Zamašen nosek – kako ga očistimo

by Nataša
Tudi solna sobica pomaga pri težavih z dihali

Začeli so se dnevi zamašenih in smrkajočih noskov. In včasih ti noski predstavljajo kar velik problem nam staršem. Zamašen nos ne povzroča neugodja samo otrokom, ampak tudi staršem, saj bi radi otroku pomagali, pa je včasih nemogoče.

Zelo pomembno pa je, da otroku redno izpiramo nosno sluznico, saj tako preprečimo nadaljni razvoj bolezni ter s tem odstranimo nezaželene mikrobe in alergene.

Pri nas se je ta metoda, ki je prikazana v  videu super obnesla pri Jerci. Jaka je bil žal nekakšen poskusni zajček, saj smo mu izpirali nos tako, kot so nam pokazali na Metelkovi, ko je imel vnetje ušes in tako sva dolgo delala. Čeprav, če pomislim za nazaj, je itak logično, da s tem, ko sva ga položila na tla ter mu z brizgo potisnila fiziološko v nos, nisva naredila ničesar. Le mogoče kakšno travno več ima, žal.

Torej kako očistiti nos majhnemu dojenčku in malo večjim malčkom, ki pa še ne spihajo popolnoma vsega iz nosa sami.

Najprej si moramo pred tem, ko otroku očistimo nos, dobro umiti roke ter če se le da jih razkužiti.

Pri majhnih otrocih nakapajte malo fiziološke v nosek, glava naj bo rahlo dvignjena. Če ni hudo, se nosek samo obriše. Nosek se obriše tako, da se gre s krpo od zgoraj navzdol po nosu (od korena nosu do konice) na eni strani, nato pa na drugi. Nikoli se ne briše nosa tako, da stisnemo obe nosnici hkrati.

V kolikor je nosek res zamašen, ga lahko očistimo z aspiratorjem. Seveda kot sem napisala zgoraj, prej malo nakapamo fiziološke raztopine (lahko pa tudi malo materinega mleka). Teh aspiratorjev je več vrst: na vdih (tale ali tale).  Kasneje, ko so otročki že malo večji pa lahko izbiramo med elektronskimi, baterijskimi in takimi, ki se priključijo na sesalec. Mi smo na začetku imeli takega:  nosalek, ki se je izkazal za kar solidnega.

Ko smo nekako “prerasli” tistega na vdih, smo kupili takega za na sesalec. Seveda je pri tem potrebno nastaviti moč aspiracije. Še najbolje je, da ga prej preizkusite na sebi. Deluje zelo enostavno (v kolikor seveda otrok sodeluje) – najprej nosni nastavek vstavite v eno nosnico, nato v drugo.  Se je pa ta izkazal za zelo učinkovitega, vendar pa ga žal ni mogoče po uporabi popolnoma očistiti (kaj šele sterilizirati).

Je pa bilo na začetku potrebno kar nekaj potrpežljivosti, da je Jerca sprejela aspirator za na sesalec kot igračo oziroma si je  kot del igre tudi sama sesala nosek. Pod najinim budnim očesom.

Ko pa se mi je zazdela dovolj stara, sem začela enostavno uporabljati način izpiranja, kot je prikazan v videu.

Nosek izpiram s fiziološko raztopino in sicer tako, da napolnim brizgo 5 ml v celoti ali 10 ml malo čez polovico, ji nagnem glavo in brizgnem fiziološko v eno nosnico. Čez drugo nosnico pa gre fiziološka z vsem smrkljem vred ven. To ponovim 2 krat na eni in nato 2 krat na drugi nosnici.

Tak način izpiranja ponovim parkrat na dan.

Drugače pa si fiziološko raztopino lahko pripravite kar doma. V liter vode dajte 1 žličko morske soli in to prevrite. Počakajte, da se ohladi, nato pa jo lahko uporabite. Seveda jo čim prej uporabite.

Poleg skrbi za čim boljšo prehodnost noska z izpiranjem pa skrbimo tudi tako, da z Jerco hodimo na terapije v solno sobo v Center solnih terapij Ljubljana.

Glede obiska solne sobice še poročam. Prejšnje leto smo bili zelo zadovoljni, saj je Jerca zvozila brez bronhiolitisov, ki so bili pri njej do takrat kar stalnica.

 

 

 

Preberi tudi