Nosečka – 34. teden … in zakaj sem morala v porodnišnico za 1 dan

by Nataša
Nosečka v 34. tednu

Evo mene, ponovno. Sedaj že v 34. tednu. Nazadnje sem se javila v 32. tednu, po pregledu, ki sem ga imela v Porodnišnici Ljubljana in na katerem me je ginekologinja kar precej prestrašila. Tako, da sem se morala v ponedeljek 29.4., pred prazniki, javiti za cel dan v porodnišnico, v Perinatalnem dnevnem centru, kjer so me natančno pregledali, vzeli kri, večkrat izmerili pritisk, naredili CTG in ponovno UZ.

V ponedeljek, 29.4. sem s strahom odšla v Porodnišnico Ljubljana in močno upala, da me ne bodo ponovno zadržali notri, tako kot so me pri Jerci. Zjutraj ob 7.00 uri sem se morala javiti v Perinatalnem dnevnem centru, kamor ponavadi napotijo nosečnice na pripravo na carski rez.

Po odvzemu krvi me je čakal CTG (na katerem so me dobesedno pozabili, tako da je minila ena ura na levem boku, ki je bila na koncu že precej nadležna), nakar me je prišla sestra obvestit, da jo je ginekologinja, dr. Šajina obvestila, da naj naredimo kar še pripravo na carski rez. Malo me je stisnilo, ampak na vprašanje:” Zakaj že?” je sestra odgovorila, da mi bo vse razložila sama dr. Ok. Napišem Urošu sms, da bodo hkrati naredili še pripravo na carski rez in da ga pokličem kasneje, ko opravim pogovor z anesteziologom. Revček pa je razumel, da grem že kar na carski rez in ko sem ga klicala nazaj (me je vmes klical), je moral kar malo poležati in vzeti lekadol, ker je bil v šku in kar malo prestrašen. Haha … Glede na prejšnje izkušnje ga čisto razumem.

Po opravljenem razgovoru z anesteziologom, na katerem sem izrazila željo po področni anesteziji (jaz bi sicer rekla lokalni, ampak v soglasju je točno navedeno “področna”) sem končno dočakala še ultrazvok. Kjer pa tokrat ni bilo kakšne hude panike, otročiček raste po svoji krivulji, sicer je malo manjši oziroma manjša, ampak važno je, da raste. Uffff… kamen se mi je odvalil od srca.

Ker pa sem že prej (nekje na sredini nosečnosti) izrazila željo, da bi mi opravila carski rez prav določena dr., sem jo že takrat kontaktirala preko elektronske pošte (le to imam še od prejšnje nosečnosti), mi je dr. Šajina povedala, da je z njo že govorila (najbrž tudi zaradi tega, ker me je vodila v porodnišnici prejšnjo nosečnost) in da me bo kar predala v njeno “varstvo” – to pomeni, da sem od sedaj naprej napotena v Ambulanto za patološko nosečnost in da se tam javljam vsaki teden.

Omenjena dr., ki pa me bo sedaj tudi vodila v APN me je čakala pred sobo, tako da sva opravili še kratek pogovor. Jaz sem bila pa tudi totalno vesela, ker sem jo videla. Najraje bi jo objela. V prejšnji nosečnosti mi je zelo prirasla k srcu in ji popolnoma zaupam. Zato sm pa bila tudi tako vesela, ko sem dobila njen odgovor, da se lahko z njo dogovorim, da mi opravi carski rez.

Tako, da se je zaenkrat vse srečno končalo. Zaenkrat. In vsaj ne skrbi me več toliko.

Kako pa je na splošno z mojim počutjem (in druge nevšečnosti in seveda … khmmm … ter kontra stvari)?

Najprej moram povedati, da sem pridelala že 10 kilogramov.

Mislim pa, da jih bom do konca še kar nekaj, saj sem se začela premikati prav po polžje. Ne morem hoditi hitro, ker me takoj začne tiščati dol, pa precej me boli na mestu brazgotine. Apetit se mi pa zaradi tega ni nič kaj zmanjšal, ampak še povečal. Jedla bi lahko non stop.

V tem tednu sem postala totalno pozabljiva. Non stop iščem telefon, ki sem ga imela še sekundo nazaj v roki. Groza. Tako, da sem morala prav spremeniti navado, ki jo imam in sicer, da imam telefon na potiho, da me ne moti. Sedaj je pač na glas. Ker se moram non stop klicati z drugega telefona.

Čustveno nestabilna? Ne vem. O tem bi moral kaj napisati Uroš. Ma drugače mi kar gre, samo na trenutke mi gre prav on na živce. Totalno. Zadnjič, ko smo se vozili na morje, me je prav v možganih žgečkalo, ker ga nisem mogla poslušat kako je srkal kavo. Neverjetno. Lahko bi kar kričala. In ga zraven s čim lopnila po glavi. Cel dan me je nerviral. Ampak hvala vesolju, da je minilo. Te dni da imam spet neskončno rada.

Seveda je še vedno prisotna utrujenost. In to takšna, da mi je prav slabo.

Ali jemljem kakšne vitamine, pijem sokove, uporabljam kreme?

Od začetka nosečnosti jemljem aspirin, zaradi prvih dveh nosečnosti, v obeh sem imela zastoj rasti (pri Jaki so to ugotovili šele, ko se je rodil, v 42. tednu, pri Jerci že na polovici nosečnosti).

Sedaj sem na pregledu v porodnišnici dobila tablete za zvišanje železa, tako da upam, da se bo poznalo na utrujenosti oziroma zmanjšanju utrujenosti (vsaj do poroda, potem pa itak sledi normalna utrujenost, mar ne?). Sicer so mi za zvišanje železa mi svetovali tudi različne sokove (naravne in drugačne), samo so mi vsi več ali manj “bljaaak”. Tako da ostajam na tabletih.

Tudi od začetka nosečnosti jemljem Jamieson prenatal vitamine in minerale – to so vitamini, ki so primerni za ženske, ki želijo zanositi, za nosečke in tudi za doječke. Jaz sem po prejšnji nosečnosti še kar nekaj časa jemala vitamine, namenjene nosečkam in doječkam, saj se mi zdi, da so mi vseeno malo pomagali k izboljšanju počutja, ko sem bila utrujena, pod stresom, neprespana,… pa seveda, ker sem precej dolgo še dojila. In po teh vitaminih se mi je stanje precej izboljšalo.

Do sedaj sicer še nisem opazila kakšne strije, je pa res da uporabljam kremo Frezyderm Prevenstria Kremo za preprečevanje strij. Krema mi popolnoma odgovarja. Sploh ker nima kakšnega hudega vonja. Ne prenesem premočnih vonjev. Nikjer. Poleg tega se super vpije v kožo in ne masti. Seveda pa bomo “rezultate” nosečnosti in mazanja videli šele nekaj dni ali mesecev po rojstvu, ko se trebušček in telo spravita v več ali manj prejšnje stanje.

Nosečnost je lahko krasna, pa tudi precej hormonsko pogojena

Fotka by Baltazar studio

Še vesele novice 🙂

Mislim, da sva se glede imena dokončno dogovorila. Oziroma se nisva. Zato je Uroš končno malo s čudnim nasmeškom na obrazu popustil in bo najina deklica imela dva imena. Ja, vem, ni idealno, ampak tudi jaz bi rada pri enem otroku sodelovala pri izbiri imena.

In seveda oddala sem vse potrebno za materinski in starševski dopust. Če pa bom do nastopa materinskega dopusta dobila odločbo, bomo pa še videli. 18. 5. naj bi se začela.

Pa tudi nekaj malega potrebščin sem si nakupila za v porodnišnico (mrežaste gatke, par vložkov, mini milo, zobno pasto in ščetko,…).

Nekaj mini oblačilc sem oprala, par pajackov pa bom nakupila še čisto tik pred zdajci. Ker pri takem vremenu res ne vem kako bo. Zima ali poletje. Sicer pa o pripravah na tretjega dojenčka v posebnem postu.

Imejte se … do naslednjič …

 

 

 

 

 

 

Preberi tudi