GRANOLA ZA DOJEČE MAMICE (LAKTACIJSKA GRANOLA)

by Nataša
Granola za doječe mamice

Ker sem trenutno še v fazi usklajevanja ponudbe in povpraševanja mleka za mojo Jagodo, sem se odločila, da k proizvajanju mleka tudi sama malo pripomorem. Čeprav mi količinsko mleka ni manjkalo ne prvič in ne drugič (dojila sem pa le drugič, ampak to temo bom obdelala enkrat naslednjič) in tudi sedaj nisem niti malo dvomila v to, da ne bi imela mleka.

Ampak zakaj si ne bi pomagala, če si lahko? Ter se hkrati tudi malo pocrkljala s sladkarijami, ki mi v tem, pomanjkanja spanja, obdobju še kako pašejo.

Sestavine, ki pripomorejo k proizvajaju mleka so laneno seme, pivski kvas, ovseni kosmiči, kokosovo olje,… Vse te sestavine sem vključila v mojo doma narejeno granolo.

Te sestavine so bogate s hranilnimi snovmi, z njimi povečamo vnos B vitamina, železa in drugih mineralov, zdravih maščob in probiotikov, ki so koristne za mamice po porodu in za doječe mame.

Seveda pa ne bodo škodile tudi očkom ali otrokom. In ne, nihče od teh ne bo začel proizvajati mleka ;).

Seveda lahko tudi to granolo malo spremenite in namesto navadne ali pirine moke uporabite npr. orehovo moko ter namesto rjavega sladkorja uporabite eritritol. V kolikor pazite na vnos ogljikovih hidratov in ne uporabljate sladkorja.

Lahko si pa naredite LCHF granolo, ki jo najdete na tej povezavi.

Granola za doječe mamice

Granola za doječe mamice (laktacijska granola)

Natisni
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Sestavine

  • 170 g ovsenih kosmičev
  • 120 g moke (jaz sem dala pirino moko, lahko se uporabi navadno moko)
  • 40 g sezama
  • 30 g lanenih semen
  • 16 g pivskega kvasa
  • 100 g kokosovega olja
  • 80 g masla
  • 2 jajci
  • čajna žlička sode bikarbone
  • ščep soli
  • šilce vanilijevega ekstrakta
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 100 g črne čokolade
  • *** 40-60 g mandljev (lahko jih dodate, lahko jih izpustite)

Navodila

  1. Segrejte pečico na 170 stopinj (odvisno od pečice, jaz ponavadi pečem vse na 170 stopinj).
  2. V eni posodi zmešajte skupaj kokosovo olje, maslo in sladkor. Pomagajte si z ročnim mešalnikom. Zmesi dodajte še vanilijev ekstrakt in jajci ter dobro premešajte.
  3. V drugi posodi zmešajte skupaj suhe sestavine: ovsene kosmiče, moko, sezam, laneno seme, pivski kvas, sodo bikarbono in sol.
  4. Nato stresite suhe sestavine v mokro zmes in dobro premešajte.
  5. Dodajte še na koščke narezano čokolado in sesekljane mandlje.
  6. Zmes pustite, da se malo prepoji (cca 10 - 20 minut) in jo nanesite v tankem sloju na pladenj (oziroma peki papir).
  7. Pecite tam nekje 12-15 minut. Spet odvisno od pečice.
  8. Ko je granola pečena, dajte pladenj iz pečice in počakajte, da se ohladi. Nato jo nalomite na najhne koščke in shranite na hladno.
  9. Dober tek!

 

Preberi tudi