Kako in kdaj naučiti otroka zavezati čevlje?

by Nataša
Kako naučiti otroka zavezovati čevlje

Pred časom sem na mojem Instagramu spraševala mamice kdaj naj bi si otrok znal zavezati čevlje. Kljub temu, da je Jerca že drugi otrok, nisem točno vedela, kdaj naj bi si otrok znal zavezati čevlje.

Seveda se zavedam, da je vsak otrok nekaj posebnega, tako po karakterju, kot po svojih sposobnostih, pa vendar me je zanimalo. Ker kot se spomnim Jaka, ni pokazal nobenega interesa pri tem in tudi, ko smo mu kupili prve čevlje na vezalke, se je upiral nošenju le teh.

Ker pa je Jerca pravo nasprotje Jaka in bi vse sama, je tudi tu pokazala interes, saj je začela vrvice volne, ki jo ima za igranje ali pa pasove na oblekah zavezovati – po svoje.

Zato sem se odločila, da ji kupim čevlje na vezalke, saj je imela do sedaj vse na ježka. In jo naučim zavezati čevlje.

Da pa bi ji bilo zavezovanje čevljev še malo bolj zabavno in ker ima rada pisane in žive stvari, sploh oblačila in dodatke, sem ji naročila prav posebne vezalke na spletni strani vezalke.si. Na spletni strani vezalke.si imate res največjo izbiro vseh vezalk. Od mavričnih satenastih vezalk (ki jih ima tudi Jerca), do elastičnih vezalk za šport, klasičnih, silikonskih, … ni da ni.

Najprej moram priznati, da sem za začetek imela sama prav izziv kako napeljati vezalke. Dejansko sem si morala pomagati z videom (ja, malo smešno, ampak resnično). Tukaj najdete različne načine napeljave vezalk. Mogoče pa komu pomaga.

Potem sem malo preiskala internet in našla super idejo za učenje zavezovanja vezalk. Na karton sem (oz. sva skupaj z Jerco) obrisali njene čevlje – oba, levega in desnega. In v vsakega naredili nekaj lukenj, ter napeljali vezalke. In na DIY podplatu se je Jerca v petih minutah naučila zavezovati vezalke. Še sama sem bila presenečena. Predvsem zato, ker jo pri določenih opravilih malo ovira leva rokica, ampak tokrat je šlo gladko. Sama sem bila strašno vesela, ker je bila tudi sama zelo ponosna nase. Pa tudi malo sem si oddahnila, ker je Jerca tip otroka, ki je precej jezen, če ji kaj ne uspe. In seveda v tem primeru sledi travmatični jok in bes. Tokrat tega hvala vesolju ni bilo.

Spodaj na slikicah lahko vidite kako sva naredile “pomagalčka” za zavezovanje vezalk.

Zavezovanje čevljev pa ni samo tisti dosežek otroka, s čimer bi se lahko nekateri starši ponašali, otrokom daje občutek neodvisnost in zato pripomore k njihovi sreči in samozavesti. Hkrati pa jim pomaga razvijati fino motoriko.

Torej, Jerca se je naučila zavezati čevlje pri petih letih. Vendar to ni neka stroga ločnica, saj strokovnjaki pravijo, da je čas za to nekje med četrtim in osmim letom starosti. In ne glede na leta, je potrebno otrokom pokazati kako se zaveže čevlje brez da pri tem doživljajo hude frustracije in seveda na čim bolj zabaven način, ki ga razumejo.

Zavezovanje čevljev zahteva natančno zaporedje finih gibalnih gibov. Vsaka roka je odgovorna za svoj nabor zelo spretnih gibov. Možgani hkrati usklajujejo zaporedje vsake roke, hkrati pa obvladujejo čas, saj tako zagotovijo, da se posamezno zaporednje vsake roke uskadi z zaporedjem druge roke. Če si sedaj lažje predstavljate kako delujejo možgani in deli telesa, potem vam je mogoče sedaj lažje razumeti, zakaj nekateri otroci pri posameznih opravilih doživljajo frustracije.

Da bi se lažje orientirali oziroma vedeli kdaj je vaš otrok pripravljen na nov izziv oziroma na to, da se bo naučil sam zavezovati čevlje, je dobro, da prej zna naslednje (seveda otroku ni potrebno znati vsega od naštetih veščin, vendar če je zmožen opraviti že večino od naštetega, je definitivno pripravljen za začetek zavezovanja čevljev):

  • zna izrezati preproste oblike,
  • zna zapeti in odpeti velike gumbe,
  • zna nanizati kroglice na vrvico,
  • zna zložiti papir na polovico,
  • zna trgati papir na majhne koščke,
  • si drži papir z eno roko medtem ko riše/barva z drugo …

Upam, da vam je bil ta članek vsaj malo v pomoč, če ste ravno pred tem, da bi radi naučili otroka zavezovati čevlje ali pa, če se obremenjujete, ker še ne pokae interesa. Po vsej verjetnosti se razvija po svoji “krivulji”.

Za vse, ki bi pa tudi želeli imeti take luštne, pisane vezalke kot Jerca (ali pa le nove, malo drugačne), pa sem za vas priskrbela super popust na spletni strani vezalke.si – s kodo “NATASAGP” dobite 10% popust na vse izdelke.

Preberi tudi