Naš pes je naša odgovornost

by Nataša
Domači ljubljenčki so naša odgovornost

Sedem od desetih družin ima hišnega ljubljenčka. Med temi je največ psov. Dobri dve leti nazaj jih je bilo registriranih 220.000. Seveda jih veliko (še vedno) ni registriranih.

Mogoče se vam bo zdelo čudno, da na mami blogu pišem o domačih ljubljenčkih, vendar smo tudi mi sami lastniki psa oziroma psičke Lori in mačke Flore.

Okrog hiše pa imamo kar nekaj muck, ki so divje. Ja, v Sloveniji je na splošno veliko zapuščenih, izgubljenih, odvzetih in oddanih živali. Vsako leto se številke gibljejo tam nekje med 7000 in 8000.

Te številke, živali, ki jih vidim vsak dan okoli hiše in mnenja nekaterih mojih znancev glede sterilizacije in kastracije mačk in psov so me spodbudile, da nekaj napišem tudi na to temo. Naše živali, naš pes in naša mačka, so naša odgovornost. Ne glede na to ali se jih naveličamo, nad njimi obupamo, nimamo več časa zanje zaradi prihoda otrok ali česar drugega.

Za mnenje sem povprašala tudi Simona Oberstarja, dr. vet. med., direktorja Veterinarske ambulante Ljubljana, saj tja vozimo naše živalice za obvezna cepljenja ter kadar potrebujejo nujo pomoč.


Domači ljubljenčki, predvsem psi in mački, dokazano preprečujejo občutke tesnobe pri otrocih, pa tudi pri odraslih (če izhajam iz sebe). Psi nam pomagajo pri navezovanju socialnih stikov. (Saj ste se zavoljo psa že kdaj tudi s kom bolj lahkotno pogovarjali? Sploh, če je bil le ta “zvezda” pogovora.) Poleg tega skrbijo tudi, da smo bolj fit.

Torej, same pozitivne lastnosti. Nekje sem celo prebrala, da se lastniki psov in mačk več smejimo. Ali je temu res tako, pa ne bi vedela povedati.

Sem pa prepričana, da pozitivno delujejo na celotno družino. Seveda na kakšen moment tudi negativno, ko se prepiramo, kdo bo peljal psičko ven, ampak to je tako redko, da skoraj ni omembe vredno. Pri nas je ati Uroš največkrat najbolj vesel (čeprav tega ne bo priznal), ker če ne drugega se lahko za kakšne pol urce umakne od tečne žene in vedno naspidiranih otrok, ko mora peljati Lori na sprehod. Vsi ostali (no, pa seveda tudi on) pa si damo duška s crkljanjem.

Psi so družabna bitja in ljubijo družbo ljudi. Pes potrebuje družbo, da se počuti dobro. Eden najmočnejših nagonov je nagon tropa. Za svoj trop ima sedaj družino in poglavarja družine za “vodjo tropa”. Prijaznega psa zanima vse, kar počne družina. In vaš pes je vaš največji občudovalec. Zapomnite si to.

Že zato smo jim dolžni, da skrbimo za njih, tako kot oni znajo za nas. Kar pa med drugim pomeni, da smo tudi toliko odgovorni, da preprečimo rojstva nezaželenih živali.

Po vaseh in mestih je vse več potepuških mačkov in psov, ki jih lastniki zavržejo, misleč, da bodo našle drugega lastnika. Ja, posledica tega pa je množično razmnoževanje (predvsem pri mačkih), kar naj bi lastnik moral že po zakonu (Zakon o zaščiti živali, 11. člen), preprečiti.  Najučinkovitejši metodi sta sterilizacija samic in kastracija samcev.

Pri mačkah je sicer večji problem, saj imajo lahko mladičke večkrat letno. Pri psih je to malo bolj nadzorovano, saj je prišlo s čipiranjem in vpisovanjem v centralni register psov do večjega nadzora in s tem zmanjšanja razmnoževanja.

Število sprejetih psov v zavetiščih sicer upada, a je še vedno precej visoko. Letno v naših zavetiščih namestijo približno 3000 živali. V Sloveniji je  letno evtanaziranih 140 psov in 700 mačk (Vir: Revija Pesmojprijatelj). Grozno, mar ne?

Zgolj s sterilizacijo in kastracijo bi lahko to problematiko odpravili.

Zakaj pa se lastniki oziroma skrbniki živali ne odločijo za eno ali drugo? Najbrž največja težava predstavljajo finance. Zato bi tu še 1x poudarila, da …  jaaaa, imeti domačega ljubljenčka je res super in fajn, ampak vedno je potrebno prej premisliti tudi kakšen strošek nam bo le ta predstavljal. In koliko smo dejansko pripravljeni odšteti za še enega člana družine.  Kot odgovorni lastniki in predvsem zgledni starši.

Domači ljubljenčki pozitivno vplivajo na otroke
Domači ljubljenčki pozitivno vplivajo na otroke
Domači ljubljenčki so lahko najboljši prijatelji tudi otrokom
Domači ljubljenčki so lahko najboljši prijatelji tudi otrokom
Kužki so zabavni, a prinašajo tudi odgovornost
Kužki so zabavni, a prinašajo tudi odgovornost

******************************************************************************************************

Sama sem o tej tematiki spregovorila z Simonom Oberstarjem, dr. vet.med., direktorjem Veterinarske ambulante Ljubljana.

Kakšna je sploh razlika med kastracijo in sterilizacijo?

Kastracija in sterilizacija se razlikujeta v tem, da se prvi poseg opravi pri samcih, drugi pa pri samicah.

Zakaj se odločimo za sterilizacijo psov in mačk?

Predvsem zato, da preprečimo porast določene populacije oz. neželene mladičke. To je najbolj značilno pri mačkah, ker so izjemno plodne. Za kastracijo in sterilizacijo se lastniki odločijo prevsem z vidika, da ne želijo imeti doma pasjih ali mačjih mladičkov. S tem posegom se prepreči tudi prenos raznih nalezljivih bolezni npr. pri mačkah FeL,FIV… S kastracijo in sterilizacijo se predvsem pri mačkah preprečijo bojne rane. Mačke so izjemno teritorialne živali in čuvajo svoj teritorij s tem, da markirajo in označijo svoj teren. S tem, ko branijo svoj teritorij prihaja do bojnih ran in posledično do hudih poškodb. Pri psih ta teritorialnost nima več takega vpliva, ker so psi večinoma po stanovanjih in gospodarstvih, ni pa problem prostoživečih, kot je to pri mačkah.

Je pomembno, kdaj se odločimo za sterilizacijo oziroma kastracijo? Pri katerem mesecu živali? Ali je potrebno počakati na prvi cikel pri psičkah?

Za ta poseg se lahko lastnik odloči v katerem koli starostnem obdobju. Najbolj primerna starost pa je od pet do šest mesecev starosti, oz. pred prvim ciklusom, ni pa to pogoj. Manjše pasme prej dosežejo spolno zrelost v primerjavi v večjimi. Sterilizirajo in kastrirajo se lahko tudi starejše živali.

Seveda pa vsako žival obravnavamo individualno, poslušamo želje stranke, upoštevamo pasmo psa in verjetnost pojava določenih boletni, ki so pasemsko specifične.

Glede sterilizacije in kastracije se pri lastnikih oziroma skrbnikih pojavijo pomisleki v smislu, da se bodo ljubljenčki zredili in polenili, da se bo vedenje živali spremenilo. Kako je v resnici s tem?

S posegom se karakter živali ne spremeni, še vedno imajo živali nagon. Npr lovski pes je še vedno primeren za lov, lavinski pes lahko normalno opravlja svoje delo. Mačka bo še vedno imela nagon, da lovi ptiče, glodalce,…Nekateri so mnenja, da kastracija lahko zmanjša napadalnost psa do ljudi, vendar temu ni vedno tako. V takih primerih je potrebna prevzgoja oz. socializacija s strani kinologa..itd.

Sama kastracija in sterilizacija nimata nobenih negativnih posledic, pri majhnem odstotku se lahko pojavi inkontinenca pri določenih psicah (vendar pride do tega zaradi starosti, ko je zaradi hormonov mišica mehurja šibkejša). Določene živali se lahko ob premalo gibanja ter nepravilni prehrani prekomerno zredijo, vendar pa je to odgovornost na strani lastnika, ki moram skrbeti za uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja in ni povezano s posegom.

S samo kastracijo in sterilizacijo se preprečijo pri samicah tumorji na mlečnih žlezah,maternici,jajčnikih, … pri samcih pa se preprečijo tumorji na testisih.

Kakšen poseg je sterilizacija in kakšen kastracija? Lahko malo opišete?

Poseg sterilizacije in kastracije je kirurški. Pred posegom se opravi klinični pregled živali, žival mora biti za poseg zdrava. Poseg se pri zelo mladih živali ne opravlja, načeloma veterinar presodi ali je žival dovolj zrela. Poseg se opravi v splošni anasteziji. Pri samcih se opravi rez na skrotumu, žile, živci ter semenovod se podvežejo in testisi odrežejo. Pri mačkah in psicah pa je potreben nekaj centimetrov dolg rez na trebuhu in skozi to rezno rano se potem odstranijo jajčniki. Metod kastracij in sterilizacij je več, kar pa v tem trenutku tudi ni tako bistveno. Naj dodam,da se zelo pogosto opravlja laparoskopska metoda sterilizacije, je manj invazivna, vendar pa je tudi bistveno dražja. Pri psicah zelo pogosto odstranimo tudi maternico, kar kasneje preprečimo pojav takoimenovane piometre (gnojno vnetje maternice). Po operaciji žival kakšen dan počiva, potem pa lahko opravlja normalne aktivnosti.

Lahko še kakšen komentar na samo ceno posega?

Velikokrat berem po forumih, da so cene posegov previsoke. Vendar pa pri posegih za katere boste odšteli le nekaj deset evrov lahko velikokrat pričakujete komplikacije, saj se v teh primerih verjetno ne uporabljajo dražji in boljši materiali.

*************************************************************************************************

Ja, tudi za domače ljubljenčke je prav, da poskrbimo odgovorno. Sama zagovarjam sterilizacijo in kastracijo, če le teh nimamo za namen razploda, seveda. Res je, da lahko število nezaželenih psov preprečimo s skrbnim nadzorom samic v času ciklusa in nadzorom nad samci. Ustrezna vzgoja in socializacija pa preprečujeta agresivnost živali. Vendar glede  na statistiko in glede na to, kar sama vsak dan vidim, nismo ravno odgovoren narod. Seveda z izjemami.

In če vas moj zapis ni prepričal, si lahko še malo več preberete na tejle povezavi (klik).

Preberi tudi