12 pravil komunikacije v partnerskem odnosu

by Nataša
12 pravil komunikacije

Nisem psihoterapevt, ampak sem v vezi, ki tako kot vsaka doživlja vzpone in padce. In ja, včasih, ko je življenje že tako naporno, pridejo na vrsto še nesoglasja s partnerjem. Normalno, saj smo takrat nepotrpežljivi, mogoče neprespani, nervozni, … jaz bi takrat najraje pobegnila nekam daleč in se tako rešila vseh težav in izzivov, ampak vsi vemo, da tako ne gre. Da vse svoje težave ne bi rešila z begom. Edina rešitev je delo na sebi.

Kaj je zate najbolj pomembno v partnerskem odnosu? Zagotovo bi naštela nekaj od tega: zaupanje, poštenost, odkritost, varnost, zabava, … Seveda je vse našteto pomembno, ampak kaj pa komunikacija? Dejasnko je najbolj pomembna v partnerskem odnosu. S katero imamo skoraj vsi kar nekaj izzivov.

Biti razumljen, viden in slišan je pogosta težava, s katero se soočamo vsi. Če priznamo ali pa ne. Jaz priznam. Saj veste, ko se s partnerjem pogovarjaš ali pa prepiraš in mu na koncu zabrusiš: “Sploh me ne poslušaš. Sploh ne razumeš kaj ti želim povedati. Ne slišiš me!” In dejansko vem, da imam prav. Ampak vem pa tudi, da sem bila sama preveč napadalna, direktna, nestrpna in netaktična. In normalno je, da ob takih trenutkih Uroš najbrž izhaja iz svojega notranjega otroka in reagira tako kot se je naučil v svojem otroštvu najbolj zaščititi sebe. Tako kot vsak od nas.

Sicer vzroke za prepire velikokrat iščemo drugje, ampak tisto, kar je bistveno, je komunikacija. Ki jo ne obvladamo. Ker se jo nismo naučili. In ja, komunikacijo se da naučiti.

Dobra komunikacija je bistvena za vsak zdrav odnos. Nam, parom omogoča, da izrazimo svoje misli, občutke in potrebe ter da se razumemo in podpiramo med seboj.

Z vami delim 12 pravil komunikacije v partnerskem odnosu, ki vam bodo pomagala ohraniti spoštovanje in zgraditi močne in zdrave odnose (in katera tudi midva več ali manj uspešno upoštevava oziroma kdaj več in kdaj manj):

Aktivno poslušanje

Aktivno poslušanje pomeni, da se popolnoma posvetite partnerju, ko govori in poskušate razumeti njegovo perspektivo. Ko poslušate aktivno, pomeni tudi, da ne prekinjate in ne zavračate njegovih misli ali občutkov. Saj veste, da nam zavedanje, da smo bili slišani, daje največji občutek povezanosti s partnerjem. Jaz vedno uporabim tudi besedo: “Razumem.” in ne samo kimam. In seveda nikoli ne prekinjajte partnerja, četudi se ne strinjate z njim. Počakajte, da dokonča in mu potem razložite svoj vidik. Z zadnjim ima pri nama precej izziva Uroš, kar mi zna dvigniti pritisk na 300.

(Ne) govorjenje le o sebi

Tu najbrž veste kaj mislim. Nikoli ne komunicirajte tako, da ves čas govorite samo vi. To ni prava komunikacija. Med govorom in poslušanjem mora biti ravnotežje.

Če ste se zmotili, priznajte

Ali če ste naredili napako. Če ste se zmotili, se ne ustrašite ali ne upajte, da bo to kar izginilo. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja, bodite iskreni in si prizadevajte, da se bo partner počutil odgovorno in pomirjeno in da se bomo naslednjič drugače/bolje obnašali. Normalno je, nihče na tem planetu ni popoln. Tisti, ki jim komunikacija ne dela težav, tudi brez težav priznajo, da se motijo. In ne pozabite, da ni sramota priznati, da smo naredili napako. Vsi jih delamo.

Govorite odkrito in pošteno

Iskrenost in odprtost v komunikaciji vašemu partnerju omogoča, da razume vaše misli in občutke ter pomaga graditi zaupanje. Ne skrivajte dejstev, ne občutkov pred njim. In nikar mu ne lažite.

(Ok, za ženske tu ne velja tisto o nakupih, ko mož vpraša ali imaš spet nove čevlje in mu odgovoriš: “Ah kje, te so že stare.” – malo heca).

Izogibajte se kritiki in obtoževanju

Namesto da partnerja kritizirate in obtožujete, poskusite svoja čustva in skrbi izraziti na način, ki ne izraža kritike in obtoževanj.

In nikoli ne predvidevajte ali namigujte. Vedno sprašujte in se poskušite seznaniti z dejstvi, s težavo.

Postavljajte odprta vprašanja

Veste, katera so zaprta vprašanja? Tista, na katera lahko odgovorimo le z “ja” in “ne” ali z omejenim naborom vprašanj, kot so npr. “torek” ali “četrtek”. Nasprotno pa vprašanje odprtega tipa ne narekuje nobenega specifičnega odgovora. Npr. Kaj se ti zdi najbolj pomembno pri tvoji karieri (osnoven primer). S tem kažemo, da se iskreno zanimamo za svojega partnerja in želimo ustvariti bližino. In da ga želimo zares spoznati.

Osredotočite se na eno zadevo naenkrat

Recimo, da je vaš partner pozabil pomiti posodo. Vrže te na obrate. In tedaj se odločiš, da boš kričala najprej zaradi posode in nato pa še zato, ker je prejšnji teden zamudil na večerjo, v torek zjutraj ni sprehodil psa itd. To ni ok. “Tudi če vas v zvezi z vašim partnerjem moti veliko velikih stvari in imate pravi seznam ‘težav’, za katere meniš, da jih je treba razčistiti, je bolj priporočljivo, da omeniš največ eno na pogovor,” pravi strokovnjak za odnose, Bregman . “Če prezreš to ključno pravilo, boš partnerja preobremenila in čustveno se bo zaprl v vašem plazu kritik in ne bo slišal ničesar, kar govorite.” Zato se poskušaj kontrolirati in komunicirati tisto kar vas takrat zmoti in v kontekstu tega, zaradi česar si trenutno razburjena.

Ne pogrevajte preteklosti

Prepir (ali neka napaka) iz preteklosti naj ostane v preteklosti. To je zgodovina. Veliko parov se vrača k pogrevanju preteklosti, ko brani sedanja stališča. Če želite partnerski odnos ohraniti živ, je pomembno, da odpustite in pustite stvari, ki so se zgodile nekje nekoč. Vsi vemo, da so se zgodili prepiri nekoč v preteklosti (ali napake in dejanja, ki jih ne moremo spremeniti in za katere je partnerju ali vam žal), vendar to sta predelala takrat in nanje je potrebno pozabiti in jih ne omenjati več. Pika.

Priznajte partnerjeva čustva in jih potrdite

Prepoznavanje in priznavanje partnerjevih čustev, pa četudi se z njimi ne strinjate, mu bo definitivno pomagalo k temu, da se bo počutil slišanega in razumljenga.

Ne uporabljajte ekstremov!

Saj veste, to so tiste obtožbe kot so “… ti nikoli …” ali “… ti vedno …”. S temi besedami najbolj ponižate in prizadanete partnerja. Zagotovo vam je že kdo v nekem trenutku izrekel te besede. Pomislite kako ste se v tistem trenutku počutili. Točno tako, kot ničla. Torej?

Vedno postavite meje

Vsaka oseba v partnersekm odnosu ima pravico postaviti meje in oba partnerja morata spoštovati meje drugega. Če jasno sporočite svoje meje, boste zagotovo preprečili nesporazume in konflikte.

Redno komunicirajte

Redna komunikacija je nujna za ohranjanje močnega in zdravega odnosa. In za komunikacijo si tudi redno vzemite čas. To pomeni čas, ko se pogovarjata o mislih in občutkih drug drugega.

Z upoštevanjem teh pravil komunikacije v partnerksem odnosu lahko zgradite močnejše in bolj povezane odnose. Z učinkovito komunikacijo lahko pari premagamo marsikatere izzive, ki se pojavijo v skupnih letih.

Preberi si tudi – 14 top idej za valentinova darila (brez ogromnih stroškov).

p.s. Del zapisa je povzet po članku 11 Communication Rules Every Couple Should Follow in Their Relationship.

Preberi tudi