Kako pridejo tudi plenice prav v času menstruacije

by Nataša
Menstruacija po porodu

Ko sem sama dobila prvo menstruacijo v srednji šoli, nisem bila ravno poučena o tem, niti se ne spomnim, da bi se s kom odprto pogovorila že prej. Tako, da je bil zame to kar šok. Ampak, ker sem bila ravno takrat na počitnicah, so mi mamine sestrične to zelo lepo opisale in povedale na čem je stvar.

Po pravici povedano se ne spomnim občutkov. Spomnim pa se, da se kasneje s sošolkami o tem nismo odprto pogovarjale. Bilo je več ali manj le hihitanje na to temo.

Ker pa nisem več v srednji šoli, lahko sedaj odprto govorim še o eni neprijetnosti, ki jo moramo ženske (več ali manj) prenašati vsak mesec.

Najbrž ni veliko mamic, ki bi bile vesele menstruacije po porodu. Vse, ki jih poznam, so bile najbolj srečne, ko jo sploh ni bilo. In jaz nisem izjema.

Sicer si nisem točno zapomnila kdaj sem dobila prvo po Jerčinem rojstvu. Upala sem sicer, da jo ne bo, dokler bom dojila. Pa sem se precej uštela. Je prišla že kar kmalu. Se mi zdi, da kar 8 mescev po porodu. Totalno sem bila razočarana, res. Hvala Vesolje za tako darilo. No, potem sem se pa tolažila, da itak najbrž ne bodo boleče, kaj šele močne, konec koncev sem že čez 40, pa še glede na to, da niti zanosit nisem mogla, … bom že preživela tistih par kapljic, mar ne?

Uffff, kakšna zmota. Če so bile prej menstruacije moteče, malo boleče, so sedaj kot najhujši masaker iz filma Carrie (tistega iz leta 1976, tega novejšega še nisem gledala – op.). Na “tiste dni” si moram menjati vložke na 1 uro, če ne še več. Večkrat mi je kljub vsem varnostnim ukrepom vse pricurjalo čez in seveda sem bila enkrat celo na enem sestanku. Ko sem šla med sestankom na wc in sem opazila to grozo, sem mislila, da dom umrla od sramu. In upala, da nihče ne bo opazil. Ves čas, ko sem pač stala, sem se bolj ali manj premikala tako, da je bila zadnja plat obrnjena stran od ostalih udeležencev. Ko pa sem sedela, se pa nisem mogla znebit občutka, da mi že vse teče kar pri pasu ven. In da je najbrž že luža na stolu. Obupno, res.

Hkrati pa se tudi ne morem odločiti za tisto pravo kontracepcijo, ki bi mi pomagala pri uravnavanju krvavitev. In ker kakšne hude nevarnosti za zanositev niti ni, pač ne jemljem nobenih anti baby zadev. Tako, da (priznam) občasno tudi pozabim, kdaj točno pride ta moj srečni dan.

Tako je bilo tudi en dan v decembru lani, ko je imel Jaka tekmo na Pokljuki. Bilo je za vikend. Zjutraj smo seveda noreli, da smo vse spakirali v avto. Pa vse za tekmo, smučke, oblačila, hrana, za Jerco, da ne bo lačna, žejna, … itd. Ko pa pridemo na Pokljuko, začutim, da je prišla menstruacija. Grem preverit na wc in evo. Juhej. Ker imam ponavadi v torbi vložke (vsaj mislim, da jih imam), grem nazaj pogledat v lokal, kjer sta bila Uroš in Jerca in seveda nisem imela nobenega vložka. Katastrofa.  Rečem Urošu: “Ja, šit. Dobila sem menstruacijo. Kaj naj?” Seveda nisem dobila ravno optimističnega in tolažilnega odgovora:” In kaj naj ti jaz zdaj pomagam? Misliš, da nosim vložke s seboj?” Itak sem bila vsa užaljena, na jok mi je šlo. Pa to res ne moreš verjet. Vsaj malo bolj sočuten odgovor bi mi lahko privoščil. Grem povprašat natakarice v hotel, če ima slučajno, slučajno katera kak vložek, tampon, karkoli??? Odgovor je bil odločen ne skupaj z malo čudnimi pogledi, če sem mogoče sploh pri pravi. Ampak mi je bilo ravno. In seveda, ker sem pač malo tudi MacGyver mama, mi je posvetila žarnica nad glavo. O, saj imamo plenice za Jerco. Top. In celo ene škarje sem našla v previjalni torbici. Malo sem razrezala plenico in je bila zadeva rešena. Hudo srečno se res nisem počutila s tako gmoto med nogami, ampak bolje to, kot pa nič ter da mi teče po nogah kri v potokih.

Ja in to me je res izučilo. Nikoli, nikoli nikamor brez vložkov.

Ahahaha. Lažem. Že naslednji mesec se je zgodba ponovila. Tokrat v Nemčiji, v enem hotelu, daleč od mestnega vrveža in seveda trgovin. Pa še tik preden smo šli spat. Ob enajstih zvečer. Ne sprašujte. Ni vredno besed.

Embalaža my secret garden

Embalaža my secret garden

In ker res nisem več v srednji šoli, je bil skrajni čas, da se malo zresnim. Tako sem slučajno na enem dogodku za podjetnice  zasledila, da obstaja tudi trgovina, ki mesečno dostavlja higienske izdelke na dom. In takoj sem pomislila, da je to to. Pisano na mojo pozabljivo kožo. My secret garden je trgovina, ki mesečno dostavlja higienske izdelke na dom. So veliki zagovorniki naravnih in ekoloških materialov (lahko naročite različne pakete naravnih higienskih vložkov, bombažne tampone ali naravne higienske ščitnike perila – lahko naročite celo testni paketek intimnih izdelkov). Vse to lahko naročite brez poštnine. Kar je super, ker poštnina res mori. Jaz ne uporabljam tamponov. Za vložke pa lahko potrdim, da so super vpojni. Nimam težav, da bi mi šlo kaj čez, kljub Carrie masakerju. In kar mi je najbolj všeč, je pakiranje. Paketki so lično pakirani v kartonaste valje, vsak vložek pa je še lično okrašen z nalepko My secret garden. Ja, sicer nima veze s samo uporabnostjo, ampak ker sem globoko v sebi večni otrok, mi izgled veliko pomeni. Tisti kjut izgled.

In ker sem res navdušena, sem vam za prvi mesec naročnine priskrbela 25% popust. Koda za popust je MSG25.

Sem edina, ki je hodila naokoli pri teh letih s plenico v spodnjih hlačah? Najbrž sem ….

 

 

 

Preberi tudi