naše ladjice letos kar iz embalaže za mleko. Malo barvanja, malo rezanja in malo lepljenja.

Preberi tudi – 8 IDEJ ZA POPOLDANSKE AKTIVNOSTI Z OTROKI.

Preberi tudi