Naravna rešitev za vnete sinuse

by Nataša
Vnetje sinusov je huda nadloga

Kdor še ni imel vnetih sinusov ne ve kako hudičevo to boli. Pa vem, saj je fajn, ko vzamemo tableto proti bolečinam. Takrat nam je najbrž precej vseeno, če ni ravno zdravo. No, vsaj jaz sem včasih tako čutila in mislila. Ker to, da te pa tako strašno boli glava, to pa res ne morem prenašat.

Z vnetji sinusov sem se prvič srečala po prvem porodu. Najbrž je to posledica stresa, nespanja, vsega. Imunski sistem se ti sesuje in je konec. Torej je tega že kar malo več kot 10 let nazaj. Na začetku mi je moj osebni zdravnik vedno predpisoval antibiotike in seveda močna zdravila proti bolečinam. Ker se takrat še nisem nič poglabljala v alternativna zdravljenja, sem z veseljem oboje sprejela. No, pa mi antibiotiki niso nič kaj pomagali. Pa sem se še vedno vseeno vračala k osebnemu zdravniku, kadar je prišlo do hudega vnetja, ta pa je spet ponovil vajo. To se je ponavljalo kar 2 leti, skoraj vsak mesec. Tudi poleti. Po tem obdobju me je dal na pregled na ORL na Polikliniko. Ojej, kolikokrat sem tam prečakala po cel dan. Pa so mi čistili sinuse, dajali notri kokainski trakec (po katerem sem vedno skoraj skupaj padla  – očitno nisem preveč za droge), poslali so me večkrat na računalniško tomografijo (CT) in na magnetno resonanco, vnetje je bilo vedno vidno. Dali so mi antibiotike, večkrat tudi za 4 tedne skupaj. Pa ni bilo nič bolje.

Tako, da so se na koncu odločili za operacijo. No, u bistvu sem se sama. Priznam, raje ne pomislim na tisto drobljenje kosti v moji glavi (no, bil je nos, ampak vseeno, slišati je bilo grozno, kot da mi trejo kosti v možganih). Po operaciji sem imela celo mir približno 2 meseca, potem pa so se mi vnetja spet začela ponavljati. Ma res, da se ti zmeša. S tem, da sem imela že precej hude težave z želodcem, predvidevam, da zaradi močnih protibolečinskih tablet. Vem, da mi je eno leto (celo leto), ob tem, ko sem nagnila glavo naprej, tekel iz nosa smrdeč gnoj. In to non stop. Sploh nisem vedela a bi se sploh še borila ali bi se samo ulegla in čakala…pa ne vem na kaj.

Seveda sem vmes ogromno brala, ogromno prebrala, poizkusila vsega boga, kar je kdo napisal. Non stop sem jemala vitaminske dodatke, drage probiotike, ni da ni. Raje ne pomislim koliko denarja sem za vse to zmetala. Bila sem pri bioenergetiku, pri naturopatinji, … ah, me je kar sram naštevati.

Vmes sem še vedno hodila na ORL v Ljubljano, kjer me je vedno pregledal zdravnik, ki me je tudi operiral. In na zadnjem pregledu, kake 4 leta nazaj mi je celo rekel, da simuliram. Ne direktno, ampak v nekem takem tonu. Hkrati pa mi je dejal, da imam sinuse vnete nekje zadaj, blizu malih možganov in da on predlaga ponovno operacijo, samo, da naj grem raje k drugemu zrdravniku, saj on takega primera še ni imel in se tega ne bi upal operirati.

Ma, še ena operacija, my ass. Ne grem in pika. Bom že. Sem si mislila. In sem opravila z ORL (upam, da) za vedno.

In kot sem že napisala, sem se še bolj lotila alternative. Seveda sem počela vse to, kar najbrž vsak počne, ki ima vnete sinuse. Tople inhalacije, gretje sinusov (priznam, gretje sinusov zelo pomaga) z zeliščnimi povšterčki, spiranje nosnic,…

In med brskanjem po spletu sem naletela na tale “recept”, ki mi je najbolj pomagal:

4 cups of water (1 cup = 235 ml vode)

1 tsp sea salt (1 čajna žlička soli)

1 tsp bicarbonate of soda (1 čajna žlička sode bikabone)

5 drops oregano extract (5 kapljic ekstrakta origana)

5 drops olive oil leaf extract (5 kapljic ekstrakta olivnih listov)

3 drops eucaliptus essential oil (3 kapljice eteričnega olja evkaliptusa)

3 drops tea tree essential oil (3 kapljice eteričnega olja čajevca)

20 drops betadine (20 kapljic betadina)

Najprej zavremo vodo in stopimo notri sol. Ko se voda malo ohladi dodamo vse ostale sestavine.

Bodite pozorni, jaz sem prvič, ko sem si to delala, namesto ekstrakta origana, dala kar eterično olje origana in ko sem to vodo posrkala v nos, me je skoraj kap. Sem mislila, da mi je skurilo možgane! Resno! Eterično olje origana je zelo nevarno. In je potrebna velika previdnost pri uporabi. Zato ne ponovite moje napake. Uporabite ekstrakt.

To mešanico si potem zlijte na dlan (dlan oblikujete v šalčko) in posrkate v nos. Ali pa si zlijete z neti posodico v nos.

Pa bodite previdni, saj ne veste, če ste mogoče na kaj alergični.

Priznam, meni je bilo prvič vseeno. Me je že tako vse bolelo in sem šla na vse ali nič.

Poleg te mešanice pa dodatno uporabim še mešanico eteričnih olj Breathe od Doterre. Tu moram poudariti, da Doterre ne preferiram, imam drugače res rajši druge firme eteričnih olj, vendar mi pa ta mešanica res pomaga za zraven. Z mešanico se izdatno mažem na predelih sinusov.

Upam, da sem s tem “receptom” komu pomagala. Ker vem kako hudo je, če non stop živiš s takimi bolečinami, da ne moreš razmišljat o ničemer drugem, ampak le o sebi in kako si bogi.

 

 

 

Preberi tudi