Kaj vzeti v porodnišnico – in katere stvari se meni zdijo najbolj pomembne …

by Nataša
Priprave na porod

Ko sem rodila Jerco in je bila premeščena iz intenzivne nege za novorojenčke na oddelek, sem seveda tudi sama šla z njo v sobo na oddelku (prej sem bivala v tako imenovanem apartmaju oziroma sobi za mame nedonošenčkov). Razumljivo, da sem imela zaradi dolgotrajnega bivanja v porodnišnici “malo” več stvari s seboj. Ampak, ko je prvo jutro v sobo na oddelku stopila glavna sestra, jo je skoraj kap. S cimro sva seveda vse  svoje stvari iz apartmaja zložili na previjalni mizi, po previjalnih mizah, na jedilno mizo, itd. Sestra je bila precej razburjena in od naju zahtevala, naj takoj vso kramo pospraviva s previjalnih miz. In da naj pokličeva svoje partnerje, da stvari odneseta domov.

Haha, še vedno se spominjam njenega izraza na obrazu in njenega jeznega glasu. Sploh, ker sem jo letos imela ponovno čast srečati in se je ponovno razburjala (tokrat zaradi drugih stvari).

Tokrat pri pripravi stvari za v porodnišnico nisem pretiravala.

Zato tudi vam polagam na srce, v porodnišnico greste rodit, ne na vikend počitnice z možem obnovit romatniko. Zato kakšnih lakov za nohte, šmink (razen label oziroma nekaj za vlaženje ustnic), mascare itd. res ne potrebujete.

Veliko punc piše, da si bo za v porodnišnico spakiralo tudi svojo haljo za tja. In si za to priložnost kupi kakšno res lepo, drago haljo. Jaz priporočam, da tega ne naredite, ker je prve dni čišča kar močna (če ni ša kakšnih drugih težav) in se ničkolikokrat zgodi, da se halja popaca s krvjo. Mogoče same niti ne opazite, če nosite porodniščnične halje, sosede in obiski pa to definitivno vidimo in če boste vzele kakšno svojo, dragoceno haljo, vprašanje, če jo ne boste uničile. Mi je bilo pa tokrat žal, da nisem vzela kakšne svoje, stare halje (ali pa od mami, ker v bistvu jo sama niti nimam), ker so bile te v Ljubljani predebele za te vroče dni, ko sem rodila jaz. V Ljubljanski porodnišnici imajo na voljo dve varianti in sicer te stare, debele halje, v katerih že zaradi hormonov švicaš kot konj in nove, ki so bile očitno donirane ali sofinancirane s strani DM (imajo njihov logo gor) in so zelo zelo lahke (primerne za poletje). Problem je le, da če si v sobi z višjo številko, sestre pa začnejo preoblačiti postelje in deliti osnovne stvari v sobi z nižjo številko, ti ne dobiš te lahke halje, ker se punce že prej zagrebejo za boljše. Kar je normalno. Za moje pojme bi itak vsaka morala dobit vsaj 2 na dan. Vsaj, če se poti po porodu tako nenormalno kot jaz. Zato bi si naslednjič, če bi še šla v porodnišnico, s seboj vzela svoja oblačila. Vsaj v bolj poletnih mesecih.

Sama sem si v torbo za v porodnišnico spakirala tudi nekaj prigrizkov. Kupila sem si sezamove tablice v DMju in eno frutabelo. Ravno toliko za hudo silo. In sem tudi pojedla vse.

Super je, če si v torbo daste tudi kakšen mali donat (sicer vam ga lahko prinese tudi parntner), saj se velikokrat zgodi, da smo ženske po porodu zaprte. Sploh pa, če nas je strah iti na veliko potrebo. Mene je bilo precej strah, ker me je strašno bolelo po carskem rezu in so mi dva dni zaporedoma dali odvajalo, pa ni nič kaj pomagalo. Šele, ko sem to vse poplaknila z donatom, je bilo bolje.

Nedrček za dojenje. Jaz sem bila strašno vesela, da sem ga vzela s seboj. Sicer mi je najprej sestra naredila nekakšen improvizori nedrček iz mrežastih gatk (mi je bilo najprej škoda mojega nedrčka, ker sem se res potila in sem si rekla, pa dajmo sprobat še te gatke), ampak nisem imela najbolj prijetnega občutka, ko sem to zadevo nosila. S seboj sem si vzela nedrček blagovne znamke Carriwell , ki sem ga kupila v Trgovini Popek (oblačila za nosečnost in po porodu). In sem bila (in sem še) zelo zadovoljna z njim, ker je brezšivni, ne tišči in se prilagaja prsim. Top res. Priporočam.

Blazinice za dojenje. CHICCO. Te blazinice sem uporabljala že pri Jerci in jih uporabljam tudi sedaj. Priznam, malo sem podlegla reklamam in sem si kupila tudi pralne, pa me niso prepičali. So precej debeli in vidni čez nedrček in majico. Mogoče pridejo prav edino ponoči.

Mazilo za bradavice. Jaz sem vzela s seboj ti dve kremici: Frezyderm Nipple Care – Gel za nego prsnih bradavičk in mehčalni kremni gel za nego bradavičk, tudi od Frezyderma. Najdete ju v spletni trgovini Moja natura.

Brez mrežasih hlačk in vložkov seveda ne gre. Sicer sem bila prepričana, da v kolikor bi mi zmanjkalo hlačk in vložkov, da mi bodo sestre v porodnišnici z veseljem dale dodatni paketek. Pa sem doživela v sobi pravi mrzel tuš. No, ne jaz. Ampak soseda. Soseda je bila sicer tujka. Zvečer je poklicala sestro, če lahko dobi dodatni paket vložkov, češ da ima zelo močno čiščo. Pa ji je sestra rekla, da žal ji ne more dat novega paketa, ker na eno porodnico pripada le en paket vložkov. Skoraj me je kap, ko sem to slišala. In prav sram me je bilo. Sicer je sestra potem zamrmrala, da ji bo prinesla en paket (nekih drugih vložkov) in jih dejansko tudi je. Sem ji pa tudi sama ponudila, da lahko komot vzame moje, ker sem sama imela še nekaj zaloge iz intenzivne, kjer ne šparajo tako zelo. Sem pa še vedno zgrožena nad tem dogodkom, ker z malo zdrave kmečke pameti bi sestra lahko vedela, da ob enajstih zvečer nikakor revica ne bo dobila novih in svojih vložkov. Halo?!? Tako, da vam priporočam, da imate nekaj hlačk in vložkov v rezervi.

In kar se mi zdi zelo pomembno – bralna lučka! Mogoče se vam bo ta ideja zdela čudna, ampak je res fajn, da imaš s seboj eno mini lučko, s katero lahko posvetiš toliko, da ponoči previješ (če boš pač previjala) in nahraniš otroka. Že tako je vse skupaj naporno in da ponoči prižigaš lučko nad previjalno, ki razsvetli skoraj celo sobo in s tem moti druge soporodnice, ni ravno fajn.

Seveda pa ne pozabite na dokumente (kartica zdravstvenega zavarovanja, zdravstvena dokumentacija z originalnimi izvidi, materinska knjižica, napotnica za porodnišnico in reševalno vozilo, dokazilo o očetovstvu, veljaven osebni dokument, zapisane porodne želje,…).

Ter na nujne osebne potrebščine kot so zobna krtačka in zobna pasta, mazilo za ustnice, glavnik, elastika za lase, milo,…

In ne nazadnje … telefon s polnilcem. Ampak to zadnjo stvar dvomim, da katera pozabi.

p.s. Če bi bil to zimski otrok, bi s seboj definitivno vzela tudi fen ;).

 

 

 

 

 

Preberi tudi