Aromaterapija kot pomoč k boljšemu psihičnemu počutju

by Nataša
Aromatične rastline in eterična olja so mi v veliko pomoč k boljšemu počutju

Rada imam naravo in njen vonj. Rada vonjam, ko sem zunaj. Vedno opazujem ali je kje kakšna cvetoča rastlina in se ne morem upreti, da se ne bi nagnila k njej in jo povohala. Tak trenutek je res moj in v moje telo se naseli mir. Ravnovesje. Da pa nisem prikrajšana pozimi in takrat, ko ni cvetočih rastlin pri roki, rada uporabljam del narave, ki je shranjena v mini stekleničkah. Eterična olja.

Ne vem, če ste vedeli, ampak voh je naš najbolj zapostavljeni čut. Ki ga je možno izboljšati, natrenirati. Tega sem se naučila skozi tečaj aromaterapije pri Magnoliji (Nini Medved). Jaz poasi delam na tem in vidim, da napredujem. Kar pomeni, da nisem več samo nora na vonj materine dušice, lipe in smilja, ampak se mi je tu odprlo pravo obzorje. Naučila sem se, kako si približati vonjave, ki mi niso bile nikoli blizu. In za katere vem, da pozitivno vplivajo na um in duha.

Verjamem, da je vir vsake bolezni odraz duševnega počutja. Mogoče ne trenutnega, mogoče še tistega davnega. Ampak povezava obstaja. In ko se sama slabo  počutim, ko nimam stika s seboj, ko se počutim nesamozavestno in se mi zdi, da nič nima pravega smisla … je zame precejšen del rešitve v Naravi. Že sprehod me spravi v boljše razpoloženje. Ko pa hkrati vonjam še drevesa, travo, rastline,…. me to še dodatno notranje pomiri in mi da pozitivno energijo. Dodatno si pomagam z eteričnimi olji.

Narava so rastline. Življenje na zemlji pa je odvisno od rastlin. Rastline nam dajejo kisik, ki ga potrebujemo za življenje, hrano, ki jo jemo in minerale, ki jih nujno potrebujemo. Poznamo več kot miljon vrst rastlin. Noro, ne? In vsaka od teh ima mnogo presenečenj in skrivnosti hkrati.

Vonjanje vrtnic pozitivno vpliva na ravnovesje ženskih hormonov

Vonjanje vrtnic pozitivno vpliva na ravnovesje ženskih hormonov

Konec koncev so že zelo zgodnje civilizacije uporabljale aromatične rastline, vedeli so kako jim lahko koristijo pri vitalni energiji, inteligenci in kakšno moč imajo pri zdravljenju različnih bolezni.

Poleg teh domačih aromatičnih rastlin nabranih poleti (matrina dušica za posebne povštrčke, ki prav pridejo, ko otroci kašljajo in npr. smilj namočen v domače olivno olje za brazgotine po operaciji, ki jo je imela najmlajša), uporabljam tudi eterična olja. Za otroke jih uporabljam predvsem pri boleznih kot so prehlad, kašelj, slabost … . Naredim roll – ončke ali pa zamešam nekaj kapljic v mazilo.

Sama pa uporabljam eterična olja predvsem za izboljšanje počutja. Rada si odišavim prostor. In ne, ne uporabljam difuzorja. Imam ga, ampak imam še vedno raje izparilnik in svečko. Se mi zdi, da me ta toplota svečke še dodatno pomiri. Ko pa grem od doma, pa imam rada s seboj roll- on ali mini inhalator, v katerega si namešam za tisti čas primerno mešanico eteričnih olj. Teh roll-onov in inhalatorjev imam že nešteto. Pri slabem psihičnem počutju, pa mi seveda najbolj pomaga masaža, samo kaj ko moj “maser” ni ravno velikokrat pri volji. Vam samo povem, da sem za Dedka mraza dobila “bon” od moža za masažo celega telesa. En bon. Za celo leto. Pove vse, ane? 🙂 Ok, pustimo to.

Okoli novega leta in po njem sem preveč razmišljala in bila v skrbeh (tudi posledica nespanja in utrujenosti), zato sem si namešala roll-on, v katerega sem dala 4 kapljice eteričnega olja sandalovine in 2 kapljici eteričnega olja vetiverja  – v 20 ml baznega olja (jaz največkrat uporabim jojobo). Sandalovina deluje antistresno in sprostitveno, spodbuja odprtost in sprejemanje. Vetiver pa uravnoteži čustva in živčni sistem ter je odlična pomoč pri nespečnosti.

In vam povem – deluje. Seveda je poleg tega potrebno poskrbeti tudi za dobro fizično počutje (kakšen hitri sprehod ali telovadba) in zdravo prehrano. Ampak eterična olja so odlična pomoč pri vzdrževanju in spodbujanju dobrega psihičnega počutja.

Eterična olja delujejo na naša čustva, spomin in hormonski sistem preko vonja. In na tem nivoju sproščajo,uravnavajo razpoloženje, pomirjajo in delujejo antidepresivno.

Poizkusite. Verjamem, da vam ne bo žal.

Z vami delim še 2 mešanici, kateri vam bosta zelo pomagali, če preveč razmišljate in vas kar naprej nekaj skrbi:

  • Za preveč obremenjene z detajli si namešajte v 20 ml olja 3 kapljice eteričnega olja kadilne bosvelije, 2 kapljici vetiverja in 1 kapljico limone.
  • Za tiste, ki jih preveč skrbi za druge pa predlagam, da si v 20 ml olja namešate 3 kapljice eteričnega olja majarona, 2 kapljici sandalovine in 1 kapljico patčulija.

 

Bodite lepo ….

P.S. Če pa bi se radi naučili kaj več o aromaterapiji ali pa se naučili izdelati kaj za svojo dušo in telo, toplo priporočam Nino Medved in njeno Magnolijo . 

Urnik njenih delavnic si lahko ogledate na tej povezavi: delavnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberi tudi