Ne, bolan otrok ne sodi v vrtec!

by Nataša
Jerca v solni sobi

Že v začetku poletja sem napisala na Facebooku ne preveč prijazen post, saj smo takrat dobili obisk, med katerim je bil tudi malček, več kot očitno bolan. Sicer sama nisem takoj opazila, če ne obiskov dejansko ne bi spustila notri, v stanovanje. Vem, zelo nesramno se sliši, ampak pri nas, v družinah, kjer smo bili že večkrat deležni virusnih okužb dihal, ki so se zakomplicirale in razvile v bronhiolitis in smo zaradi tega pristali na infekcijski na kisiku in infuziji, se pač znamo postaviti za svoje otroke.

In seveda tudi takrat se je to razvilo v bronhiolitis. Čeprav k sreči z Jerco tokrat nisva pristali na infekcijski, pa vendar ni bilo prijetno.

Takrat sem bila sicer deležna tudi marsikatere pripombe v smislu, da svoje otroke preveč zavijam v vato in da pretiravam. Pa vendar bi rada sedaj, pred začetkom vrhunca obolenj še enkrat poudarila nekaj pomembnih informacij, na katere očitno nekateri (predvsem) starši radi pozabijo.

Osnovno je, da bolan otrok ne sodi v vrtec, ne sodi v trgovine, ne sodi v igralnice in definitivno ne more hoditi okrog po obiskih k drugim družinam, ki imajo male otroke (in k starejšim ljudem). Sicer pišem to zaradi tega, da ne okužijo drugih, pa vendar je treba tudi pomisliti na otroka, ki v času bolezni potrebuje mir, cartanje, pozornost staršev,…

Jerca je bila že neštetokrat hospitalizirana zaradi RSVja. Respiratorno sincicijski virus (RSV) se kaže večinoma kot okužba, ki prizadene zgornja dihala. Težji potek bolezni je pogostejši zlasti pri zelo majhnih dojenčkih, nedonošenčkih, otrocih s kronično pljučno boleznijo, prirojeno srčno napako ali slabim imunskim sistemom. In očitno, ker je bila Jerca rojena prezgodaj, ti virusi radi napadejo v najhujši obliki tudi njo.

In … za virusne okužbe dihal ni zdravila, je samo preventiva!

Za preventivo pa smo odgovorni starši. Že s tem, da otroke ne vozimo okoli napol bolne, naredimo veliko, saj jih zavarujemo pred okužbo. Otroci se okužijo preko kihanja, kašljanja (izločki dihal so tisti krivec za okužbe in ti so lahko direktni ali pa pristanejo na igračah, kljukah, kjerkoli,…). Seveda je pomembna dobra higiena rok. Na to nikakor ne smemo pozabiti.

Vem, da se o tem piše veliko, ampak očitno še premalo, saj velikokrat vidim, da otročki niti najmanj niso zdravi, pa JIH VIDIM (oziroma že od daleč se vidi in sliši, da nikakor niso zdravi) … vidim jih v šoli, v vrtcu, v trgovini, po igralnicah, na predstavah (?!),…

Seveda smo tudi mi, kot najbrž veliko drugih družin, ki imajo ponavljajoča virusna ali druga vnetja in bolezni, letos že pred zimo oziroma pred jesenjo pomislili na alternativo. Ker sem že večkrat zasledila, da veliko staršev svoje otroke vozi v solne sobe, sem se seveda prej pozanimala pri njih. Veliko mi jih je predlagalo Center solnih terapij Ljubljana.

Solna terapija je alternativna terapija, ki vključuje suho inhalacijo aerosola soli, ki se ustvarja z napravo, imenovano halogenerator. V halogenerator se vsuje medicinska sol, ta pa jo vpiha v obliki aerosola v prostor.

Velikost delcev aerosola soli, vpihanega v prostor je od 1 do 10 mikrona. Večji delci so primerni za zgornja dihala (5-10 mikronov), manjši delci pa prodrejo v spodnja dihala in kožo (1-5 mikronov). Aerosol soli omogoča, da je zrak v solni sobi praktično brez alergenov in ustvarja skoraj sterilno okolje. Ker se solne terapije uporabljajo za blaženje simptomov bolezni spodnjih in zgornjih dihal, sem bila seveda takoj zainteresirana za obisk, saj škodit vendar ne more.

Solna sobica je polna igrač
Solna sobica je polna igrač
V solni sobici je zelo zabavno
V solni sobici je zelo zabavno
Jerca prvič v solni sobici Center solnih terapij Ljubljana
Jerca prvič v solni sobici Center solnih terapij Ljubljana

Tako sva z Jerco opravili 12 obiskov, vsak drugi dan. Malo je naporno, ampak mislim, da se splača. Sicer trkam na les, ampak Jerca od začetka poletja še ni bila bolna in zaenkrat kaže dobro.

Torej, poleg vseh preventinih ukrepov je res zelo pomembno, da poskrbite za svoje otroke tudi tako, da za bolane otroke poskrbite vi, starši in sicer v domačem okolju (s svojo pozornostjo in crkljanjem).  Ali pa babice in dedki, če je temu tako.

Se strinjate?

 

 

 

 

 

 

 

Preberi tudi