14. enostavnih načinov, kako poskrbite zase – Materinski dan

by Nataša
Materinski dan

Danes je materinski dan. Čestitke vsem mamam. Naj bo danes vaš dan, naj vas vaši otroci pustijo spati malo dlje, prinesejo v posteljo zajtrk, skuhajo kosilo, naberejo šopek rožic v tem času, ko si boste ve privoščile popoldanski počitek. Zvečer, preden si boste privoščile penečo kopel, pa naj vam povejo, kako vas imajo radi. In ko se vrnete iz kopalnice, naj že sladko spijo v svojih posteljah.

Mislite, da se bo res tako zavrtel dan ali boste morale same poskrbeti zase?

Pri nas smo imeli precej pester teden, z Jerco sva pristali na infekcijski, ker je dobila bronhiolitis in se je vse skupaj malo zapletlo. Sicer bi morala ravno na dan, ko sva bili sprejeti, imeti operacijo rokice, ampak vesolje se je odločilo svojo pot.

Pred prejšnjim vikendom sem imela natančno planiranih par dni (kaj moram še vse postoriti).  Ker sem vedela, da me bo po operaciji potrebovala predvsem samo ona. Ampak se ni izšlo po planih. Sploh.

Tako, da sem poleg tega, da imamo stanovanje v razsulu in je delo v zaostanku, sama na koncu z močmi. Nisem spala cel teden skoraj nič, pa še zbolela sem. In seveda se to pozna predvsem pri odnosu z mojimi dragimi. Nimam živcev za zvoke, ki so višji/glasnejši od piša vetra. Nimam živce za Jakove štose, njegovo lenivčevsko obnašanje in odgovore, ki so vedno in za vsako stvar NE. Jerca me nervira, ker seveda še ni čisto zdrava in samo cmevha ter se zbija na pol ure in ne spi ponoči (evo, ura je ena ponoči, a ona pokonci, jokca, da bi mamo), Uroš pa vsake toliko bemti kaj in kje vse je nastavljeno. Ufff… Happy wife, happy life (family)?

Tako sem tudi premišljevala (ob vsem tem ponočevanju), kako sploh poskrbim zase.  In se vprašala, kaj mi sploh pomeni tisti čas zame, čas za sprostitev.

Zato je tukaj nekaj nasvetov kako poskrbeti zase, če si ženska, mama.  To pišem zato, da si tudi sama to lažje vtisnem v svojo podzavest ter da mogoče še vas spomnim, da je zase res treba poskrbeti. Ker mame smo le ene same, kajne? In za vsakim (uspešnim) moškim, stoji uspešna ženska (tole ne leti le na partnerski odnos).

Nekaj navad, ki bi jih morala vsaka mama (in ženska) usvojiti oziroma na katerih področjih se trudim skoraj vsakodnevno:

1. POJDI VSAK DAN NA SVEŽ ZRAK

Ven, na zrak je potrebno iti vsak dan. Če ne same, pa z malčki. Svež zrak bo za vaše telesno in duševno razpoloženje naredil čudeže. Počutje = 100% boljše. Pa še mulčke lahko malo utrudite. Ali pa fejst, čeprav kot imam izkušnje, se ne dajo kar tako.

2. TELOVADI

Ni potrebno pretiravati, sploh na začetku. Pomembni so mali koraki. Tudi če si vzamete le 10 minut 3 krat na teden bo za začetek dovolj. In veste kakšni občutki so to? Prav poživljajoče se boste počutile. Zakaj? Ker telovadba povečuje proizvajanje endorfinov, tistih prijetnih hormonov, ki lajšajo stres. In še ponosne boste, da ste kljub vsemu, kljub obilice dela in strašni utrujenosti, uspele narediti nekaj zase.

3. ZADREMAJ, KADAR LE LAHKO

Ja, vem, sliši se noro. Ampak meni čez dan pomaga tudi 10 minut dremuckanja. Saj ne bo svet propadel in otroci ne bodo takoj postali serijski morilci, če jim pustite, da tudi čez dan pogledajo kakšno risanko ali kakšno pesmico na you tube.

4. PRIVOŠČI SI KOPEL

Priznam, to si premalokrat privoščim. Uroš dela velikokrat še ob večerih in si sploh ne upam v kopalnico v miru, ker se bojim, da se Jerca medtem zbudi. Ko pa si jo le privoščim, me res sprosti. Kopel sprosti in obnovi živčni sistem. Če pa si boste v kopel dodale dišeča eterična olja, zna biti še toliko bolj sproščujoče za vas. Topla voda v kopeli dvigne temperaturo telesa na raven, ki je idealna za spanje. Upočasni se srčni utrip in dihanje, ki postane bolj globoko. Če kopeli dodate nekaj kapljic npr. eteričnega olja sivke, pa bo vsa napetost izpuhtela.

Lahko si vključite še prijetno glasbo in prižgete svečke. Božansko je. Naj bo to na vašem seznamu vsaj 1krat na teden.

5. POJDI PRAVOČASNO SPAT

No, tu priznam, da pogrnem na celi črti. Tega se moram nujno naučiti. Ker vem, da se da. Hodim spat zelo, zelo pozno. Ker pa vem, da je spanje nujno, da se telo obnovi, spočije, bom mogla na tem sama še veliko delati. Zato pa tudi pride velikokrat do napetosti, razdražljivosti in prepirljivosti. Torej, drage mame, bodite boljše od mene!

6. NAUČI SE REČI NE!

Včasih imamo na svoji “to do” listi res preveč vsega, česar pa niti ne potrebujemo. Če izhajam iz sebe, si vsak dan na listek, ki visi na hladilniku pišem, po kaj moram nujno v trgovino, ker sem pač nekje nekaj zasledila. Potem si še v svoj zvezek pišem kaj moram “nujno” narediti, da se svet ne ustavi. Pod nujno si zapišem tudi, da moram pospraviti omaro od družinskega člana ali pa zamenjati premajhna oblačila iz omar. Vam je znano ali je smešno? V glavi pa mi non stop brni opozorilo, da je potrebno oprati velike kupe perila, pa še kaj se najde. Ampak ne. Nič ni nujno!

Dajmo si dovoljenje, da se osredotočimo na res pomembne stvari. S tem, ko izločimo nepomembne, pridobimo na času in se nehamo počutiti tako utesnjene. Že sam občutek, da smo preobremenjene (z marsikaterimi nepomembnimi stvarmi, je tako?) nas lahko odnese in smo že zaradi tega non stop v stresu.

7. BODI KREATIVNA

Tudi čas za kreativnosti ni več veliko, kajne? Če ga je sploh kaj. Ampak ti trenutki so nujni, kreativnost je ustvarjanje novih povezav. Kar nam pride prav na vseh področjih življenja.  Kreativnost lahko izražamo na različne načine, skozi ples, kuhanje, komponiranje, dirigiranje, balet, najrazličnejše umetniško ustvarjanje, poučevanje otrok v šoli, kakršnokoli delo, ki ga opravljamo itd… Ugotovite, kaj vas vznemirja, dela žive, srečne in polne energije.

8. POSLUŠAJ GLASBO

Ja, glasba te napolni z energijo in pozitivnim pogledom na življenje. Tu sploh ni kaj za dodati, kajne?

9. BERI ZA UŽITEK

Branje je za možgane to, kar je gibanje za telo in molitev za dušo. Saj to veste, ne? Branje je mentalni stimulans in lahko upočasni proces številnih degenerativnih možganskih bolezni kot sta Alzheimer ali demenca, ker vaši možgani ostajajo aktivni in vključeni. Prah, perilo in tudi umazana posoda bodo počakali. Občutek, ko odložiš dobro knjigo, pa je nekaj neopisljivega. Knjiga je lahko tudi varen izhod, ko potrebujete sprostitev in odklop od vsakdnajega stresa. Poleg tega, da se lahko naučite novih stvari in postanete bolj kreativne.

10. OSTANI POVEZANA Z LJUDMI IN NEGUJ ODNOSE

Prijateljstva so strašno pomembna. In ko se ti nabere preveč vsega, v službi, pri delu in doma, je pomembno, da pokličeš prijateljico ali dve in greste na kavico, se dobite na pijači ali se greste zabavat. Izolacija ni dobra za človeka, čeprav se zna zgoditi, da hitro pademo v to. Saj smo vendar mame in nikoli nimamo časa. Še po telefonu se ne moremo normalno zmenit, kaj šele, da bi lahko kam šle? Ampak ja, zapišite si za ušesa, prijateljstva in ohranjanje le teh je pomembno. In sklepanje novih znanstev. Ne branite se, če vas katera znanka povabi na kavo.

11. PIŠI DNEVNIK HVALEŽNOSTI

To je v teoriji že nekaj časa popularna zadeva, kajne? Ampak, da vam zaupam, deluje. Res deluje. Ni potrebno, da pišete cele romane, lahko napišete le stavek ali dva na dan. Tako ste osredotočene na pozitivno in s tem privlačite pozitivno. Vedno in povsod lahko najdete nekaj pozitivnega, verjemite. In res poskusite!

12. OMEJI UPORABO MEDIJEV

Ha, ha, ha…boste rekli. V teh časih? Jaaaa. Nujno. Kljub temu, da je nujno potrebno uporabljati vse te naprave v namene biznisa, službe, šole,… pa se vseeno lahko malo omejimo. Odložimo telefon, ko smo namenjene na sprehod. Ni nujno potreben. Odložimo telefon, ko nam otrok kaj z gorečnostjo razlaga. Ko nam pove kako se je imel v šoli, s prijatelji. Ko nam partner razlaga, kako je preživel dan. Ali pa ko greste na kavo s prijateljico. “Pozabite” telefon v torbici. Boste videle, da imate mnogo več energije in veselja do vsega brez te “nujnopotrebne” naprave. Ker tudi te stvari nam žrejo energijo. Dobesedno.

13. VZEMI SI ČAS SAMO ZASE

Poskrbite, da boste imele čas res samo zase. Ali se zbudite pred ostalimi ali pa si ta čas vzemite zvečer. Jutranji tip nisem, tako da si  čas zase najlažje vzamem zvečer, ko vsi zaspijo. In res, takrat najraje kaj počnem v čisti tišini (tudi TVja si ne prižgem).

14. PREHRANJUJ SE ZDRAVO

To že vrabčki čivkajo vsak dan, mar ne? Ampak ja, žal je temu tako. Pa tu ne mislim in ne pišem o kilah. Govorim o tem, da jejte to, kar vašemu telesu paše. Ne kar paše vam. Upam, da me razumete.

Toliko za danes … pa IMEJTE SE RADE !!!

 

 

 

 

 

 

Preberi tudi