Ko zatipaš zatrdlino v dojki

by Nataša
Preventivni pregled dojk

O rednem mesečnem samopregledovanju dojk čivkajo že vrabčki. Pa vendar, si res vsak mesec pregledamo dojke?

Jaz priznam, da niti ne. Pogledam občasno dojki le v ogledalu, da preverim ali nimam kakšnega predela vdrtega ali vidno spremenjenega, samopregledovanja kot je navedeno na spletnih straneh (npr. Europadonna), pa ne delam redno. Seveda to ni ok, saj se moram kot ženska zavedati, da lahko zbolim za rakom dojk (seveda, če bom živela dovolj dolgo).

Rak dojk je še vedno najbolj pogost rak pri ženskah. Letno v Sloveniji za to boleznijo zboli okoli 1.400 žensk, kar 80 odstotkov jih je starejših od 50 let.  Za raka dojk je značilno, da je verjetnost ozdravitve bistveno večja, če ga odkrijejo dovolj zgodaj, ko je še omejen na dojko.  

Strokovnjaki pravijo, da bi morala vsaka ženska v poznih najstniških letih začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bi bil to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Če pri samopregledu zatipamo zatrdlino, ki se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazimo izcedek ali vdrto bradavico, spremembo velikosti dojke ali barve kože, naj ne bi odlašale z obiskom zdravnika. Sicer ni nujno, da je vsaka omenjena sprememba maligna, vendar bo to lahko potrdil le zdravnik, ki je specializiran za to področje.

Pri meni so se prvič pojavile težave po zadnjem porodu, ko sem približno pol leta po prenehanju dojenja začela čutiti spremembe v levi dojki.

Bila je še večja kot ponavadi (že tako je večja odkar sem začela z dojenjem ter ostala tudi povečana po dojenju), na otip boleča in bolj topla, pa tudi kar nekaj zatrdlin sem zatipala v dojki. In ker sem po naravi precej panična, sem se takoj naročila na pregled pri mag. Milanu Baškoviču, dr. med., ki opravlja svojo dejavnost v samoplačniški ordinaciji za bolezni dojk, Diavita. Takrat so mi opravili mamografijo in ultrazvok in mi povedali, da ni hujšega, da pa imam v dojkah še nekaj mleka (kar me je precej presenetilo).

Sedaj, ponovno po letu in pol od zadnjega pregleda pa so se ponovno pojavile podobne težave.

Najprej sem mislila, da so bolečine od tega, ker se hčerki kar naprej naslanjata na mojo levo stran in me s komolcem večkrat pritisneta v dojko. Ker pa bolečina ni ponehala po nekaj dneh, ampak se je le stopnjevala, hkrati pa se mi je zdelo, da tipam kar nekaj povečanih bulic (ki dejansko niso bile bulice, ampak nekakšni podolgovati zadebeljeni trakci) in imam občutek žareče dojke, sem ponovno poklicala v samoplačniško ordinacijo Diavita, kjer so me prijazno naročili na pregled. Na vrsto sem prišla zelo hitro.

Na dan preiskave oziroma pregleda so mi opravili mamografijo in ultrazvok.

Za vse, ki še niste bile na mamografiji, ne skrbite, ni boleča. Vsaj ne v ordinaciji za bolezni dojk Diavita. Poleg tega pa preiskava hitro mine. V minuti ali dveh ste konec. Analizo mamografije dobite dejansko takoj. Pregleda jih radiolog. Nato vas Dr. Baškovič seznani z rezultati. Sam tudi opravi klinični pregled dojk ter opravi pogovor z vami. Na podlagi vsega se odloči ali je nadalje potreben tudi pregled z ultrazvokom.

Sama sem kljub dobrim rezultatom na mamografiji želela opraviti še ultrazvok. Ki pa je tudi pokazal le to, da je v dojkah nekaj cist in veliko žlez. Ki pa niso nevarne. Zaenkrat.

Kaj pa sploh je mamografija?

Mamografija je posebno rentgensko slikanje dojk in trenutno dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakastih sprememb v dojki. Z mamografijo se slika dojko iz dveh smeri. Za dobro sliko mora biti dojka stisnjena, da se ne premika , obenem pa se žlezno tkivo dojke razpre in tako lažje odkrije morebitne rakave spremembe.

Zelo dobro prikaže tudi mikrokalcinacije, ki so lahko prvi znak nastajajočega raka v dojki. Z mamografijo se odkriva rakave spremembe v dojkah, ki so tako majhne, da jih ženska sama še ne more zatipati in je bolezen v večini primerov na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.

V Diaviti opravljajo mamografom z mikrodozno tehniko.

Mikrodozna digitalna mamografija je novejša verzija mamografije, ki  dojko skenira z ozkim snopom  sevanja. Kot slikovni sprejemnik se uporablja  ozek silicijev detektorski pas, ki fotone  sevanja pretvori v električni signal. Na ta način se doseže ob odlični sliki najmanjšo sevalno obremenjenost preiskovane dojke. Po domače povedano je za ta mamograf značilno, da zagotavlja najmanjšo mero sevanja. Kar pomeni, da v Diaviti zagotavljajo najprijaznejšo preiskavo te vrste v Sloveniji.

Kaj pa ultrazvok dojk? Kdaj se uporablja ta preiskava?

Ultrazvok dojk pa se uporablja kot samostojna preiskava pri mlajših ženskah ali kot dodatek mamografski preiskavi, če se želi na mamografskem posnetku razjasniti vidno spremembo ( bulo). S to preiskavo se ugotovi ali gre v danem primeru za čvrsto tumorsko zatrdlino ali enostavno, s tekočino napolnjeno cisto. Na ta način se izognemo tudi nekaterim kirurškim postopkom. Preiskavo seveda opravlja specialist radiolog.

V Diaviti nudijo preiskovankam res prijazno in celovito obravnavo ob enem samem obisku (klinični pregled dojk, mamografija, UZ ), kar pomeni, da lahko ženske vse morebitne dodatne preiskave opravimo istočasno, brez ponovnega čakanja na datum naslednje preiskave. In kar je najbolj pomembno – izvide dobite takoj!

Glavno vodilo mag. Milana Baškoviča, dr.med. specialista ginekologije in porodništva, z dolgoletno prakso na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, ustanovitelja  Diavite, ambulante za bolezni dojk oziroma zgodnje odkrivanje raka dojk, locirane v Ljubljani, PTC Dravlje, Ulica bratov Babnik 10, je odkrivanje zgodnjih oblik raka dojke s pomočjo ženskam najprijaznejše  opreme (mikrodozna digitalna mamografija, ultrazvok) in vrhunskih strokovnjakov radiološke stroke v najkrajšem možnem času.

Priznam, da sem strašno zadovoljna z obravnavo v Diaviti in z njihovimi strokovnjaki, sploh pa s tem, da sem dobila izvide takoj. In seveda, da so bili bp.

*************************************************

Če pa kateri pride prav ….

Sem bila pa v ambulanti seznanjena, da opravljajo tudi zdravljenje nekontroliranega uhajanja urina (urinska inkontinenca) in pomajevanje (preoblikovanje) intimnega predela – in sicer z aparatom Protege Intima, ki predstavlja vrh neinvazivne korekcije kože in podkožnega tkiva. Terapija s Protege intima je zaradi izredne varnosti in maksimalno računalniško kontroliranega postopka priporočena za zdravljenje blažjih in srednjih oblik stresne urinske inkontinence. Pri sami terapiji občutite le prijeten občutek nekoliko intenzivnejše toplote, delni učinki so vidni takoj, polni učinek pa je izražen po 3-6 mesecih. Ni potrebe po bolniškem staležu, neposredno po terapiji ste sposobni za vsakršno aktivnost.

Zakaj preoblikovanje intimnega dela? Izgled intimnih delov pripomore osebnemu zadovoljstvu. Poleg funkcionalnih indikacij v okviru preraztegnjenega mišičevja medeničnega dna, je pomembna tudi estetika zunanjega spolovila. Do sedaj so bile na voljo le kirurške tehnike, s Protege Intima pa je omogočena neinvazivna, nekirurška tehnika, ki na prijazen način, brez okrevanja uspešno popravi estetske pomanjkljivosti.

Terapija s Protege intima je namenjena ženskam, ki jih moti izgled zunanjega spolovila in si želijo nekirurško, na prijeten način in brez bolečin in bolniške odsotnosti spremeniti izgled in funkcionalnost zunanjega spolovila. Z aparatom Protega Intima se lahko preoblikuje (zmanjša) male sramne ustnice, učvrsti zunanje sramne ustnice, povrne rožnato obarvanost spolovila, zmehča brazgotine po porodih in olajša okrevanje po odstranjenih kondilomih. Terapija ne moti spolne aktivnosti. Terapijo sestavljajo 4 tretmaji v razmaku enega tedna, vzdrževalni tretma pa se izvede le enkrat letno.

Zakaj pomlajevanje intimnega predela? Terapija je namenjena ženskam, ki imajo suho nožnico in s tem povezane težave pri spolnih odnosih (neprijeten občutek, bolečina, izguba libida). Delni učinki so vidni že po vsakem posameznem tretmaju (potrebni so 4), končni efekt dosežemo po cca 3-6 mesecih po končani terapiji. Za vzdrževanje je potreben le 1 tretma letno.

Preberi tudi