Juhej, konec šole

by Nataša
Naročanje šolskih potrebščin Kopija nova

Jaka si je že v začetku šolskega leta v koledarju mojega telefona zaznamoval konec šole z besedami: “Juhej, konec šole!”. Datum je seveda poudaril z rdečo!! In veselo prešteval dneve do konca  – že zadnja dva meseca. Saj bi rekla: “Oh, ti najstniki..”  Ampak priznam, tudi meni zmanjkuje moči in komaj čakam tisto sliko (oziroma filmček), ko bo vrgel v zrak svojo torbo (kot v ameriških filmih). Aja, no … ne bo jo mogel, saj je pretežka (jo komaj pelje na kolesih, kaj šele vrže).

In tako, kot bodo imeli otroci več časa za svoje vragolije in zabavo, predvsem zunaj, tako bomo tudi starši malo bolj razbremenjeni. Ne bo treba kar naprej skakati okoli in jih voziti iz ene dejavnosti na druge. Ter skrbeti vsak dan, ali so vzeli vse zvezke in knjige ter ostale pripomočke v šolo.

Sicer nas to navdušenje tam sredi počitnic že malo mine, saj imajo otroci le malce preveč energije, so malo preveč razpuščeni. In kar naprej skrbimo za to, da njihova usta niso lačna (kar so tako ali tako). Pa vsak dan na novo se znajdemo v popolnem svinjaku, čeprav jim 1000 x naročimo, da naj pospravijo vse za seboj. In tako proti koncu počitnic mi starši odštevamo dneve, kdaj se bo spet začel pouk. Večina, no. Mogoče si letos tudi jaz označim 1. september z rdečo in zabeležim:” Juhuhu, končno začetek šole!” Mogoče. Mogoče pa Jaka preseneti in bo letos popolnoma drugače. Hahaha, ja, vem … pobožne želje.

Kolaž Ajda je pri Jaki strašno priljubljen
Kolaž Ajda je pri Jaki strašno priljubljen
Kopija nova kolaž Ajda
Kopija nova kolaž Ajda
Kopija nova kolaž Ajda
Kopija nova kolaž Ajda

S tem, ko se končuje šolsko leto, pa otroci nosijo domov skoraj vsak dan nove papirje, izjave, poročila,… ki jih moramo starši izpolniti ( tudi skupaj z otroci) in katere se tičejo že naslednjega šolskega leta.

Med drugim dobi Jaka tudi seznam potrebščin in učbenikov za naslednje šolsko leto. Seveda nas vsako leto skoraj kap ob znesku, ki ga bomo odšteli za vse skupaj. Še posebej, če otrok potrebuje še novo torbo ali pa gre v prvi razed in jo še nima. Potem pa še stresno nakupovanje v trgovini, kjer kot zakleto v eni nimajo vsega. Pa izbirčni otroci, ki si izbirajo zvezke, kot da bodo z njimi spali do konca svojih dni.

In ker nama z Urošem obema hoja po trgovinah ne diši najbolje, to odlašava do zadnjega dneva, potem se pa pred tem še kaj sporečeva (normalno) … sva se že pred vstopom Jaka v 1. razred pogovarjala, kako bi bilo super, če bi imeli čarobno palico in bi si samo pričarali vse učbenike, delovne zvezke in potrebščine na dom, po možnosti že ovite v te sodobne, moderne, “nikoli prav”, folije.

Ja, tudi starši včasih sanjamo podnevi?

Ampak te sanje so se dejansko uresničile. No, zavijati bomo morali še vedno sami. Ampak ….

Med vsemi katalogi, reklamami in papirji, ki jih je Jaka nosil domov ob koncih šolskega leta sva odkrila Kopijo novo. Kopija nova je stran, na kateri lahko naročite šolske potrebščine podobno kot hallo pizzo. Odprete stran, izberete šolo, v katero bo vaš otrok hodil, označite razred in … TO je TO. Ko vse to označite, se pojavi seznam vseh potrebščin, ki jih je šola navedla, da jih učenec potrebuje za razred, ki ga bo obiskoval. In to naredite brez kakršnega koli stresa.

Ni potrebe, da starši porabimo še kak dan več dopusta za nakupovanje po trgovinah (ali prost vikend). Ni se treba obremenjevati, v kolikor v kateri od trgovin zmanjka kakšna potrebščina. Tako starši ohranimo mirne živce. Ta čas, ki bi ga porabili za nakupovanje po trgovinah, pa lahko porabimo za krepitev partnerskega odnosa in gremo raje na kakšen izlet. Namesto denarja za bencin, ki bi ga potrebovali za vožnjo do trgovin, pa porabimo le tega za kakšen pregrešno sladico za dva. Otroci pa si lahko medtem ogledujejo barve in motive na zvezkih v katalogu – imeli bodo več kot dovolj časa.

Konec koncev pa lahko naročamo kar direktno s plaže ;).

Naročamo lahko kar s plaže

Naročamo lahko kar s plaže

 

Preberi tudi