7 nasvetov kako poskrbeti zase

by Nataša
7 nasvetov kako poskrbeti zase

Ljubezen do sebe je najbolj pomembna stvar v življenju posameznika. Ko ljubiš sebe, šele lahko ljubiš drugega. En del ljubezni do sebe pa pomeni tudi poskrbeti zase in za svoje potrebe. To je naša odgovornost do sebe. Vsaka zase sicer najbolje ve kaj ji največ pomeni in s čim si lahko pomaga pri boljšem počutju.

In ne, pri skrbi zase ni izgovorov. Vem in verjamem, da bo marsikatera mama rekla, da sedaj pa res ni pravi čas za “vzeti si čas zase”. Ampak ja, ravno sedaj je pravi čas. Vedno je pravi čas. Ker ko se bo to nalagalo in stopnjevalo, bo prepozno. In potem ne boš mogla poskrbeti za tiste, za katere zdaj z vso skrbnostjo skrbiš.

Ker si zares želim, da vsaka mama poskrbi zase najbolje kar se le da sem ti pripravila 7 nasvetov kako poskrbeti zase (čisto iz svojih izkušenj).

Poznam tisto: “Samo še ta teden preživim, drug teden pa si vzamem nekaj časa zase.” Ampak, ko imaš majhne otroke in kup obveznosti, se ta dan nikoli ne prikaže. Žal. Ker vedno nekaj pride vmes. In potem se iz tistega “samo še ta teden preživim” to razvleče na celo leto ali celo več. In na koncu ugotoviš, da ne moreš poskrbeti ne zase, niti za druge. Oziroma poskrbiš. Ampak po sili najmanjšega odpora, utrujena, naveličana, tečna in izgorela. Pa še nihče te ne razume.

Zakaj je temu tako? Zaradi privzgojenih vzorcev.

Vem, da jih je težko prekiniti. Ne pišem tega kar tako, na pamet. Bila sem tam in da sem prekinila te vzorce, sem na žalost doživela tisto najhujše – izgorelost. In ker drugače ni šlo, sem si poiskala pomoč.

Ti pa si lahko pomagaš že prej. Z branjem različnih člankov ali knjig, z priključitvijo kakšni podporni skupini ali vključitivjo v delavnico, ki te bo podprla. Če pa čutiš, da tudi tako ne bo šlo, pa si priskrbi pomoč terapevta. Res je, da so tukaj največji izziv finance, ampak prisegam, da je naložba vase največja naložba, ki jo lahko kadarkoli narediš v življenju.

Ampak najprej začnimo z majhnimi koraki.

Sploh tiste, ki si nismo nikoli znale vzeti časa zase, ker smo mislile, da se bo svet ustavil brez nas. Torej – lahko si vzameš na dan (npr. prvi mesec) le 10 minut. 10 minut zase na svežem zraku. Odvisno kaj vam pomeni ta čas zase. Če bi si vzela čas čez dan 10 minut (ali več) za branje ali kopel, se lahko zgodi, da boš razočarana, če bodo v hiši ali stanovanju tudi otroci (pa čeprav jih bo imel tvoj partner). Ker te bodo okupirali kljub jasnim navodilom, da se mame ne moti. Zato je res fino, če se umakneš za nekaj časa. V skrajni sili pa (in če ni otrok ravno dojenček) lahko otrokom prižgeš televizijo, računalnik ali telefon. Sama sem strašno proti raznovrstni tehnologiji, ampak saj veste, v sili hudič še muhe žre.

Torej, tukaj je 7 nasvetov kako poskrbeti zase:

Začniti dan z afirmacijami. Na vidno mesto si prilepi list papirja ali več teh s pozitivnimi afirmacijami. Afirmacije kot so: “Dovoljujem si, da sem srečna. Dobro se počutim v svojem telesu. Dovoljujem si, da se mi v življenju dogajajo čudeži.” Seveda moraš te besede tudi začutiti. Na začetku bo najbrž težko, ampak se splača potruditi in vztrajati.

Poskrbi za svoje telo. Telovadi. Preznoji se in poskrbi za pospešen srčni utrip tudi s pomočjo gibanja. Jej hrano, ki je bogata z živili, ki okrepijo imunski sistem. Vzemi prehranske dodatke (pri nas prisegamo v večini kar na prehranske dodatke od Sitis trgovine, ker so večinoma v spreju in jih tako najlažje konzumiramo). In seveda pij veliko vode.

Privošči si masažo. Sicer masaža za nekatere velja za prestiž, ampak tu pa tam si jo moraš nujno privoščiti. Jaz (včasih pa oba z Urošem – ker izvajajo masaže v dvoje) si občasno privoščiva masažo v Lepotnem centru Aloe Vera. Lepotni center Aleo Vera se nahaja v Ljubljani, je družinsko podjetje, ki ima korenine v azijskih dražavah, pri masaži pa uporabljajo sveže liste aloe vere. Seveda pa mi je najbolj pomembno pri njih, da se dobro počutim, so izredno prijazni in domači.

In zakaj masaža? Zato, ker ima ogomno dokazanih koristi na telo in um. Masaža sprošča, izboljša prekrvavitev, zmanjša mišično napetost, stimulira notranje organe, izboljša gibljivost sklepov, dvigne raven energije in koncentracije, odpravlja stres in še mnogo več.

Nahrani svoj um. Medtem ko si prizadevaš dobro ravnati s svojim telesom, ne pozabi nahraniti tudi svojega uma. Poišči dobro knjigo, lahko o pozitivnih mislih in ljubezni do sebe, ali pa le knjigo, ki te bo popeljala v drug svet za kakšno uro. Poslušaj podcast ali pa si oglej kakšen film ali dokumentarec. Tudi youtube velja.

Meditiraj. Moram priznati, da se mi je z meditacijo odprl čisto nov svet. Res je, že leta poslušam kako dobra je meditacija za telo in duha. In kako pripomore k boljšemu počutju. Ampak se kar nisem spravila k akciji. Prejšnje leto pa je bilo tako polno z izzivi in moje nespanje je eskaliralo tako daleč, da sem bila primorana narediti nekaj več. Začela sem z vodenimi meditacijami. Našla sem jih na Youtube. Sedaj pa uporabljam aplikacijo na telefonu Insight Timer in res ne mine dan, da si ne bi privoščila vsaj nekajminutne meditacije. Na omenjeni aplikaciji najdete različne vrste meditacij – za začetnike (tudi kako se naučiti meditirati v sedmih dneh), za otroke, za različne manifestacije, lažje spanje, ….

Res pa je, da boste koristi meditacije občutili šele, ko boste pri tem dosledni in boste to počeli redno. Če želite umiriti svoj um, morate začeti sedeti z njegovo neukročeno naravo (kar je res izziv, ampak se pa definitivno splača). Meditacija koristno vpliva na splošno zdravje, duševno zdravje in tudi čustveno stabilnost: zniža krvni tlak, zmanjša stres, izboljša razpoloženje, poveča se osredotočenost, pozitivna naravnanost, čustvena regulacija, izboljša se spanje, ….

Ohrani pozitivo. Namesto, da berete žalostne in neprijetne zgodbe ali spremljate vsakodnevne lokalne in svetovne novice, se raje osredotočite na pozitivno. Poiščite pozitivne in motivacijske zgodbe. Zvečer namesto novic na televiziji poglejte komedijo, ki vas bo nasmejala ali lušten inspiracijski film, ki vam bo dal zagon.

Poišči podporo in pomoč. Ja, vem, včasih je težko poiskati in sploh povedati, da rabiš pomoč. Ampak vsi jo potrbujemo. Vsi rabimo kdaj pa kdaj pomoč in podporo drugih. Povej, da rabiš počitek. Povej, da rabiš pomoč. Da rabiš čas zase. Obrni se na prijateljico, tudi znanko, mamo, partnerja, kogarkoli. Če ne gre drugače in če si lahko privoščiš, pa si poišči pomoč terapevta. Lahko kontaktiraš tudi mene, bova skupaj našli rešitev.

Ker vem kako je na trenutke vsaki mami. In ker vem, da je spremembe težko uvesti v vsakdanjik, si zapomni: z malimi koraki narediš največ. Dati si moraš prostor in čas za rast in spremembo načina razmišljanja, da boš znala poskrbeti zase.

Vem, da ti koraki niso lahki in je nekaj, česar ne razviješ čez noč. Ko pa enkrat začneš in postane del tvoje dnevne rutine, lahko močno spremeni tvoje razpoloženje – in življenje.

Upam, da sem ti je teh 7 nasvetov kako poskrbeti zase dalo malo navdiha, te spomnilo mogoče na tisti delček sebe, ki bi ga rada pocrkljala in ti dalo vsaj malo motivacije.

Preberi tudi – Kako naj mama poskrbi zase po prihodu dojenčka.

Preberi tudi